Zsermák, azaz a mákos zserbó
Ha már a zserbó a kedvencem, a mákot meg egyenesen IMÁDOM, akkor miért ne lehetne-e kettőt párosítani? Aki hasonlóan érez az biztosan nem bánja meg, ha elkészíti! Na itt nem kell kínlódni a külső héj lefejtésével, az egész csak töltelék, puha tészta és csoki!
a tésztához:
1/2 dl tej
1 kockacukor
25g élesztő
500 g finomliszt
250 g vaj/margarin
100 g porcukor
1 tojás
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
1 dl tejföl
a töltelékhez és a mázhoz:
300 g darált mák
200 g porcukor
1 citrom reszelt héja
300 g szilva vagy barack lekvár
1 mk. fahéj
1 dl tej
200 g tortanbevonó étcsokoládé-2 ek. olaj
Elkészítés
A tésztához a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a kockacukorral és az élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, az élesztős tejet, a tojást, a vaníliás cukrot, a sót és a tejfölt,összegyúrjuk, cipót formálunk belőle.
A töltelékhez a darált mákot a cukorral és a tejjel elvegyítjük, és lassú tűzön, állandóan kevergetve kb. 10 percig főzzük, majd ízesítjük a citromhéjjal és a fahéjjal. Hűlni hagyjuk.
A cipót 4 részre vágjuk és cipócskákat gömbölyítünk belőle. Lisztezett munkalapon, tepsi nagyságúra nyújtjuk az első cipót, a tepsibe terítjük, megkenjük a baracklekvár egyharmadával, és ráterítjük a máktöltelék egyharmadával. Tetejére fektetjük a második cipóból nyújtott lapot, megkenjük a baracklekvár felével, ráterítjük a máktöltelék felével, aztán a harmadik cipóból nyújtott lap, a maradék lekvár és máktöltelék következik, végül a negyedik tésztalap.
Tetejét villával megszurkáljuk, a széleket lenyomkodjuk, letakarjuk. 1 órán át hagyjuk kelni. 180° C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.
A mázhoz a csokoládét felaprózzuk, meleg vízbe állított lábaskában felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, (hogy hígabb és kenhetőbb legyen). A tésztalap tetejére öntjük, egyenletesen elsimítjuk, és hagyjuk egészen megdermedni.
Fogyasztásig hűvös helyen de nem hűtőben tartjuk. Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt késsel szabályosan körbevágjuk a tésztalapot, és tetszés szerinti kockákra vagy szeletekre vágjuk és ízlésesen tálaljuk. Sokáig eltartható, napról-napra finomabb lesz. MÉLYHŰTHETŐ!
Tipp
Miután simán bevontam csokival a zserbóim tetejét, hagytam szépen megkötni. Másnap a maradék csokit felmelegítettem és a már kész, kemény máz tetejére csepegtettem. A végeredmény igencsak mutatós!
Nyomj egy lájkot, ha te is a tölteléket szereted legjobban a sütiben!