Milyen pezsgővel koccints szilveszterkor? Segítünk!
Szilveszterkor még azokban a háztartásokban is előkerülnek a pezsgők, ahol amúgy nem túl gyakran kerül alkohol az asztalra, és minél ritkábban iszik az ember, annál kevésbé jártas a szeszek világában.
A pezsgő egy olyan borszármazék, amelynél a bor második érése magában a palackban megy végbe.
Az első pezsgőt 1670 – 1715 között Reims közelében, a champagne-i borvidékhez tartozó Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője, dom. Pierre Pérignon készítette.
Parafa dugóval zárt le egy borosüveget, amelyet viaszba mártott drótkengyellel erősített rá.
Egy ideig próbálták titokban tartani a készítési folyamatot, azonban a 18. században már sokfelé ismeretes volt, és a 19. században már Európa-szerte készítettek pezsgőt.
Pezsgő szavunkat gróf Széchenyi István alkotta, aki a Hitel című munkájában elsőként nevezte a franciák champagne-át pezsgőnek.
És most jöjjenek a támpontok ahhoz, hogy jól választhassunk.
Komolyabb szakértelem nélkül a legegyszerűbb megoldás az, ha a nagyobb múltú pincészetektől választ az ember.
Ha valami igazán jót keresünk, az eljárás szerint Méthode Traditionnelle, azaz palackban érlelt pezsgők között kutakodjunk.
Ezen kívül az érlelés hossza is fontos. Minél tovább tart, annál izgalmasabb aromákat érezhetünk ki a pezsgőből, és annál krémesebb lesz a habzása.
Az, hogy mennyire édes pezsgőt választunk, az ízlésünkön múlik, de érdemes kísérletezni a szárazabbakkal.
A pezsgők világában a brut, azaz a száraz a legnépszerűbb.
Kicsit talán furcsának tűnhet, de az extra dry-nak magasabb a cukortartalma, mint a brut-nek, és még a száraz pezsgő is tartalmaz némi cukrot.
Cukortartalom szerinti besorolás:
Nyerspezsgő (brut nature, zéro dosage): a cukortartalom kevesebb mint 3 g/l
Extra brut: 0-6 g/l
Száraz (brut): kevesebb mint 15 g/l
Extra dry: 12-20 g/l
Dry (sec): 17-35 g/l
Félédes (demi sec, medium dry: 33-50 g/l
Édes (doux): több mint 50 g/l
Akár a hipermarketek polcain is találhatunk különösen jó tételeket.
A Hungaria rozéja például meglepő eredményekkel zárta szereplését a Franciaországban megrendezett világversenyen.
A pincészet egyik ’legifjabb’ tétele, az üde, mélyrózsaszín színű Hungaria Rosé Extra Dry nem csupán aranyérmet szerzett, hanem óriási szenzációként a világ TOP10 legjobb pezsgője közt végzett a francia Effervescents du Monde 2019 világversenyen. Ez a különleges pezsgősiker azért is lenyűgöző, mert ez az első alkalom, hogy Magyarország ilyen elismerésben részesült a dijoni megmérettetésen. A Hungaria Rosé Extra Dry mellett pedig csak francia és spanyol versenytársak kerültek a TOP10-es elitkörbe.
Miért pezsgővel koccintunk szilveszterkor?
A hagyományok szerint szilveszterkor szokás volt durrogtatni és hangoskodni, elűzve ezzel az óév minden búját és bánatát. Éjfél elteltével csakis gazdagságot hozó italt szabad fogyasztani, mert akkor az újévben nem kell hiányt szenvednünk semmiben.