GASZTRO

Maradékmentés: zöldhagymás koszorú zöldcsütörtökre

A húsvétot megelőző csütörtököt nagycsütörtöknek vagy zöldcsütörtöknek is nevezik. Ez a gyönyörű kalács mindkét névhaz passzol, nem beszélve arról, hogy maradékot is felhasználhattok hozzá.

Link másolása

Holnapután nevezetes nap lesz. Keresztény szempontból nagycsütörtök, amikor Jézus a tanítványaival elfogyasztotta a páskavacsorát az egyiptomi kivonulásra emlékezve. Akkor szerezte az úrvacsorát is.

Néphagyomány szempontjából zöldcsütörtök, mert ezen a napon, senki sem tudja ugyan, hogy miért, zöld ételeket szoktak fogyasztani. Sóskát, spenótot stb. Én meg felhasználtam a zöldhagyma levelét ehhez a finom koszorúhoz. Semmit nem dobunk ki. Ha megkenem egy kis fokhagymával a tölteléket, akkor medvehagymának is ehettük volna.

Valójában csak a zöldhagyma levelét használtam fel, mert mindig gondban vagyok, ha ki kell dobni valamit, amit esetleg fel is lehetne használni. Néha beledobom levesbe, de akkor is a tyúkok eszik meg. Még jó, hogy a szomszédba át tudom vinni. A szívem szakadna meg, ha a kukába kerülne a sok zöldséghéj és társai. Tudom, hogy a városlakóknak nincs más megoldás, de én mindig felhasználtam ezeket a dolgokat valahogy. Nagyon finomak lettek ezek a sütik, és szerintem jól is néznek ki. Pogácsának indult a sütés, de aztán meggondoltam magam. Így koszorú lett.

Hozzávalók
  • 30 dkg finomliszt
  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (fele búza, fele tönköly)
  • 2 dkg só
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 1,5 tojás
  • 2-3 dl aludttej és tejföl keveréke
  • 2 csomag zöldhagyma levél (6-8 hagymáé)
  • zsír
  • tetejére fél tojás
Elkészítés

A leveleket apróra vágjuk, és egy kis zsíron megfonnyasztjuk. Kihűtjük. Az élesztőt egy kis cukros vízben felfuttatjuk.

A robotgép üstjébe öntjük a liszteket, egy kis mélyedésbe a zsírt, a felvert tojást, az élesztőt, a tejfölt, és jól kidagasztjuk. Fél órát pihentetjük, majd átgyúrjuk, és egy cm vastag téglalappá kinyújtjuk.

Megkenjük a levelekkel, kettéhajtjuk, 2-3 centiméteres csíkokat vágunk belőle, megcsavarjuk, koszorú alakra formázzuk, zsírozott tepsikbe helyezzük, tetejüket megkenjük fél felvert tojással.

170 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt kisütjük. Mivel egy nagy tepsiben sem férnek el, ezért légkeveréssel sütöttem a két tepsit. Hideg sütőbe tettem őket. Valószínűleg úgy is jó, hogy az elsőt hideg, nem légkeveréses sütőbe teszem, és amíg sül, a másik kel, és mehet utána.

Még többet megtudhattok a nagycsütörtök történetéről ide kattintva, a recept alatt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Cheddaros, kesudiós spirál
Ez a finomság olyan egyszerű, hogy akár egy váratlan vendég felbukkanásakor is elkészíthetitek.

Link másolása

A cheddar aromája és a kesudió teszi különlegessé ezt a spirált, ami tökéletes kiegészítője egy pohár bornak, baráti sörözgetésnek vagy a gyereknek tízóraira. Pillanatok alatt elkészül és nem biztos, hogy elég lesz egy tepsivel... ;)

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta

8 dkg kesudió

5 dkg cheddar sajt

1 db tojás

1 evőkanál tej

törött bors

sajtos3

Elkészítés

A kesudiót késsel durvára vágjuk, összekeverjük a tojásfehérjével, sóval, borssal ízesítjük. A kinyújtott tésztát megkenjük a tejjel elkevert tojássárgával. Felére rákenjük a kesudiós masszát.

elk1

elk2

Ráreszeljük a sajtot, majd ráhajtjuk a tészta másik felét, kissé összenyomkodjuk. A tésztából 1,5 centis csíkokat vágunk. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk őket úgy, hogy kettőt csavarunk rajtuk.

Lekenjük a spirálokat a maradék tojásos keverékkel, majd 200 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük őket.

elk4

sajtos2

Nyomj egy lájkot, ha szívesen kipróbálnád!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk