Töltött pogácsakosárkák
Már kicsit vicces, hogy azzal kezdem a posztot, hogy hirtelen ötlettől vezérelve készítettem ezt az ételt. Pedig most is így van. Pizzát ígértem a családnak, jobban mondva újfent pizzát követeltek, de amikor benéztem a hűtőbe, akkor több olyan hozzávaló is rám kacsintott, mely valami még kreatívabb megoldásra késztetett.
Le sem tagadhatnám, hogy szenvedélyesen szeretek leveles pogácsát sütni, hiszen számtalan – saját fejlesztésű – receptem található az oldalon, melyeket itt gyűjtök. Szóval, gondoltam egyet, és a pizzából leveles pogácsa lett. Nem is akármilyen. Nem regélek többet a motivációról, inkább jöjjön a recept.
az alaptésztához:
30 dkg átszitált finomliszt
2 dkg friss élesztő
1 dl langyos tej
1,5 dl tejföl
1 tojássárgája
6 dkg olvasztott, de nem meleg vaj
1 teáskanál porcukor
2 teáskanál finomszemcsés tengeri só
a hajtogatáshoz:
4 dkg olvasztott vaj
15 dkg enyhén füstölt sajt finomra reszelve
a kenéshez és a szóráshoz:
1 tojásfehérje
15 dkg Gouda vagy más jól olvadó sajt (Ementáli Edami stb.) finomra reszelve
a hagymás baconös töltelékhez:
10 dkg bacon
½ fej új főzőhagyma
2 dkg vaj
3 dkg reszelt Gouda sajt
a pirított gombás töltelékhez:
15 dkg barna csiperke apróra vágva
½ fej új főzőhagyma
2 dkg vaj
½ teáskanál morzsolt kakukkfű
3 dkg reszelt Gouda sajt
Elkészítés
A hagymás baconös töltelékhez felforrósított vajban enyhén megpirítottam a bacont. Csak annyira, hogy részben kiengedje a zsírját, de ne piruljon túl. Hozzáadtam a hagymát, és együtt megdinszteltem, majd lehúztam a tűzről. Amikor meghűlt, elkevertem a sajttal.
Majd elkészítettem a pirított gombás tölteléket is. Felforrósított vajba belemorzsoltam a kakukkfüvet, majd megdinszteltem benne a hagymát. Hozzáadtam a gombát és megpirítottam. Elfőztem a levet, melyet eresztett, sóztam, borsoztam, és lehúztam a tűzről. Amikor meghűlt elkevertem a sajttal.
Összeállítottam a tésztát a leveles pogácsa alapreceptem szerint. A cukorral tejben megfuttattam az élesztőt, majd az összes hozzávalóból összeállítottam a tésztát. 10 percig pihentettem ruhával letakarva mielőtt megdagasztottam. Könnyedén, de alaposan, fényesre, hólyagosra. Most 40 percig kelesztettem dagasztás után, és 20 percenként hajtogattam meg. Minden hajtogatásnál vékonyra, 1 cm magasra nyújtottam ki.
Az utolsó kelesztés után is 1 cm magasra nyújtottam ki, és 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval 24 korongot szaggattam ki. A leeső tésztát óvatosan összegyúrtam, ezt is felhasználtam a 24 korong kiszúrásához. 12 korongot kiszúrtam a közepén 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval. A maradék tésztát is ezzel a szaggatóval szúrtam ki.
Sütőpapírral bélelt tepsire elrendeztem a 12 korongot, amelyiket nem szúrtam ki. Megkentem felvert tojásfehérjével és ráillesztettem a 12 kiszúrt korongot. A kosár széleit is megkentem tojásfehérjével. Egy másik, sütőpapírral bélelt tepsire rendeztem 9 kicsi korongot, megkentem tojásfehérjével és a másik 9 kis korongot a tetejére illesztettem – ráültettem - és megszórtam reszelt sajttal. 6 kosárkát a baconös, 6 kosárkát a gombás töltelékkel megtöltöttem, és megszórtam reszelt sajttal.
Csak addig kelesztettem, amíg mind a két tepsi finomsággal elkészültem, plusz amíg a sütőt 200 C fokra felmelegítettem. Az előmelegített sütőben a kosárkákat 18 percig, a pogácsákat 15 percig sütöttem középső bordamagasságon. Kicsit hagytam hűlni, de langymelegen már tálra rendeztem, és felkínáltam a családnak, mert a leveles pogácsa langyosan a legfinomabb.
Mutatós, finom és különleges leveles pogácsa kosárkákat alkottam, mely uzsonnára, vendégvárásra is kiváló. Számtalanféle töltelékkel elkészíthető, nekem éppen ezek a hozzávalók voltak kéznél. Egészen biztos, nem utoljára készítettem, már alig várom a következő alkalmat!