Lazac karácsonyra, szaloncukornak álcázva
A ropogós rétestésztában ravaszul megbújó besameles spenótkrém, a szálkamentes halhús és jázmin rizs, egy igen kellemes egységet alkot. Egy "szaloncukor" bőven elég egy személynek, hiszen tartalmas és igen laktató fogás.
Ajánlok mellé még egy adag sajt vagy tartármártást is, mert attól lesz igazán komplett és tökéletes az egész.
mert egyáltalán nem bonyolult és időigényes tevékenység. Fél óra alatt előkészíthető és csak a sütését kell időzíteni. Egy finom fűszeres fehérbor, nagyon kívánkozik hozzá...
1 csomag házias réteslap
2 tenyérnyi szelet vadlazac
1/2 citrom leve
1 csésze spenótpüré (fagyasztott)
5 dkg vaj
2 kanál liszt
2 dl tej
1 tojás sárgája
só
őrölt fekete bors
1 csipet szerecsendió
1 gerezd dundi fokhagyma
1 bögre főtt jázmin rizs
lekenéshez:
1 felvert tojás
A halszeleteket hosszában kettévágjuk, sózzuk, borsozzuk őket és kevés citromlevet nyomunk rájuk. 10 percet pihentetjük, majd kevés forró vajon hirtelen lepirítjuk. A besamelhez a vajat egy kisebb serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és folytonos kevergetéssel zsemleszínűre pirítjuk. Kevergetés közben hozzáöntjük a tejet, a tojás sárgáját, majd besűrítjük mártássá.
Ízesítjük a besamelt, sóval, borssal, az áttört fokhagymával és a csipet szerecsendióval. A végén hozzákeverjük a spenótpürét is. Egyet forralunk rajta és kész. Félretesszük a mártást, hogy kissé kihűljön.
A réteslapokat kiterítjük és laponként átkenjük őket kevés olajjal. Kettőt egymásra helyezzünk, majd egy éles késsel elfelezzük őket. Így kapunk két, kb. 15 x 30 cm-es rétes csíkot. A tészta egyik végére teszünk egy csíkban spenótos besamel krémet, a krém tetejére jön egy kevés rizs, majd a tetejére ültetjük a sült lazac szeletet is.
Felgöngyöljük a réteslapot, majd a két végét zsinórral elkötjük. Így teszünk a másik réteslappal is. A kész batyukat egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket lekenjük a felvert tojással, majd mehetnek az előmelegített, 170 °C-os sütőbe sülni.
Kb. 20-25 perc alatt szép pirosra, ropogósra megsütjük őket. Sajtmártással vagy tartármártással forrón tálaljuk.
Mielőtt nekiálltok, íme egy különleges főétel is a karácsonyi asztalra: