Vasárnapi terülj asztal
Mittelholcz Dóra cikke, Mag Veronika fotói
A Vasárnapi Asztal elnevezésű rendezvény mottója a „Magyar ízek újragondolva”, azonban a menüben nem csupán a hazai konyha fogásai találhatók, amit mi annyira nem bántunk. A svédasztalos rendszerben működő menü láttán, amikor megláttuk a kínálatot, tátva maradt a szánk.
És ekkor még csak az előételek pultja előtt álltunk meg. Amikor felmértük a terepet, felmerült bennünk az a gondolat, hogy igencsak ki fogunk pukkadni, ha mindent megkóstolunk. Pedig ez volt a terv.
A kínálatban van minden, mi szem-szájnak ingere. Előtelek garmadája, saláták, levesek, többféle – vegetáriánus és húsos – főétel, desszertek, gyümölcsök, sajtok és külön gyerkőcsarok, ahol a kicsiknek készített ételek, sütemények találhatók. Mosolygós krumpli, állatfigurás sütemények.
Miután megtartottuk a terepszemlét, a falatozást az előtélekkel kezdtük: szederkrémleves, mini gazpacho, töltött szőlőlevél, vargánya capuccino, paradicsomos gomba, csicseriborsókrém füstölt libamellel, zöld teában párolt pulykamell saláta ágyon.
Mindehhez pedig frissen sült, meleg péksütemény járt. Az előételek közül szinte mind fenomális volt, egyedül a pulykamell volt az, ami ugyan nem volt rossz, de a teában párolás nem igazán érződött rajta. A salátabár kínálatára senkinek nem lehet panasza: friss zöldségekből és finom öntetekből lehet válogatni.
Levesekből ezen a hétvégén a Jókai-bableves és az aszalt paradicsomos mascarpónéval tálalt édesburgonya-krémleves szerepelt a menüben.
Ha Ti a sűrű, „nehéz”, nagymama-féle jó tejfölös bablevest szeretitek, akkor ez az újragondolt változat, nem biztos, hogy a kedvencetek lesz. Ez egy jóval lágyabb, könnyedebb, színében is halványabb változat, mint, amit otthonról általában a legtöbben ismertek.
A krémleves után azonban megnyaltuk mind a tíz ujjunkat, így eddig tökéletesnek mondhattuk az ebédünket.
A főételek szekciója azonban sajnos rontotta ezt a képet: itt is több étket kipróbáltunk, ezek azonban már vegyes fogadtatásra találtak nálunk. Volt olyan, ami kimondottan rossz volt, akadt közepes fogás is, kiemelkedően jót pedig nem találtunk.
A tenger gyümölcseivel készült kapros tagliatelle volt az első: ez túl kapros volt, már ez se tett jót az ízélménynek, a helyzetet pedig tovább rontotta, hogy a benne található bébipolip rágós és kemény volt.
Nagyon vágytunk a meggyszószos kacsacombra és a borban párolt marhára is, de sajnos mindkettő esetében óriási szívfájdalommal vettük tudomásul, hogy rágósak. A kacsa olyan keményre sült, hogy nagy küzdelem árán sem tudtuk leszedni a csontról, a marha pedig az a fajta volt, amit sokan úgy hívnak: cipőtalp. Pedig némi odafigyeléssel mindkettő tökéletes lehetett volna.
Ezzel szemben nagyon finom volt a frissen készített harcsanyárs, illetve a zöldséges rétes sajtmártással. A pirított morzsával tálalt paradicsom viszont ismét nem vett le minket a lábunkról, kissé jellegtelen volt, ráadásul a morzsa is túl sok, bár ez némi fűszerrel még könnyen javítható.
A főételek után kicsit kedvünket szegve kerestük meg a desszerteket, amelyek azonban újra jókedvre derítettek minket, így tulajdonképpen pozitív mérleggel zártuk a vasárnapot.
Az édességek között az eredeti receptet felkutatva, mégis némileg újragondolva olyan Rigó Jancsit kínáltak az ebéd végén, ami feledtette velünk a negatív gondolatainkat. Az Eszterházy-torta is kellemes volt, akárcsak a Dobos-szelet.
A felnőtteknek valószínűleg nagy élményt okoz majd a retrocukorka-részleg, ahol dianás cukor, kojak- és kakasnyalóka is hívogatta a nosztalgiára éhes látogatókat.
Az ebédhez természetesen italokat is felszolgáltak, üdítők, ásványvíz vagy bor korlátlanul fogyasztható, illetve ha szeretnétek, egy pohár pezsgőt is kérhettek a falatozáshoz.
A borok a Frittmann Borászat termékei: fehér, vörös és rosé is szerepel a kínálatban, így minden fogáshoz találhattok megfelelő bort. Az ebéd ára fejenként 6500 Ft-ba kerül, ezért korlátlan mennyiségben fogyaszthattok a kínálatból.
Összességében egy kellemes ebédet költöttünk el, de sajnos nem voltunk maradéktalanul elégedettek. Ennek ellenére szívesen visszatérünk majd egy másik hétvégén, hogy más menüt is kipróbáljunk.
Cím: Budapest, VIII. Kerület, József krt. 4. (A Blaha Lujza térrel szemben)
Ha megkóstolnád az ételeket, nyomj egy lájkot! :)