Vasárnapi oldalas
Azt a feladatot kaptam, hogy vasárnap süssek oldalast. Készítsek pácot? Legyen csak sima fokhagymás? Nem jött az ihlet...
BBQ-sat sütöttem már, sőt a héten a csirkeszárnyak is hasonlóan készültek, így aztán teljesen kifogytam az ötletekből. Valahol korábban olvastam valami mézről, meg gyömbérről és van is mind a kettő itthon.
A köretet is viszonylag gyorsan kitaláltam mellé. Mivel pár szem krumpliért nem kapcsolnám be a sütőt, ezért sütemény is készült, de az majd később.
A husi viszont fenséges lett! Tényleg csillagos ötös!
mézes-gyömbéres oldalas:
50 dkg oldalas
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 ek. méz
2 ek. fehérborecet
4 cm gyömbér
3 ek. olívaolaj
só
víz
fűszervajas harmonika krumpli:
3 szem krumpli (ahány darabot megeszünk)
2,5 dkg vaj
1/2 tk. rozmaring
1/2 tk. kakukkfű
só, bors
Elkészítés
A hagymákat pucoljuk meg. A vöröshagymát vágjuk kockára a fokhagymát lapítsuk el és vágjuk nagyobb darabokra. A gyömbért hámozzuk meg és vágjuk vékony karikára. Egy magas falú serpenyőbe (aminek van fedele) olívaolajon dinszteljük meg a hagymákat és a gyömbért.
Öntsük rá a fehérborecetet és csurgassuk rá a mézet. Kicsit karamellizáljuk meg, majd helyezzük rá az oldalast. Szórjuk meg sóval és öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fedő alatt abáljuk alacsony lángon. Akkor jó, amikor már a hús puha és szinte majdnem leválik a csontról. Kb. 1 óra hossza.
Ezután fedő nélkül nagy láng felett forraljuk el a folyadékot róla. Süssük addig, amíg a mézes szafttól nem karamellizálódik meg az oldalas.
A köret elkészítéséhez egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral vagy alufóliával. A krumplit hámozzuk meg és vágjuk be jó mélyen és sűrűn, de vigyázzunk ne szeljük véletlen ketté. A barázdák között is sózzuk és borsozzuk.
A vajat olvasszuk fel, keverjük bele a fűszereket és masszírozzuk bele a krumpliba, a maradékot csurgassuk rá. 45-50 perc alatt 200°C-os sütőbe süssük készre.
Oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a recept!