Beindul a karácsonyi sütigyártás: sajttorta-csillag
Nem csak közvetlenül az ünnepek előtt, hanem már novembertől beindul nálunk a karácsonyi sütigyártás. Ennek egyrészt az az oka, hogy abban a pár napban nincs kapacitása senkinek sem ennyiféle édességet végigkóstolni (az elkészítésről nem is beszélve). Másrészt így is, úgy is sütök hétvégén, mért ne sütnék valamilyen az ünnepre emlékeztető finomságot.
A bónusz persze az, hogy ha az egyik édesség kiemelkedően sikerül, bevetjük a karácsonyi bulik valamelyikén is.
150 g fahéjas keksz
30 g vaj
2 narancs leve és lereszelt héja
3-4 szem mandarin
300 g mascarpone/krémsajt
100 g tejföl
2 nagyobb tojás
1-1-1 kk fahéj-őrölt szegfűszeg-ánizs (vagy akár mézeskalács fűszerkeverék)
4 ek porcukor
dekorcukor (nálam fehér-arany gyöngyöcskék)
Elkészítés
Elsőként a fahéjas kekszet törd/daráld apró morzsákra. Persze ha nincs fahéjas kekszed, ízesítheted a sima kekszet is egy kevés fűszerrel. Olvaszd meg a vajat, és keverd a kekszhez. Reszeld hozzá az egyik narancs héját, és facsard hozzá a levét.
A lével azért óvatosan bánj, ha nagyon sok lenne, akkor csak kevesebbet adj hozzá. A lényeg, hogy a kekszes alap össze álljon, ne morzsolódjon, de ne is ázzon el. Nyomkodd a kekszes alapot a muffinformák aljába kb. 1 cm vastagon. (Én szilikonos csillag formát használtam, ebből könnyen kijöttek a sütemények.) Tedd hűtőbe, hogy kicsit megszilárduljon.
A mascarponét keverd ki a tejföllel, a tojással, a fűszerekkel, a porcukorral és a másik narancs lereszelt héjával és levével. Melegítsd elő a sütőd 170 fokra és tegyél egy vízzel teli sütésálló tálat a sütő aljára, hogy gőz képződjön. Szedd ki a kekszes alappal megtöltött muffinformákat a hűtőből, és adagolj mindegyikbe 1-1 evőkanálnyi mascarpone krémet.
Süsd 25 percig, míg megszilárdul a mascarpone-s massza. Ha kihűlt, szedd ki a formából és díszítsd őket dekorcukorral és 1-1 gerezd mandarinnal.
Tipp:
Keverhetsz a mascarponekrémbe is apróra vágott narancs- vagy mandaringerezdeket.
Ha tetszett a recept, oszd meg a barátaiddal is, mielőtt nekifognál!