Kétízű rétes, avagy így jártam, de nem bántam
Valószínűnek tartom, hogy a kevesen jártak így, illetve az is lehet, hogy ez egy annyira ritka eset, ami akár egyedinek is mondható. Ez esetben, akkor én vagyok a kiválasztott. Szóval - vásároltam egy, eddig megbízhatónak tartott helyen, megbízhatónak tartott gyártó, megbízható minőségű - 8 lapos, réteslapot. Aztán nekiláttam, a következő kis „tortácska” elkészítésének.
DE! akárhogy számoltam és ellenőriztem, jobbró barra, barró jobbra, lerrő fe és ferrő le, ez csak 6! Hmm...
Tehát a receptben, terveimnek megfelelően 8-at írok (a képen csak 6), ha pedig valaki esetleg szintén 6 lapos variációra akadna, szóljon, írjon stb... és klubbá alakulunk.
1 cs. 8 lapos réteslap ;)
25 dkg túró
1 p. tejföl (175g)
10 dkg kristálycukor + szórás
1 cs. vaníliás cukor
2 db tojás
50 dkg alma (kb.)
5 dkg vaj
reszelt citromhéj
Elkészítés
A túrót a tejföllel, a tojásokkal, cukorral és a vaníliás cukorral, valamint egy citrom lereszelt héjával kikeverjük. Az almát kimagozva, keskeny gerezdekre vágjuk, igény szerint meghámozhatjuk.
(Az alma súlyát csak körülbelül írtam, mert ez több mindentől is függhet például: ha meghámozzuk, vagy bátrabban vágjuk ki a magházát, akkor az mekkora „súlyveszteség” és attól is, hogy milyen keskeny illetve vastag egy-egy gerezd.)
Egy 28 (26) centis gyümölcstorta formát, vékonyan kikenünk, olvasztott vajjal, és egyesével, szépen beklerakjuk, kibéleljük a réteslapokkal amiknek a közét laponként, szintén megkenegetünk, vékonyan vajjal. Eután beleöntjük a túrót, a tetjét pedig ügyesen kirakjuk az alma gerezdekkel. A maradék olvasztott vajjat a tetjére lotyikoljuk és még 3-4 csipetni cukorral megszórjuk.
A "csúnyán" kilógó rétesalap széleket levágjuk; ezt a műveletet célszerű úgy végezni, hogy egy sodrófát egyszer-kétszer átgörgetünk a forma tetején és így maga a forma széle fogja levágni a felesleges részeket.
Előmelegített gázsütő 5 fokozatán 30-40 perc alatt szépen megsütjük, és 15-20 perc pihentetés után könnyen kiszeljük, és porcukorral meghintve kínáljuk. Ha divatosan szeretnénk tálalni (mondjuk nyáron), akkor egy gombóc vanília fagyit is adhatunk hozzá.
Oszd meg a receptet, ha tetszett a nyolchatlapos!