A legegyszerűbb farsangi fánkot nem lehet elrontani
Már egyszer sütöttem csörögét (forgácsfánk), de nem nyújtottam elég vékonyra, így nem került fel a blogba. Most újra próbálkoztam, szinte késfokvastagságúra sikerült, és nagyon finom lett. Nem vagyunk nagy fánkevők egyébként. Farsangi időszakon kívül eszembe se jut. Akkor is inkább csak sütőporos fánkot vagy túrófánkot készítek.
Most viszont kedvet kaptam több fajtához is. A neten nézelődtem receptek után, sokfélét találtam. Volt, amelyik tett bele rumot, volt amelyik nem.
Rumot a fánkba? – csodálkozott a férjem.
Bizony! Attól lesz jó könnyű! Vagy nem, ha vastagra nyújtják.
Végül is ez egy saját változat lett, de bátran ajánlom mindenkinek.
20 dkg liszt
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál tejföl
2 tojássárgája
csipet só
3 dkg vaj
1 evőkanál rum
A száraz anyagokat összekeverjük, a puha vajat, a tejfölt, a tojássárgáját és a rumot hozzáadjuk, és jól összedolgozzuk. 15 percet pihentetjük, majd nagyon vékonyra nyújtjuk, rombuszokat vágunk belőle derelyevágóval, a közepébe vágunk egy nyílást, azon áthúzzuk az egyik végét, és forró olajban kisütjük. meghintjük vaníliás cukorral. Általában sárgabaracklekvárral szokták kínálni. Azzal a legfinomabb.
Mivel csak kisméretű gyúródeszkám van, én négy részre osztottam a tésztát, és úgy nyújtottam ki. A leeső darabokat először összegyúrtam, aztán csak úgy dobtam bele az olajba. Így nem mindegyik felelt meg a csörögekészítés elemi szabályainak, de hamarabb elkészültem.
És egy igazán menő fánk profiknak: