GASZTRO

Századfordulós nosztalgia, és a mai kornak megfelelő, top minőség: ez a Városliget Café & Restaurant

A Városligeti Műjégpálya és Csónakázótó felett magasodó épület nem csak páratlan panorámájával bűvöl el.

Link másolása

A Városligetnek minden évszakban megvan a romantikája. Az egyik legizgalmasabb része pedig minden bizonnyal a Műjégpálya és Csónakázótó.

A tó partján található a Városliget Café & Restaurant, ami 1895 óta látja el finom italokkal és falatokkal a környékre érkezőket.

Az épületnek több funkciója is van. Étteremként, kávézóként és rendezvényhelyszínként is működik. Tehát egy forró italra éppúgy érdemes lehet ide betérni, mint egy családi vacsorára. De céges összejövetellel, kisebb konferenciával vagy akár esküvővel kapcsolatban is érdemes őket keresni.

Az épületből elénk táruló kilátás teljesen egyedi.

Nyáron a csónakázó szerelmesekben, télen pedig a korcsolyázó tömegben gyönyörködhetünk, a háttérben meghúzódó Vajdahunyad várának látványával.
Kilátás az étteremből

A hatalmas belső tér több részre van osztva.

A kisebb teremben a csónakázás hangulata köszön vissza. Ezt a meleg színek, a természetközeli installációk, és a terem közepén elhelyezett, csónak alakú asztal teszi teljessé.

A nagyteremben viszont a korcsolyázás került a középpontba. A pult felett elhelyezett szánkók, a régi korcsolyák, és a képek a falon is ezt a téli hangulat erősítik. Viszont a sokféle vidám szín, és a szintén meleg fények miatt nagyon otthonos az összkép.

Ráadásul a gyerekkel érkezőkre is kiemelt figyelmet fordítottak: egy játszósarok is található a kisebb terem egyik sarkában.

És az is határozottan érzékelhető, hogy az éttermi funkció mellett egyszerre hozzák a kávéházi romantikát is.

Ez tényleg az a hely, ahol fiatalokat éppúgy oda tud képzelni az asztal mellé az ember, mint az idősebb, nosztalgiába burkolózó korosztályt.

Fotó: Városliget Café & Restaurant

Az étlap, amin mindenki talál kedvére valót

De térjünk is rá az ételekre, mert a menü rendkívül hosszú és összetett.

Sok fogás alapján talán elsőre klasszikus, magyar étteremnek is nézhetnénk, de ha pontosabbak akarunk lenni, ez századfordulós polgári konyha, ami a Kárpát-medencei gyökerekre támaszkodik.

1985 környékét, amikor az étterem is nyitott, boldog békeidőknek nevezték. Budapesten akkoriban pezsgő társasági élet volt, és az akkori gazdasági és kulturális virágzás nyomai mind az épületben, mind pedig a menüben megjelennek a mai napig.

A séf, Dobosy József még a a Gellért Szállóban sajátíthatta el a szakma fogásait, de megjárta Németországot és Ázsiát is. Mégsem távolodott el a tradicionális ízek szeretetétől.

Annak érdekében, hogy tényleg egész nap érdemes legyen ide betérni, az étlapon nem csak előételek, levesek, főételek és desszertek sorakoznak, de létezik egy "bármikor" névre hallgató kategória is, ami olyan fogásokat rejt, amiket akár két főétkezés között is elcsipegethetünk.

Ide tartozik a kacsamáj, savanyított zöldségekkel, ami egy fa csónakon érkezik, és amit valóban bármikor szívesen enne az ember.

De a téli szezonban szánkón érkező magyaros húsválogatás is jó választás lehet délutáni uzsonnára éppúgy, mint az esti borozgatás kísérőjeként.

Kacsamáj Paté savanyított zöldségekkel, pirítóssal
Magyaros húsválogatás házi salátavariációkkal
Lazactatár avokádóval
Erdei gombás házi tészta parmezánnal
A menün rengeteg olyan étel sorakozik, ami gyerekkori emlékeket idéz, amit mindekinek az anyukája vagy a nagymamája készített a legjobban, és ami idő hiányában sokszor hiányozhat a saját asztalunkról.

Idejét sem tudom, hogy mikor ettem ezelőtt például Jókai bablevest. Viszont azt pontosan tudom, hogy a vadas ökörpofának neki se mernék állni otthon.

De egy remek gulyás, egy laktató csirkepaprikás vagy egy erdei gombás házi tészta is könnyen elcsábíthat itt minket, és az adagok miatt sem leszünk csalódottak. A tálalás ízléses, de nem csak egy falat érkezik elénk.

Jókai bableves füstölt csülökkel
Paprikás csirke kapros-túrós csuszával, szalonnapörccel
Ökörpofa vadasan, szalvétagombóccal
Lassan sült bárány serpenyős zöldségekkel

Tányérhús azaz Tafelspitz

Ha van ikonikus Monarchiabeli étel, az a Tafelspitz, amit még Krúdy Gyula is előszeretettel fogyasztott és énekelt meg:

"A tányérhús nem más, mint korán feltett “tehénhús”, az első főzet levessel, zöldséggel, mikor még csak a répafélék puhák, ám a burgonyák a levesben, de a karalábék, a vöröshagymák nincsenek még kellően átfőve."

Ennek az ételnek számos megjelenési formája ismert. A főtt marha például sóskával, spenóttal vagy meggyszósszal is tálalható.

Tányérhús, ahogy a Városliget Étteremben készítik:

A csontot és a zöldségeket hideg vízben felteszik főni. Amikor felforrt, lehabozzák, és csak ekkor kerül hozzá a marhahús, így az értékes nedvek és zamatok a húsban maradnak.

A levest sóval, szemes borssal ízesítve lassú tűzön, gyöngyöztetve tizenegy órán keresztül főzik, amíg a hús tökéletesen megpuhul.

A húst a levesben főtt zöldségekkel és daragaluskával együtt szolgálják fel. A velőt pedig pirítóson tálalják.

A húshoz almás tormát, pirított burgonyát, és meggymártást vagy spenótot is kínálnak.

Ennél keresve sem találhatnánk teljesebb, ünnepibb fogást.

Liget kávé

A kávéházi hangulatnak is van egy ikonikus itala. Ez a Liget kávé, amit már 1895-ben is hasonlóan készítettek el. Szinte hátborzongató belegondolni, hogy kalapos urak és hölgyek is ezt itták 120 éve a Műjég mellett.

A bejáratnál található egy kávépörkölő. Így minden egyes felszolgált kávé olyan kávébabból készül, amelyet ezzel a géppel pörköltek meg.

3 féle kávébabot használnak, így igény szerint ezek közül választani is lehet.

A Liget kávé gyakorlatileg egy presszó, amelyet házi tejszínhabbal, belga csokoládé forgáccsal és házi süteménnyel kínálnak.

A boros kínálatra is érdemes egy pillantást vetni

Álomszép desszertek

A séf mellett a cukrász séf Madácsi Miklós neve is itt kell hogy álljon. Kreációi egészen elképesztően mutatósak és ízletesek.

Míg a somlói abszolút hagyományos módon kerül a tányérra, a máglyarakás csodaszép monodesszertként érkezik.

És ha vigyáznánk a vonalainkra, akkor sem fogunk hiányt érezni. A tonkababos áfonya mousse szinte hihetetlen hogy cukormentesen készül. Túl finom ahhoz, hogy ez igaz legyen!

Máglyarakás
Somlói galuska
Tonkababos áfonya mousse (cukormentes)
Pisztáciás fehércsokoládé torta málnafagylalttal

A Városliget Café & Restaurant sokkal több egy étteremnél. Ez a hely egy kicsit visszarepít az időben, miközben a mai kornak megfelelő kiszolgálással és minőséggel győz meg arról, hogy újra és újra vissza is akarj majd térni.

Cím:

1146, Budapest, Olof Palme sétány 5.

Nyitvatartás:

Hétfőtől vasárnapig: 12:00 - 22:00

varosligetcafe.hu

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Kispórolták a Túró Rudiból a túrót? Itt a hivatalos válasz az ügyben
Egy tiktokker bejelentést tett a hatóságoknál a Pöttyös Túró Rudi összetevői miatt, és gyorsan választ is kapott. Az erről szóló videóit néhány nap alatt több százezren látták.

Link másolása

A termékkritikus nevű TikTok-csatorna tulajdonosa a 0 százalék hozzáadott cukrot tartalmazó Pöttyös Túró Rudi csomagolásán kiszúrta, hogy az összetevőknél nem túró, hanem „tejalapú rögös készítmény” szerepel.

Szerinte a termék nevével megtévesztik a vásárlókat, ezért bejelentést tett a gyártó ellen.

Videójában a bejelentő férfi kifejtette: például a madártejes, az epres, a mogyorókrémes, a sóskaramellás és a kókuszos ízesítésű Pöttyös Túró Rudi sem tartalmaz túrót, nem is abból készül, ezért ezeket véleménye szerint nem lehetne Túró Rudinak hívni, mégis ez van a csomagolásukra írva. Emellett álláspontja alapján „A Pöttyös az igazi!” jelmondat is alkalmas a vásárlók megtévesztésére.

@termekkritikus

♬ eredeti hang - A termékkritikus

A tiktokker a gyártó ellen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál és a szabolcsi kormányhivatal élelmiszerbiztonsági osztályánál tett bejelentést, utóbbitól pedig egy napon belül válaszoltak neki.

Közölték: az ízesített Pöttyös Túró Rudi termékek jelölésével kapcsolatban a gyártóval szemben már eljárás indult és jelenleg bírósági eljárás van folyamatban.

@termekkritikus

♬ eredeti hang - A termékkritikus

Update

Hétfőn a Pöttyös Túró Rudi gyártója, a Friesland Campina Hungária is reagált az ügyre. A közleményükben azt írták, hogy a Pöttyös termékek esetében zsírszegény túró a meghatározó alapanyag.

„Ugyanakkor egyes ízesített termékvariánsok gyártása során minimális mértékben, tejpor hozzáadásával módosítjuk a hagyományos receptúrát. A használt technológia megegyezik a túrógyártással, azonban a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai értelmében ez utóbbi esetben az így készült termékösszetevőt nem jelölhetjük túróként, hanem tej alapú rögös készítményként tüntetjük fel azt termékeink csomagolásán. Az érintett termékek receptúrájának kismértékű módosítása ellenére a túróval állagban és minőségben egyenértékű alapanyagról van szó ezen termékek esetében is. Technológiai szempontból maga a túró is egy alvasztott rögös tejalapú készítmény” - írták.

A cég cáfolta, hogy bírósági eljárás zajlana ellenük, ahogy azt is, hogy a társaság ellen 800.000 forint bírságot szabtak ki.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A tökéletes nápolyi pizzáért nem kell Olaszországig utazni - a Forni di Napoliban jártunk
Puha, leheletvékony tészta, buborékos és roppanós széllel. Ez a nápolyi pizza Budapesten.

Link másolása

A Szent István körutat és Nápolyt több mint 1200 kilométer választja el egymástól, mégis mindkét helyen autentikus, nápolyi pizzával kényeztethetjük magunkat.

Vékony és lágy belső, légiesen puha, de mégis roppanós szél.

Feltétnek pedig San Marzano paradicsom, olasz szalámi, sonka vagy éppen buffala mozzarella.

Valahogy így képzelünk el egy tökéletes példányt, és a Forni di Napolimeg is adja nekünk mindezt, pezsgő belvárosi környezetben, a Jászai Mari tértől pár lépésre.

A vállalkozás ötlete a pandémia idején született meg. A baráti körben volt egy pizzaszakács, akinek munkássága adott egy inspiráló löketet. Az ötletet pedig tettek követték, és a tulajdonosok Nápolyba is kiutaztak ízélményeket gyűjteni.

Ezután már csak a megfelelő üzletet kellett megtalálni, ahová a turisták éppoly könnyen betalálnak, mint a magyar vendégek. 2021 szeptemberére el is készültek mindennel, és megnyitott a Forni di Napoli.

Egy tökéletes, napolyi pizzázóban azonban még pár fontos dolognak stimmelnie kell: jó kemence, olasz alapanyagok, egy hozzáértő séf.

A pizzamester Damu László lett, akinek nagy múltja van a szakmában. Tavaly például 7. lett a pizza-világbajnokságon.

A kemence Morello Forni, és igazán speciális:

Ez egy forgótányéros, gázos kemence, amiben egyszerre akár 9 pizza is elfér.

Ezzel gyakorlatilag garantálni tudják a kiegyensúlyozott minőséget, és egy nagyobb asztaltársaságnak sem kell egymás pizzájára várni.

Érdekesség még, hogy igény esetén át tudnának állni vele akár fás tüzelésre is.

Az étterem csak olasz alapanyagokat használ.

Legyen szó paradicsomszószról, sajtról, felvágottról, vagy a tészta készítéséhez szükséges lisztről.

A hely egyik tulajdonosától megtudtuk, hogy még úgy sem egyszerű feladat hozni a megszokott minőséget, hogy a fenti összetevők, és a tökéletes recept is megvan. Ennél a pizzánál fontos a hosszú kelesztés (72 óra a legideálisabb), és a végeredmény olyan apróságoktól is függ, hogy éppen milyen páratartalom van.

 

Az étlap központi eleme természetesen a pizza, amiből legjobban a hagyományos példányok fogynak, de vannak szezonális ajánlatok is. Sütőtökös vagy akár tépett húsos verzióba is belefuthatunk, ha unnánk a Margheritát vagy a Divavolát.

(De meg lehet unni ezeket a klasszikusokat? Szerintem erre nem sok esély van.)

Az itallapról limonádét és hűs aperolt is kérhetünk, és desszertfronton ott a tiramisu vagy a panna cotta is.

Én egy klasszikus előétellel kezdtem.

A Caprese saláta bivalymozzarella, koktélparadicsom, bazsalikom és házi pesto tökéletes elegye, ami frissen sült focacciaval érkezik.

Brutális adag. Melegebb nyári napokon akár önmagában is abszolút kielégítő.

A pizzák közül borzasztóan nehéz csak egyet választani, hiszen már maguk az alapok is egészen sokfélék: San Marzano paradicsom, Fior di Latte, friss ricotta, gorgonzola vagy pisztáciás pesto is kerülhet a tésztára.

Aztán a feltétek még tovább bonyolítják a dolgot. Választhatunk akár olasz zöldségekkel megpakolt, vegetáriánus pizzát, de kolbászkrémes - lilahagymás magyarosat is.

Én végül a Salamino mellett kötöttem ki, ami paradicsomos alappal, mozzarella, nápolyi szalámi, koktélparadicsom, olívaolaj és bazsalikom feltéttel érkezett, és számomra maga volt a tökély.

A tészta levegős és könnyed, és csak úgy roskadozik a feltétektől.

Az étterem nagyon hangulatos, és a gigantikus kemencének hála tényleg gyorsan érkeznek is a pizzák az asztalokhoz. A hatalmas kinti terasz pedig egyre hívogatóbb lesz, ahogy lépdelünk a nyár felé.

A Forni di Napoli kevesebb mint két év alatt a környékbeliek és a turisták egyik kedvenc helyévé vált. Jól mutatja ezt az is, hogy nemsokára új helyet nyitnak a Bazilikánál.

Elérhetőségek:

Telefonszám: +36 30 901 4466

E-mail: fornidinapoli@gmail.com

Cím: Szent István körút 9.

www.fornidinapoli.hu

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Tavaly felfedezett, 14 lábú óriási rákféle egy tajvani vendéglő új sztárfogása
Az óriás ászkarákról egyelőre keveset tudnunk, ezért a tudósok szerint cseppet sem veszélytelen a megkóstolása.

Link másolása

Sorban állnak egy tajvani ramenezőnél az emberek, hogy megkóstolhassák vagy legalább lefotózhassák az étterem legújabb ételét, írja a CNN. A The Ramen Boy-nál kapható óriás ászkarákos tésztaleves május 22. óta kapható, azóta egyre többen iratkoznak fel a várólistára. Az étterem az új fogást bemutató posztban azt írta, hogy „végre megvan ez az álom-összetevő”.

Az étterem vezetője szerint „cuki” kinézete miatt buknak az emberek az ászkarákos levesre. Az elkészítési mód sem túl bonyolult: egyszerűen tíz percig gőzölik a különlegességet, így semmilyen gondot nem okoz a feldolgozása. Ha kész, akkor pedig egy csirke-hal alaplére helyezik, az egészért pedig 1480 tajvani új dollárt (16 700 forint) kérnek a vendégtől.

Az egyik kóstoló szerint a különlegesség íze olyan, mintha a rákot keresztezték volna a homárral, csak annál sűrűbb a textúrája és valamivel rágósabb.

Egy szakértő szerint a tajpeji étterem új slágere a 300-500 méteres mélységben élő óriás ászkarák (Bathynomus jamesi) lehet, ami a Dél-kínai-tengeren, a Dongsha-szigetek közelében él. A ramen megjelenése óta egyes tudósok aggodalmukat fejezték ki a fenékvonóhálós halászati módszer lehetséges ökológiai hatásaival, valamint az esetleges egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban. Szakértők szerint a nagyrészt ismeretlen, tavaly felfedezett faj toxinokat vagy nehézfémeket, például higanyt tartalmazhat.

Az étterem vezetője szerint egy véletlennek köszönhetően fogták ki a hatalmas ízeltlábúakat, ezért kínálják most egy akció keretében a vendégeiknek az ászkarákos rament.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Amerikai delik ízvilágát próbálhatod most ki Budapest egyedülálló bisztrójában, a MADHOUSE-ban
A július 16-ig elérhető és rendelhető menüt Turai Barnával közösen állították össze, amiből nem hiányozhat a pastrami szendvics, de nem csak a mindenki által ismert, marhaszegytől rogyadozó különlegességért lesz érdemes asztalt foglalni az Anker közben.

Link másolása

A MADHOUSE Budapest Bistro & Craft Beer Bar hazánk egyik legismertebb és legnagyobb sörprofilú sörfőzdéjének, a Mad Scientistnek a belvárosi gasztrokocsmája. Az impulzív kerekívű Anker közben található, a sétálószakasz közepét hosszan feltöltve hangulatos terasszal.

Ha 24 csapról próbálgatnátok a Mad Scientist (és mások) kraftsöreit és mellé Piszkor Norbert executive chef bistro konyhájában készült ételeit kóstolnátok, a célhelyszín nem is kérdés!

Csupa olyan fogás szerepel az étlapon, melyek mellé jól csúsznak a sörök, és jó pár ételben is megjelenik valamilyen sörös elem.

Az itallapon pedig a Mad Scientist legkülönlegesebb friss tételei mellett, neves külföldi és hazai sörfőzők italai is megtalálhatóak, a repertoár széles. Sokszor van sörös eseményük is pl. TTO (tap takeover), kóstoló, minden évben itt tartják a Scientist születésnapját, sokszor lehet elcsípni a főzdéből a srácokat.

Piszkor Norbert a 2020-as nyitás óta tematikus séfajánlatok sorozatával bizonyította már, hogy szinte nincs olyan nemzetiség, aminek a gasztronómiájában nem ismeri ki magát.

A május-júliusi Bring back the Deli menühöz azonban nem szimplán egy népcsoport, hanem az egyébként kelet európai eredetű, de New York ban deli konyhaként elhíresült askenázi zsidó konyha szolgáltatta az ihletet.

Turai Barnával, digitális tartalomgyártóval, és az Amerikai Zsidó Bizottság magyarországi képviselőjével közösen összeállított ételsorból így nem hiányozhat a pastrami szendvics, de nem csak a mindenki által ismert, marhaszegytől rogyadozó különlegességért lesz érdemes asztalt foglalni az Anker köz legsörösebb helyére. Választhatsz még libalevest maceszgombóccal, liba rilettet, fermentált zöldségekkel és flódnit is.

Bring back the Deli menü

Pastrami:

A szendvics, amibe beleharapva egyből a New York-i Katz’s Delicatessenben fogod érezni magad. Két szelet PANO pékség-féle kellemesen savanykás, teljes kiőrlésű rozskenyér, közte a Plus52 Event&Gastro Hall pitmastere, Stoller Márton által előkészített marhaszeggyel.

Libaleves:

Az alapleve úgy készül, mint a ramené: lepirított csontokkal, hosszasan főzve, ázsiai fűszerezéssel. Így mélyebb és koncentráltabb lesz az íze, amit remekül ellensúlyoz a könnyed levesbetét.

Rilette:

Saját zsiradékában hosszan hőkezelt libahúsból készült pástétom, vagyis rilettes, amit kovászos kenyérrel, mustárkaviárral, mézzel, valamint fermentált zöldeperrel szervíroznak. Szerintünk a fő elem kellemes húsosságát gyönyörűen ellensúlyozza a köretek kellemes savanykássága, az adag mérete miatt pedig azoknak is ideális választás, akik csak egy könnyedebb sör- vagy borkorcsolyára vágynak.

Flódni:

Turai Barnát és Piszkor Norbertet annyira megihlette a Bring Back The Deli séfmenü koncepciója, hogy még a zsidóság egyik ikonikus desszertjét, a flódnit is megpróbálták tökéletesíteni. Ennek első lépéseként rétegeire bontották a süteményt, majd megpróbálták azokat még finomabbá tenni. Így került a MADHOUSE-os változatba: vörösboros szilvachutney, almagratin, sablé (vagyis omlós, vajas keksz) is.

A július 16-ig elérhető és rendelhető menü megvásárlásával egy jó ügyet is támogathatsz, hiszen ezúttal a séfajánlatból befolyó összeg egy része a Haver Alapítványhoz kerül majd,

akik azon dolgoznak, hogy párbeszédet kezdeményezzenek zsidó és nem zsidó fiatalok között, hogy ezzel támogassanak egy olyan felnövekvő generációt, amely nyitottsággal tekint a kulturális sokszínűségre.

Az új séfajánlat mellett a MADHOUSE teljes menüje is frissült. A törzsvendégeiknek megnyugtatásként üzenik, hogy a legnagyobb kedvencek természetesen továbbra is elérhetőek náluk. Ilyen például a séf ázsiai fúziós halászleve, sült savanyú káposztával és hazai harcsával, mely rántott, „tonkatsu” verzióban érkezik a tányérra.

A weboldalukon már elérhető a teljes frissített kínálat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk