Nem kell étterembe menni egy tökéletes marhahúsért – így készíts steaket magadnak
A világ legdrágább és legfinomabb marhahúsa, a wagyu marha is könnyedén elkészíthető otthon.
Top minőségű húsokkal az ember legtöbbször éttermekben találkozik, és talán ez az az élmény, amiről én eddig azt hittem, hogy soha nem is kerülhet be a konyhámba.
Pedig nem kell hozzá sem különleges felszerelés, sem sok hozzávaló. Szinte minden a minőségi hús beszerzésén áll vagy bulik.
Ha pedig a húson nem spórolunk, akkor olyan ételt tehetünk az asztalra, amitől mindenkinek leesik majd az álla. És talán az ünnepek közeledtével ezt a luxust amúgy is jobban megengedjük magunknak.
Tökéletes húsbeszerző hely a HúsSzabóság. Itt abban is tudnak segíteni nekünk, hogy melyik ételhez milyen húst válasszunk, vagy hogy hogyan készítsük el a legkülönlegesebb darabokat.
HúsSzabóság
Noha a HúsSzabóság fiatal vállalkozás, már több mint hét éve szolgálja ki ügyfeleit a legjobb húsokkal. Szépvölgyi úti kisboltként indult, ma már saját üzletekkel, bevásárlóközponti jelenléttel, önálló raktárral rendelkező cég.
A vállalkozás ügyvezetője Szabó Ferenc hentesmester, aki szakmáját családi indíttatásra választotta. Elve, hogy amit csinál, azt a lehető legjobban teszi, ezért döntött úgy, hogy a minőségi szegmensben építi üzletét. A hazai hentesképzés sajnos kihívásokkal küzd, ezért a szakma csínját-bínját munka közben, a vágóhidakon sajátította el a mester, aki szerint az önképzés folyamatosan szükséges. Így lehet csak a teljes, az állattól a takarmányozáson, feldolgozáson, kereskedelmen át az értékesítésig zajló folyamattal tisztában lenni, ami elengedhetetlen a színvonalas szolgáltatás nyújtásához.
Termékeikkel már három üzletben is megtalálhatóak Budán: a Rózsakert- és a Hegyvidék Bevásárlóközpontban, valamint a GOBUDA Mall-ban. Online, pedig a Kifli.hu oldalán.
Ha megvan a megfelelő hús, fordítsunk kiemelt figyelmet az előkészületekre.
Én első körben egy mangalicakarajjal kísérleteztem, ami sütés szempontjából a steakekhez hasonló. Forró serpenyőben, oldalanként 4-5 perc alatt készre is sül.
Konkrétan elfelejtettem sózni és borsozni sütés előtt, és így natúran is isteni íze lett.
Hihetetlen, hogy egy kiváló minőségű hús, mennyi ízt tartalmaz.
A mangalicakaraj mellé remekül illik a lecsós ragu, így azzal és quinoával tálaltam. De egy paprikás, vagy egy gombás szósz is kellőképpen kiegészítheti.
Mellé válasszunk jó minőségű, magyar vörösbort, és így lesz teljes a vacsoraélmény.
Ha pedig ennél is különlegesebb dologra vágynánk, akkor nem marad más, mint a világ legdrágább és legfinomabb marhahúsa: a wagyu marha.

Így süss tökéletes steaket
1 órával a sütés előtt vegyük ki a húst a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.
Töröljük szárazra papírtörlővel, majd sózzuk és borsozzuk és vékonyan olajozzuk be. Olyan olajat használjunk, ami jól bírja a hőt, tehát semmiképpen se szűz olívaolajat.
Egy tapadásmentes serpenyőt maximum lángon kezdjünk el üresen melegíteni, majd ha már füstöl, tegyük bele a húst.
Amikor bekerült a serpenyőbe a hús, kicsi vegyük lejjebb a hőfokot, de még mindig süssük magas lángon. (Villanytűzhelynél ez mondjuk azt jelenti, hogy 9 helyett 7-es fokozaton süssük.)
Itt brutális sercegés és füstölés veszi majd kezdetét, de ettől nem kell megijedni.
Kapcsoljuk be a légelszívót, és élvezzük a látványt!
Nem mozgassuk, ne szurkáljuk, csak süssük 4-4 percig mindkét oldalát a szeletnek.
Ha tökéletes vastagságú wagyu szeletünk van, akkor nem kell sütőben sem utánsütni, nem kell hozzá vajat sem adni, és fűszereket sem igényel. Meg fogjuk látni a végén, hogy a húsnak önmagában is fantasztikus íze van.
Sütés után tegyük egy tálra, és pihentessük 5 percet, majd tálaljuk és élvezzük.

Ha pedig 4 helyett 5 percig sütjük mindkét oldalát, olyan húst kapunk, ami miatt a legtöbb séf csúnyán nézne ránk, hiszen így már well-done lesz... de mivel a saját konyhánkban vagyunk, senki nem szólhat be érte, ha ezt a jól átsült verziót választjuk.
Nyilván nem bűn tovább ízesíteni, szósszal és körettel tálalni, de egy ennyire prémium minőségű és ízű húsból mindenképpen kóstoljunk önmagában is pár falatot.
Tényleg teljesen más dimenzióba repít!