Megnyitott Magyarország első vegán kocsmája! - A Szabad Bisztróban jártunk
8 évvel ezelőtt, egy közösségi tér fodrászatában borozgattam a Blahán, és életemben először hallottam valakit harcosan beszélni a vegánságról. Nem riasztott el, hogy valaki másban hisz, sőt, érdeklődéssel hallgattam. Aztán pár nappal ezelőtt, ugyanezzel a fiúval ültem egy asztalnál, csak már a saját, vegán kocsmájában beszélhetünk ezekről a dolgokról. Változik a világ...
A vegánság egyre hangosabban tör utat magának kis hazánkban is, így nem csoda, hogy egyre több kávézó és étterem próbál a kedvükben járni. No persze még bőven van hova fejlődni, hisz az átlag magyar még azzal sincs feltétlenül tisztában, hogy mit jelent maga a fogalom (10+1 hülye kérdés a vegánságról – és a válaszok) .
Ahhoz, hogy ne nézzük egymást hülyének, és hogy minél többen és jobban megismerjék a vegánság fogalmát és okait, párbeszédre alkalmas helyek kellenek. Az internet sokat segít, de az igazi találkozásoknál nincs hasznosabb és eredményesebb.
Találkozni és beszélgetni pedig finom ételek és italok között jó igazán. Így gondolják ezt Magyarország első vegán kocsmájának, a Szabad Bisztrónak a létrehozói is.
Gyere be, egyél egy jó szendvicset. Érezd jól magad. Maradj egy sörre is.
Gyere akkor, ha vegán közösségre vágysz, hiszen biztosan sokan mennek majd rajtad kívül is ilyen indíttatással. Gyere akkor is, ha nem vagy vegán, de kíváncsi vagy a növényi étrendre, vagy ha nem vagy vegán, csak erre jársz.
Nem az a lényeg, hogy itt mit nem lehet (mint például húst vagy tehéntejet), hanem hogy mit szabad: Jól lenni, és jó ellenni. A többiekkel vagy magadban.
De térjünk rá a dolog finom részére. Mert egy bagel húsos feltét nélkül is tökéletes, és a Baileys mandulatejjel készült verziója maga a csoda, így se éhen, se szomjan nem marad itt senki.
A konyha bisztró jellegű, némi street food beütéssel.
Vannak a már fentebb is említett bagelek (Tom's Bagel), és vannak paninik (Fill Good), és a kenyeres részen kívül természetesen minden helyben készül.
A mártogatósok és saláták mellett pedig meleg étellel is várnak, ami táblás rendszerben működik. Amikor mi náluk jártunk, isteni tiramisu, minestrone és (hortobágyi helyett) huszár palacsinta volt elérhető.
Természetesen a környezetvédelemre is igyekszenek minél jobban odafigyelni, így a mojito koktélunk például szalma-szívószállal érkezett.
A Szabad klassz hely. Kellemes, laza hangulatú, és azzá lesz, amivé a közönsége teszi. Szóval járjunk arra minél többen, és beszéljünk egy sör mellett az állatokról... vagy éppen az emberekről.
1077 Budapest, Király utca 101
H-P: 11:00 - 23:00
Sz: 15:00 - 23:00
V: zárva