Gubakenyér
Ha valaki arra számít, hogy az alábbiakban a mákos guba receptjét fogja olvasni, akkor csalódást kell okoznunk. Mai receptünk különlegessége az egyszerűségében rejlik. Ideális lehet reggelire is, de akár egy téli vacsorára is elkészíthetitek. Elengedhetetlen kísérője: egy bögre forró tea.
Kenessey Alexandra receptje az Alexandra Gasztroblogja Sydneyből blogon
A gubakenyér egy békés megyei specialitás. Egyszerű paraszti ételről van szó; nincs benne más, mint tojás és kenyér, mint a bundás kenyérnél. De a hozzávalókon kívül semmi másban nem emlékeztet rá.
Hozzávalók (2 személyre):
4 db tojás
1-2 db két-három napos kenyér (attól függ, mekkorák a szeletek)
só-bors ízlés szerint
Tippek az elkészítéshez
Ha túl száraz a kenyér, akkor nem lehet vágni, helyette törni fog. Ha túl puha a kenyér, akkor túl sok olajat fog magába szívni a sütéskor, így az sem jó. Ha nincs megfelelően száraz kenyér kéznél, érdemes előbb felkockázni és egy kicsit kiszárítani a sütőben. Kenyérpirítóban nem jó, mert abban csak a külseje fog száradni, a belseje puha marad.
Elkészítés
A kenyeret kb.1x1 cm-es kockákra vágjuk. A tojásokat felverjük. Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a kenyérkockákat, majd ráöntjük a felvert tojást. Folyamatosan kevergetjük, hogy a tojás ne álljon össze, hanem szépen rátapadjon a kenyérre.
Ha a tojás láthatóan megsült (pár perc), ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, melegen tálaljuk.
Extraként még forrón meg lehet szórni reszelt sajttal, ami pillanatokon belül ráolvad a gubakenyérre. Tea és friss paradicsom illik hozzá.
Alexandra többi receptjéért katt: Alexandra gasztroblogjára!
Ha szívesen megkóstolnád, nyomj egy lájkot! :)