GASZTRO

A világ legjobb étterme egy koppenhágai stadion nyolcadik emeletén található

A Geranium húsmentes étteremben egy kétszemélyes vacsora egy jó borsorral bőven 1 millió forint felett is lehet akár.

Link másolása

Zsinórban másodszor is koppenhágai lett a világ legjobb étterme, írja a CNN. A tavalyi győztes Noma után idén a Geranium egy helyet feljebb lépve vezeti a bolygó 50 legjobb vendéglőjének hétfő este Londonban kihirdetett listáját.

A Geranium hetente csupán négy napon várja a vendégeket egy meglehetősen szokatlan helyen, a dán nemzeti focistadion nyolcadik emeletén.

Az étterem húsmentes, szezonális alapanyagokból összeállított skandináv menüt kínál szerdától szombatig, de aki most akarná kipróbálni, annak még egy kicsit várnia kell: augusztus 11-ig nyári szünet miatt zárva tartanak, ráadásul hónapokra előre várólista van a szabad asztalokra.

Aki mégis sikerrel jár, annak előleget is kell fizetnie az étterembe, ami jelenleg 1500 dán korona (80 ezer forint).

A Geranium honlapja alapján a nyári menü háromórás gasztronómiai kirándulás, amiért 3200 koronát (171 ezer forint) kérnek el fejenként. Ehhez jön még a borkóstolás, ami további 2-18 ezer koronába (107-964 ezer forint) kerülhet.

A címvédés jövőre biztosan elmarad, mivel a díjat alapító brit Restaurant magazin néhány éve bevezette a „Best of the Best” programot. Ide azokat az éttermeket sorolják, melyek egyszer már elnyerték a világ legjobb étterme címet, és többször már nem lehet ezekre szavazni.

A második helyen ezúttal egy perui étterem végzett. A limai Central ezzel Dél-Amerika legjobbja is lett, egyben az évek óta kimagaslót nyújtó hely a jövő évi verseny egyik legnagyobb esélyese. Észak-Amerika legjobb éttermét nem az Egyesült Államokban és nem is Kanadában, hanem Mexikóban kell keresni. A fővárosi Pujol az ötödik helyen végzett.

Ázsia legjobb étterme csak a huszadik helyet kaparintotta meg (Den, Tokió, Japán), hazánkhoz pedig legközelebb a 13. helyre sorolt bécsi Steirereck található. A legjobb kelet-európai konyhát a Restaurant magazin szerint Szlovéniában találjuk: a kobaridi Hiša Frankónál csak 33 jobb étterem létezik a világon.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Cheddaros, kesudiós spirál
Ez a finomság olyan egyszerű, hogy akár egy váratlan vendég felbukkanásakor is elkészíthetitek.

Link másolása

A cheddar aromája és a kesudió teszi különlegessé ezt a spirált, ami tökéletes kiegészítője egy pohár bornak, baráti sörözgetésnek vagy a gyereknek tízóraira. Pillanatok alatt elkészül és nem biztos, hogy elég lesz egy tepsivel... ;)

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta

8 dkg kesudió

5 dkg cheddar sajt

1 db tojás

1 evőkanál tej

törött bors

sajtos3

Elkészítés

A kesudiót késsel durvára vágjuk, összekeverjük a tojásfehérjével, sóval, borssal ízesítjük. A kinyújtott tésztát megkenjük a tejjel elkevert tojássárgával. Felére rákenjük a kesudiós masszát.

elk1

elk2

Ráreszeljük a sajtot, majd ráhajtjuk a tészta másik felét, kissé összenyomkodjuk. A tésztából 1,5 centis csíkokat vágunk. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk őket úgy, hogy kettőt csavarunk rajtuk.

Lekenjük a spirálokat a maradék tojásos keverékkel, majd 200 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük őket.

elk4

sajtos2

Nyomj egy lájkot, ha szívesen kipróbálnád!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk