GASZTRO

Lazac karácsonyra, szaloncukornak álcázva

Egy szuper elegáns fogás, ami minden karácsonyi asztalnak a dísze lehet.

Link másolása

A ropogós rétestésztában ravaszul megbújó besameles spenótkrém, a szálkamentes halhús és jázmin rizs, egy igen kellemes egységet alkot. Egy "szaloncukor" bőven elég egy személynek, hiszen tartalmas és igen laktató fogás.

Ajánlok mellé még egy adag sajt vagy tartármártást is, mert attól lesz igazán komplett és tökéletes az egész.

Kezdő háziasszonyoknak sem kell megijedni az elkészítésétől,

mert egyáltalán nem bonyolult és időigényes tevékenység. Fél óra alatt előkészíthető és csak a sütését kell időzíteni. Egy finom fűszeres fehérbor, nagyon kívánkozik hozzá...

Hozzávalók 4 személyre

1 csomag házias réteslap

2 tenyérnyi szelet vadlazac

1/2 citrom leve

1 csésze spenótpüré (fagyasztott)

5 dkg vaj

2 kanál liszt

2 dl tej

1 tojás sárgája

őrölt fekete bors

1 csipet szerecsendió

1 gerezd dundi fokhagyma

1 bögre főtt jázmin rizs

lekenéshez:

1 felvert tojás

Elkészítés

A halszeleteket hosszában kettévágjuk, sózzuk, borsozzuk őket és kevés citromlevet nyomunk rájuk. 10 percet pihentetjük, majd kevés forró vajon hirtelen lepirítjuk. A besamelhez a vajat egy kisebb serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és folytonos kevergetéssel zsemleszínűre pirítjuk. Kevergetés közben hozzáöntjük a tejet, a tojás sárgáját, majd besűrítjük mártássá.

Ízesítjük a besamelt, sóval, borssal, az áttört fokhagymával és a csipet szerecsendióval. A végén hozzákeverjük a spenótpürét is. Egyet forralunk rajta és kész. Félretesszük a mártást, hogy kissé kihűljön.

A réteslapokat kiterítjük és laponként átkenjük őket kevés olajjal. Kettőt egymásra helyezzünk, majd egy éles késsel elfelezzük őket. Így kapunk két, kb. 15 x 30 cm-es rétes csíkot. A tészta egyik végére teszünk egy csíkban spenótos besamel krémet, a krém tetejére jön egy kevés rizs, majd a tetejére ültetjük a sült lazac szeletet is.

Felgöngyöljük a réteslapot, majd a két végét zsinórral elkötjük. Így teszünk a másik réteslappal is. A kész batyukat egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket lekenjük a felvert tojással, majd mehetnek az előmelegített, 170 °C-os sütőbe sülni.

Kb. 20-25 perc alatt szép pirosra, ropogósra megsütjük őket. Sajtmártással vagy tartármártással forrón tálaljuk.

Mielőtt nekiálltok, íme egy különleges főétel is a karácsonyi asztalra:

Még több hasonló receptért, keresd a ILLÉSKRISZ KONYHÁJA blogot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Cheddaros, kesudiós spirál
Ez a finomság olyan egyszerű, hogy akár egy váratlan vendég felbukkanásakor is elkészíthetitek.

Link másolása

A cheddar aromája és a kesudió teszi különlegessé ezt a spirált, ami tökéletes kiegészítője egy pohár bornak, baráti sörözgetésnek vagy a gyereknek tízóraira. Pillanatok alatt elkészül és nem biztos, hogy elég lesz egy tepsivel... ;)

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta

8 dkg kesudió

5 dkg cheddar sajt

1 db tojás

1 evőkanál tej

törött bors

sajtos3

Elkészítés

A kesudiót késsel durvára vágjuk, összekeverjük a tojásfehérjével, sóval, borssal ízesítjük. A kinyújtott tésztát megkenjük a tejjel elkevert tojássárgával. Felére rákenjük a kesudiós masszát.

elk1

elk2

Ráreszeljük a sajtot, majd ráhajtjuk a tészta másik felét, kissé összenyomkodjuk. A tésztából 1,5 centis csíkokat vágunk. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk őket úgy, hogy kettőt csavarunk rajtuk.

Lekenjük a spirálokat a maradék tojásos keverékkel, majd 200 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük őket.

elk4

sajtos2

Nyomj egy lájkot, ha szívesen kipróbálnád!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk