Gőzgombóc azoknak is, akik nem járnak síelni
Nem hazudok, ha azt mondom, hogy néha csak a gőzgombóc gondolata tartja bennünk a lelket, amikor síelés alatt az orkánerejű szél helyes kis jégszilánkokat fúj az arcunkba. Síelni jó, de azért vannak felemelő pillanatok a csúszáson kívül is, mint például betérni egy helyes kis hüttébe.
Egyetérthetünk abban, hogy aki Ausztriában síelt már, biztos, hogy kóstolta ezt a mennyeien finom, melegen gőzölgő, szilvalekvárral töltött, vaníliaöntettel meglocsolt és darált mákkal megszórt csodát, azaz a gőzgombócot. És abban is egyetérthetünk, hogy ha valaki nem figyel, bizony többletkilókkal térhet haza, noha egy hétig síelni volt...
Mi annyira odavagyunk érte, hogy házilag is elkészítettem, és most megosztom veletek a receptjét.
1dkg élesztő
1 evőkanál kristálycukor
1 dl tej
35 dkg liszt + a deszkához, ami kell
2,5 dkg margarin
1 egész tojás
1 citrom reszelt héja (de ez opcionális)
3 nagy evőkanálnyi szilvalekvár NAGYON JÓ MINŐSÉGŰ
darált mák a tetejére, kb 2 evőkanál/ gombóc, de ízlés szerint
Öntethez:
1 csomag vaníliás puding
6 dl tej
1 rúd vanília
Eszközök
egy közepes méretű lábos
/sütemény/rács
egy nagyobb lábos, ami akkora, hogy ráborítva a kisebb lábosra, befedi azt. Persze, ha valakinek olyan luxusban van része, hogy van gőzölője, akkor az is megfelel, de nélküle még izgalmasabb.
Elkészítés
Az élesztőt a cukrozott langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk egy nagy keverőtálba, közepébe mélyedést készítünk. ebbe tesszük bele a puha margarint, a tojást és az élesztős tejet, citromhéjat. Az egészet jól összedolgozzuk, tetejét megszórjuk egy kis liszttel, és letakarva meleg helyre tesszük kelni.
A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, (jó méretes gombócok lettek belőle nekem, mert én csak két felé osztottam, szóval ti osszátok 3 felé a tésztát :)), közepükbe szilvalekvárt teszünk, és gombócokká formáljuk (sehol ne maradjon lyuk, nehogy kifolyjon a lekvár). Konyharuhával letakarjuk, és további 20 percen keresztül kelesztjük őket.
Eközben a lábosban vizet forralunk (nem kell teletenni), tetejére rácsot ültetünk, amit előtte beolajoztunk. Erre helyezzük a gombócokat (2 szépen elfér egymás mellett), az sem baj, ha egy kicsit összeérnek, és lefedjük őket. 20 percen keresztül gőzöljük.
Mialatt gőzölődnek, elkészítem az öntetet, én pudingporból készítem az előírtnál 1 dl-rel több tejet és vaníliarudat adok hozzá, így főzöm készre. Levéve a gombócot a rácsról egyből tálaljuk, vaníliaöntettel meglocsolva és a darált mákkal megszórva.
Ha tetszett a recept, nyomj egy lájkot!