Nagyon finom paradoxon: diétás császármorzsa
Egy régi klasszikus modern köntösben. És nem, nem zabpelyhes ez a császármorzsa, olyat találtok a neten rengeteget!
A mi császármorzsánk eleve grízből készül, így a diétás verziót is azzal képzeltem és aztán készítettem el. Még szerencse, hogy már lehet teljes kiőrlésű grízt kapni, így nagyon könnyű dolgom volt. Persze ettől sem fog lefogyni senki, de hízni sem, az is biztos, ugyanis már egy kis adagtól is órákon át úgy éreztem, hogy szétdurranok és nem is bírtam volna sokat enni belőle!
15 dkg teljes kiőrlésű búzadara
1 evőkanál (20 g) négyszer édesebb stevia-eritrit keverék
1,5 dl víz
1,5 dl kókuszkrém
(vagy a víz és a kókuszkrém helyett 3 dl kókusztej)
2 db M-es tojás szétválasztva
1 csomag bourbon vaníliás xilit
1 csipet himalája só
az öntethez:
2 evőkanál (kb. 50 g) házi cukormentes eperlekvár
kb. 20 dkg fagyasztott erdei gyümölcs keverék (vagy bármilyen bogyós gyümölcs ízlés szerint)
a sütéshez:
1 evőkanál kókuszzsír
Elkészítés
A teljes kiőrlésű grízt egy tálba öntjük és leöntjük a vízzel simára kevert kókuszkrémmel (vagy aki kész kókusztejjel készíti, kókusztejjel). Egy órát állni hagyjuk, majd hozzákeverjük az édesítőszereket, és a két tojás sárgáját. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulattal a kókusztejes-tojásos-grízes-édesítős keverékhez forgatjuk.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a kókuszzsírt és beleöntjük a masszánkat. Kb. 5 percig hagyjuk sülni, majd innentől kezdve egy lapátkanállal elkezdjük felaprítani és gyakori kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk.
A diétás gyümölcs öntet elkészítése:
Az eperlekvárt egy kisebb üvegtálkában a mikróban kb. 1 perc alatt felmelegítjük, majd hozzákeverjük a fagyasztott gyümölcsöket. Így a fagyasztott gyümölcs nem ereszt levet, nem szottyad meg és olyan lesz, mintha frissből készült volna az öntet!
A kész császármorzsát a gyümölcs öntettel együtt fogyasztjuk. 100 g teljes kiőrlésű, diétás császármorzsa szénhidrát- és kalóriatartalma: 206 kalória és 17 gramm szénhidrát.