Egy igazi nő tud nokedlit szaggatni?
Rettentően irritáló tud lenni a címben szereplő mondat, és sokat elmond arról a férfiról, aki ez alapján ítéli meg az ellenkező nem tagjait… DE nokedlit szaggatni annyira egyszerű. Ha van affinitásunk a dologhoz, miért ne tanulhatnánk meg villámgyorsan, és vághatnánk fel vele életünk végéig?
És ha már a paprikást említettem, arra van nálunk egy tuti recept ITT!
Szóval a nokedli, meg a galuska
Kevés dolog kell hozzá, és remekül lehet turbózni, ízesíteni, különböző fogások köreteként kínálni.
Reform lisztekből is könnyen el lehet készíteni, és ha nincs szaggatónk, akkor egy vágódeszkáról is a vízbe lehet aprítani. De szerintem azért legyen szaggatónk. És ne az a verzió, aminek egy kis kocka van a tetején, és azzal kell tologatni a masszát. Tapasztalataim szerint felesleges bonyolítani a szerkezetet, csak kifolyik majd az oldalán adagolás közben.
A legjobb megoldás egy ilyen nyeles eszköz, amit jól meg tudunk fogni miközben a lábas tetejére helyezzük, és egy lapos fakanállal kényelmesen tudunk dolgozni rajta.
Ha ez megvan, akkor már csak az állagot kell eltalálni. Aki párszor készített már ilyet, egy idő után csak úgy érzésre adagolja az alapanyagokat. Ha meglódul a liszt, ad még hozzá egy kis vizet, és fordítva. Maximum több napra lesz meg a vacsora.
Az én alapreceptem egy főre van kalkulálva. Ha nagyobb adag hússal eszem, akkor akár két alkalomra is elég lehet. Ha spórolni akarunk a tojással, elég lehet hozzá egy darab is, és a többi nedvességet pótoljuk vízzel.
• 110 g liszt
• 20 g víz
• 2 tojás
• egy csipet só
Tegyünk fel egy fazékban sós vizet forrni. Keverjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a vizet és a sót, és végül a lisztet. (Ha szép sárgára szeretnénk, még egy csipet kurkuma is mehet bele.)
Keverjük csomómentesre az egészet, és ha felforrt a víz már szaggathatjuk is bele. Mindig csak annyi galuskát szaggassunk a vízbe, amennyinek kényelmesen marad helye megfőni. Ha én egy adagot készítek, akkor azt simán kiszaggatom egy körben.
Keverjük jól át a forró vízben, és főzzük pár percig. Szűrjük le, és öblítsük át vízzel, hogy ne ragadjon össze.
Tálaljuk és ízesítsük kedvünk szerint.
Ha pedig belejöttünk és cifrázni akarjuk, készíthetünk akár rózsaszín galuskákat is. Ehhez a cékla főzőlevét használjuk fel a víz helyett. (A főtt céklát meg akár feltétként is hasznosíthatjuk.)
Hozzávalók két adaghoz:
• 2 tojás
• 60 g céklalé
• 170 liszt
• egy csipet só
Én ezt a verziót hagymás-tejszínes gombaraguval tálaltam. Az egész kész lett előkészületekkel együtt fél óra alatt.