Hatalmas gasztrosiker: 11 Michelin-csillagot és 59 ajánlást zsebeltek be idén a hazai éttermek
Megőrizték Michelin-csillagjaikat és minősítéseiket a magyar éttermek, sőt újak is csatlakoztak a tavaly elismerést szerzők közé. A MICHELIN Guide új magyarországi kiadásában továbbra is két 2 Michelin-csillagos és hét 1 Michelin-csillagos étteremet találhatunk, míg a tavalyinál 14-gyel több, összesen 59 étterem kapott Michelin-ajánlást. Emellett nőtt a Bib Gourmand minősítést kiérdemlő, valamint a Zöld csillagos éttermek száma is. Országszerte 75 étterem került be idén a francia kalauz ajánlójába.
– írja a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).
Tavaly először közölt az hazánk egészéről étteremlistát a MICHELIN Guide, amivel immár az egész ország konyhaművészeti kínálata világszerte felkerült a vendégek gasztrotérképére. A most megjelenő második országos értékelésnél a tavalyinál is több, összesen 28 budapesti és 47 vidéki éttermet ismertek el.
Az előző évben Michelin-csillagot, vagy minősítést szerző éttermek mindegyike bekerült idén is a válogatásba, ugyanakkor 14 új étterem sikerének is örülhetünk. A tesztelést végző ellenőrök ítélete alapján további 8 budapesti és 6 vidéki vendéglátóhely teheti ki ezentúl a Michelin-ajánlást hirdető táblákat.
A fenntarthatóság is egyre fontosabb hívószó a turizmusban, ezért is jelentős, hogy tavalyhoz képest tovább emelkedett a Zöld csillagos vendéglátóhelyek száma is, így idén összesen 5 étterem büszkélkedhet ilyen minősítéssel országszerte. A tavalyi rangsorhoz új belépőként csatlakozott a szigligeti Villa Kabala. A zöld csillaggal az alapanyag-beszerzéstől kezdve a lokális és szezonális termékek alkalmazásán át a hulladékkezelésig a konyhai-éttermi munka minden aspektusát díjazza a MICHELIN. A nagyszámú minősítés eredményeként hazánk Közép-Európa egyik meghatározó gasztronómiai központjává vált, megelőzve Csehországot, Lengyelországot, Horvátországot és Szlovéniát is.
Az első vidéki 2 Michelin-csillagos étteremben, a tatai Gourmet Platánban nemcsak az érdeklődés ugrásszerű növekedését tapasztalták az elmúlt évben. Megjelent egy nyitottabb, merészebb „műértőbb” közönség is, akik kifejezetten az étterem kedvéért látogatnak a városba. A helyi és környékbeli szolgáltatókkal, attrakciókkal összefogva kínált programcsomagjaik pedig a helyi vállalkozások forgalmát is élénkítik.
A tekintélyes nemzetközi elismerések forgalomösztönző hatását a tavaly 2 Michelin-csillagot szerzett budapesti Stand tapasztalatai is megerősítik, ahová azóta a tulajdonos elmondása szerint több hétre előre lehet csak asztalt foglalni. Ráadásul megszűntek a munkaerő gondjaik is, ma már válogathatnak a szakemberekben, akik nemritkán külföldről keresik meg őket.
A Michelin-csillagok és tányérok, Bib Gourmand jelölések növekvő száma fontos jelzés egyúttal a feltörekvő, ifjú hazai szakácstehetségeknek, és a még csak pályaválasztásukat fontoló fiataloknak arra, hogy szakmai fejlődésük itthon is biztosított, és a turizmus hosszú távon is vonzó szakmai kihívásokat kínál számukra.
A MICHELIN Guide francia étteremkalauz több mint százéves múltra tekint vissza. Fennállása óta világszerte több mint 40 desztinációban, mintegy 30 000 létesítményt értékelt a kiemelkedő minőséget helyezve előtérbe. Ennek is köszönhető, hogy a mai napig ez számít az egyik legrangosabb gasztronómiai elismerésnek.
A MCHELIN Guide National Selection of Hungary 2023. évi díjazottjai:
Két MICHELIN-csillag:
- Platán Gourmet, Tata
- Stand, Budapest
Egy MICHELIN-csillag:
- Babel, Budapest
- Borkonyha Winekitchen, Budapest
- Costes, Budapest
- essência, Budapest
- Rumour, Budapest
- Salt, Budapest
- 42, Esztergom
BIB Gourmand:
- Anyukám Mondta, Encs
- Casa Christa, Balatonszőlős
- Kistücsök, Balatonszemes
- Macok, Eger
- Morzsa, Pécs (új)
- Mór24, Balatonfüred
- Sparhelt, Balatonfüred
Zöld csillag:
- Almalomb, Hosszúhetény
- Graefl Major Kétútköz, Poroszló
- Onyx Mühely, Budapest
- Salt, Budapest
- Villa Kabala, Szigliget (új)
Különdíjak:
Welcome and Service Award: Terjék Petra és Fölföldi Péter (Villa Kabala, Szigliget)
Sommelier Award: Rácz Imre (Spago by Wolfgang Puck, Budapest)
Young Chef Award: Zaida Zincenco (Zincenco Kitchen, Budapest)
Ajánlott éttermek (Tányér):
Idén először ajánlást elért éttermek:
- Bobajka, Tarcal
- Botanica, Dánszentmiklós
- Csopaki Resti by Laurel, Csopak
- FLAVA, Budapest
- Fricska 2.0, Budapest
- GÓRÉ, Kisharsány
- MoszkvaTéЯ Bistro, Budapest
- NOON, Balatonfüred
- Piac 42, Esztergom
- SHO, Budapest
- Solid, Budapest
- Tati, Budapest
- White Salon, Budapest
- Zincenco Kitchen, Budapest
Megőrizte ajánlását:
- 67 Sigma, Székesfehérvár
- 84 Bisztró, Kapolcs
- A Konyhám Stúdió 365, Fonyód
- Alabárdos, Szeged
- Alkimista Kulináris Műhely, Szeged
- Almalomb, Hosszúhetény
- Arany Kaviár, Budapest
- Avalon, Miskolc
- Clarisse, Tura
- Costes Downtown, Budapest
- FELIX Kitchen & Bar, Budapest
- füge, Tihany
- Graefl Major Kétútköz, Poroszló
- Hoppá! Bistro, Budapest
- Horgonyzó Kisvendéglő, Tiszalök
- Hosszú Tányér, Hosszúhetény
- IKON, Debrecen
- Kővirág, Köveskál
- Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely
- LAMAREDA, Győr
- Laurel, Budapest
- Lokal47, Kéthely
- Mák, Budapest
- Morzsa, Pécs
- Natura Hill, Zebegény
- Neked Főztem, Zánka
- Nobu Budapest, Budapest
- Onyx Műhely, Budapest
- Öreg Prés, Mór
- Pajta, Őriszentpéter
- Pasztell, Budapest
- Platán Bisztró, Tata
- Rézmozsár, Kiskunhalas
- Rókusfalvy Fogadó, Etyek
- Rutin, Budaörs
- Sauska 48, Villány
- Spago by Wolfgang Puck, Budapest
- St. Andrea, Budapest
- Stand25 Bisztró, Budapest
- Textúra, Budapest
- Tihanyi Vinarius, Tihany
- Umo, Budapest
- Végállomás Bistro&Wine, Miskolc
- Víg Molnár Csárda, Csopak
- Villa Kabala, Szigliget
- Zelna Borbár és Vinotéka, Balatonfüred
- Zip’s, Miskolc