Nagyon zöld tavaszi saláta
Tavasszal képtelen vagyok eldönteni, milyen zöldségek kerüljenek a salátába. A piacok felrobbannak a zöldektől, és persze, a határozottságom messze földön híres. Vagy hírhedt. De ez már egy másik történet.
Szóval, hosszas agonizálás után egy nagyon zöld salátát csináltam, zöld spárgával, zöldborsóval, bébispenóttal, friss kaporral és zöldcitrommal.
1 nagy marék bébi spenót
6 – 8 vékony szál zöld spárga
2 marék zsenge friss zöldborsó (kb. fél csésze)
2 – 3 db kisebb hónapos retek
1 marék pörkölt pisztácia, durvára vágva
4 – 5 db fűszeres olajban eltett aszalt paradicsom
az öntethez:
1 kis gerezd fokhagyma
1 ek. bodzás fehérborecet
1 ek. zöldcitromlé
3-4 ek. olívaolaj
1 tk. méz (vagy több, ízlés szerint)
1 kis csokor friss kapor, finomra aprítva
1 nagy csipet só
1 csipet frissen tekert bors
fejenként 1 buggyantott tojás
Elkészítés
Először elkészítettem az öntetet. A hozzávalókat egy kis befőttes üvegbe tettem, rácsavartam a kupakot és alaposan összeráztam. Félretettem.
A spárgát megmostam, majd kb. 1,5 centis darabokra vágtam. Három szál spárgát félretettem, amit később kevés olívaolajon egyben meggrilleztem. A forró olívaolajon oldalanként 3 percig pirítottam a közepesnél kicsit erősebb lángon.
Kifejtettem a zöldborsót, azt is leöblítettem. Egy kisebb fazékban vizet forraltam, sóztam 1 ek. sóval, majd a lobogó vízben kb. 1 perc alatt blansíroztam a spárgát és a borsót. Jéghideg vízbe tettem, és hagytam kihűlni. Kiszedtem a vízből és hagytam megszáradni.
Amíg a spárga és a borsó kicsit megszáradtak, megfőztem a buggyantott tojást. Egy kis lábasban vizet forraltam. Amikor a víz felforrt, alacsonyra vettem alatta a lángot. A víz éppen csak gyöngyözött. A tojást felütöttem egy kis pohárba, majd nagyon óvatosan a gyöngyöző vízbe csúsztattam. Pontosan 3 percig főztem, majd egy kiszedő lapáttal tányérra tettem.
Vékonyan felszeleteltem a retket, csíkokra vágtam az aszalt paradicsomot. A pisztáciát durvára aprítottam. Összeállítottam a salátát.
A bébi spenótot, a spárgát, a zöldborsót, a retket, a pisztáciát és az aszalt paradicsomot egy nagy tálba tettem. A tetejére tettem a buggyantott tojást és a grillezett spárga végeit is. Meglocsoltam az öntettel és megettem. :)
Nyomj egy lájkot, ha te is megennéd!