Tökéletes hummusz, mezzék és grillhúsok - az ARZ libanoni étteremben jártunk
Tavaly nyáron nyitott meg az InterContinental Hotel aljában egy libanoni étterem, az ARZ Lebanese Restaurant. Az ételek abszolút autentikusak, hiszen Yahya Khadaro séf hazájának ízeit teszi a tányérunkra.
De milyen is az a libanoni konyha?
A libanoni konyha mellé határozott életérzés társul. Náluk a vacsora a főétkezés, és meg is adják a módját.
Első fogásként az asztalra hideg és meleg mezze kerül kenyérlepény kíséretében, majd grillezett ételek, és édes, szirupos desszertek zárják a sort. Az ételek jellegzetes, erőteljes fűszerezésűek. A csicseri, a lencse, az olívabogyó, a padlizsán vagy a gránátalma biztosan megjelenik majd a menüben, és bár a vegetáriánusok is bőven tudnak válogatni, a húsevők kitűnő bárányt és csirkét is kóstolhatnak egy libanoni lakomában.
Ahol soha nincs szabad asztal
A Duna-korzó tökéletes lokáció, főleg nyáron. Külföldi vendégekből nincs is hiány, a felszolgálók konkrétan előbb köszönnek rád angolul vagy németül. Ráadásul az is hozzátesz a nemzetközi hangulathoz, hogy egy hotel aljában található. Amikor leteszik eléd a libanoni étlapot, automatikusan megkapod a hotel étlapját és koktéllapját is.
Mi azért maradtunk a libanoni menünél, így egy jó gránátalmás limonádé és pár olíva után rá is fordultunk az ARZ kóstolótálra.
Ez a vegetáriánus tál hummuszt, moutabalt (padlizsán tahinivel), töltött szőlőlevelet és muhammarát (szír paprikakrém dióval) foglal magába, és libanoni kenyér is jár mellé.
Az ilyen helyeken döbben rá az ember, hogy mekkora különbség van hummusz és hummusz között. A tálnak gyakorlatilag nincs gyenge pontja.
A meleg mezzék közül csak egy fért már belénk, a sült kibbeh. Ebből három darab érkezik egy adagban. Ezek hússal, bulgurral és fenyőmaggal töltött tésztácskák, de külsőre inkább egy falafelre hasonlítanak. Imádtuk!
A főétel egy meleg nyári estén már nehezebben csúszik. Egy könnyed ebédnek a hideg és meleg mezzék is bőségesen elegendőek lehetnek, de a grillhúsnak nehéz ellenállni.
Ha szeretitek a bárányt, itt próbáljátok ki! De mi könnyebbre vágytunk, így a rák és csirke vonalon mozogtunk tovább.
A rák harra a lecsó életérzést hozta. Pikáns, de nem túl csípős.
Desszertnek feleztünk egy rózsavizes - pisztáciás pudingot, és a Corso Bár kínálatából még egy koktéllal is leöblítettük.
Ha egy kellemes estét töltenétek el a város szívében, jól szívvel ajánlhatom az ARZ-t. A panoráma és az ételek is kényeztetni fognak.
Cím: Apáczai Csere János u. 12-14.
Nyitvatartás: 12:00 -22:00