GASZTRO

5 dolog, amit érdemes tudni a vadgasztronómiáról

Hazánk gasztronómiájának tradicionális, ámde egyre inkább elfeledett része a vadhús fogyasztása. Hogy meghozzuk a kedvet hozzá, mutatunk pár érdekességet róla.

Link másolása

1. A vadhús egészséges

A vadhús fogyasztásának egyik fő előnye, hogy egyike a legegészségesebb húsféléknek: alacsony víztartalommal, és esszenciális zsírsavakban gazdag, magas fehérjetartalommal bír, miközben zsírtartalma alacsony, zsírsavösszetétele az emberi egészség megóvása szempontjából kedvező. Ásványianyag-tartalma kiemelkedő a húsok között: főleg foszfort, vasat, cinket és szelént tartalmaz, emellett magas a B-vitamin tartalma, de A és D-vitamin is van benne bőven.

A vadhús erdőből, termőföldről és lápvidékről kerül az asztalra, így

a vadak étrendje természetes, tehát húsuk sem tartalmaz növekedési hormonokat.

Ideálisak azok számára, akik paleo étrendet követnek, és azoknak is, akik fogyni szeretnének, hiszen kevesebb kalóriát tartalmaz, mint más húsok.

2. A vadgasztronómia színes és izgalmas

A vadhús nagyon sokoldalú: a legtöbb receptben a fácán és a fogoly helyettesítheti a csirkét, a marhahúst pedig felválthatja a szarvashús, amiből szintén remek steaket lehet készíteni. A vaddisznóhúsból készülhet pörkölt, darált hús, rántott hús, kemencés ételek vagy sültek. Gyakorlatilag a házi sertéshúshoz hasonlóan tudjuk használni, mindehhez alacsonyabb zsírtartalom és intenzívebb ízek társulnak.

A vadhúst süthetjük, párolhatjuk, főzhetjük, vagy grillezhetjük. Fűszerei többek között a fekete bors, borókabogyó, babérlevél, kakukkfű, ízesítői pedig a vaj és a szalonna. Elkészíthetjük almával, szőlővel, citrommal, naranccsal, ribizlivel, málnával, aszalt szőlővel, vagy aszalt szilvával.

3. Őzgerincet nem csak karácsonykor ehetsz

A vadhús nem szezonális, egész évben elérhető, azonban a legtöbb helyen csak karácsonykor kerül az asztalokra. Ez azért lehet, mert a közvélekedés szerint nem kapható minden sarki hentes üzletben, és emiatt viszonylag drága, másrészt nem mindenki mer nekiállni az elkészítésének.

Ezzel szemben valójában nem olyan nehéz az alapanyagokat beszerezni, nem kell hozzá egy vadász nagybácsi, hogy szarvasbélszín legyen a hétvégi menün. A fogyasztói igények kielégítésére ma már többféle előkészített, fagyasztott vadhústermék érhető el a boltok polcain. Kockázott és csíkozott előkészített húsok, hússzeletek, hamburger vagy grillkolbász formájában. Ha fagyasztott vadhúst választunk, akkor mentesülünk az elejtés, a szállítás, a tisztítás munkájától, mert a csomagokba azok a húsfélék kerülnek, amelyek teljesen konyhakészek. Mindez megtalálható az Erdei Delikátesz sokszínű kínálatában, majd a pácolást végezhetjük saját ízlésünk szerint, és a kiválasztott receptnek megfelelően.

4. A legfenntarthatóbb húsfogyasztás

A vadgazdálkodás alapvető szerepet játszik az ország vadpopulációinak kezelésében. Sajnos nem kap kellő figyelmet az a munka, amit természeti tájaink ökológiájának fenntartásáért tesznek a magyar vadgazdálkodások dolgozói. A vadmadaraknak menedéket és természetes élelmiszereket biztosító növényzet más vadon élő állatoknak is előnyösek, mindez pedig a madárpopulációra is jótékony hatással van.

2022-ben nem lehet szó nélkül elmenni a húsevés ökológiai lábnyoma mellett. Tudjuk jól, hogy a szárnyasok tartásának alacsony, míg a szarvasmarhának, sertésnek magas a szén-dioxid-kibocsátása. Ugyanakkor

a vadaknak viszonylag kicsi az ökolábnyoma, hiszen ezeket az állatokat nem intenzíven tenyésztik.

Emellett gyakran helyi forrásból származnak, vagyis nem kell országokon át utaztatni, hogy a mezőről a tányérodra érjen.

S ha mindez nem lenne elég, amennyiben étkezéseink során a vadhúst választjuk, akkor a legfenntarthatóbb húsfogyasztást támogatjuk, ugyanis a vadgazdálkodásokban a vadászatokkal az élőhely fenntartását, és a fajok megmaradását segítik. A vadon élő élőlények környezettel alkotott szimbiózisa nem hasonlítható az iparszerű állattartás környezeti hatásaihoz.

5. Jubileumi évhez érkezett az ország legnagyobb vadgasztronómiai fesztiválja!

A VADEX Mezőföldi Zrt. idén 15. alkalommal rendezi meg a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált, amelynek idén újra a Balaton-közeli, soponyai Ökocentrum ad otthont. Az eseményen a vadgasztronómia mellett természetesen a vadászatról és a vadgazdálkodás fontosságáról is szó esik majd.

A határokon átívelő Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál sikeresen ötvözi a könnyűzenei és gasztronómiai fesztiválok hangulatát, programkínálatát, mindezt csodálatos természeti környezetben. A rendezvény fő vonalát a hazai vadhúsfogyasztás népszerűsítését szolgáló főzőverseny adja, ahol 300 szakács és kukta verseng az Erdei Ételek Mestere címért, melyet a legjobb bográcsos vadétel kapja. A rendezvény célja a magyar vadászati kultúra és a hazai vadgasztronómia szoros kapcsolatának emberközeli, közérthető és élményekkel fűszerezett bemutatása. A változatos felnőtt, gyermek és családi programok, könnyűzenei koncertek, néptáncbemutatók, vásári produkciók, játékos programelemek, erdei iskolai foglalkozások, a gasztronómiai és kézműves vásár tartalmas kikapcsolódást nyújt az őszi fesztiválszezon kezdetén.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Cheddaros, kesudiós spirál
Ez a finomság olyan egyszerű, hogy akár egy váratlan vendég felbukkanásakor is elkészíthetitek.

Link másolása

A cheddar aromája és a kesudió teszi különlegessé ezt a spirált, ami tökéletes kiegészítője egy pohár bornak, baráti sörözgetésnek vagy a gyereknek tízóraira. Pillanatok alatt elkészül és nem biztos, hogy elég lesz egy tepsivel... ;)

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta

8 dkg kesudió

5 dkg cheddar sajt

1 db tojás

1 evőkanál tej

törött bors

sajtos3

Elkészítés

A kesudiót késsel durvára vágjuk, összekeverjük a tojásfehérjével, sóval, borssal ízesítjük. A kinyújtott tésztát megkenjük a tejjel elkevert tojássárgával. Felére rákenjük a kesudiós masszát.

elk1

elk2

Ráreszeljük a sajtot, majd ráhajtjuk a tészta másik felét, kissé összenyomkodjuk. A tésztából 1,5 centis csíkokat vágunk. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk őket úgy, hogy kettőt csavarunk rajtuk.

Lekenjük a spirálokat a maradék tojásos keverékkel, majd 200 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük őket.

elk4

sajtos2

Nyomj egy lájkot, ha szívesen kipróbálnád!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk