Gyermekkorunkat idézhetjük meg otthon ezzel a sajtos rolóval
Első emlékem a sajtos rolóról, még igen kicsi gyermekkoromból származik: Már ovis koromtól kezdve hetente többször jártam a Hófehér Fóka úszóiskolába, ahol persze az "edzés" legjobb része nem ám az úszás volt, hanem az utána következő jutalom.
Uszi után ugyanis gyakran vettük az irányt a büfé felé, ahol a kemény 30 Ft-ért árult málna/kivi/narancs szörp mellett 1-1 sajtos roló is lecsúszott.
A napokban jutott újra eszembe és el is határoztam, hogy Apukám szülinapjára ezt a sós finomságot készítem el, hiszen amúgy is nagy sajtkedvelő. Az egyetlen buktató a kis roló formák beszerzése volt, de szerencsére Nagymamámnak volt rá egy jó tippje, így a buli előtti este sikerült is olcsón hozzájutnunk. Másnap már csak a kivitelezés volt hátra.
1 csomag leveles tészta
5 dl tej
5-6 púpos ek liszt
10 dkg vaj
só, bors, szerecsendió ízlés szerint
1 tubus natúr krémsajt
20-25 dkg reszelt sajt
1 tojás a rolók lekenéséhez
Elkészítés
A leveles tésztát lisztezett deszkán nyújtsd néhány mm vékonyságúra, téglalap alakúra. Vágj kb. 1 centis csíkokat. A formákat kend meg egy kevés vajjal, majd tekerd rá a tésztacsíkokat. Tedd sütőpapírral kibélelt sütőbe, majd kend le felvert tojással és süsd 200 fokon kb. 10 percet, míg aranybarna nem lesz a tészta. Még forrón húzd le a formáról a rolókat!
A krémhez a vajat kezd el felolvasztani, majd keverd bele a lisztet is. Öntsd hozzá óvatosan a tejet is és egy habverővel keverd csomó mentesre. Főzd néhány percig, míg besűrűsödik a krém. Közben ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval. Vedd le a tűzről, majd keverd bele a reszelt sajt felét és a sajtkrémet is, majd tedd félre, hogy kicsit kihűljön.
Ha a rolók is és a sajtkrém is kihűlt, egy csillag csövű habzsák segítségével töltsd a krémet a tészta rolókba, úgy, hogy a végükön kicsit kilátszódjon a krém. Végül mártsd a rolók két végét a maradék reszelt sajtba.
Ha tetszett a recept, oszd meg a barátaiddal is, mielőtt nekifognál!