GASZTRO

A Három Kismalac pórul járt – a pecsenyéé a főszerep idén az Ízek Utcájában

A három napos rendezvényen először kóstolhatjuk meg majd a hétvégén Magyarország Tortáját, és a Szent István-napi kenyéret is itt szegik majd meg.

Link másolása

2011-ben rendezték meg először az Ízek Utcája rendezvényt, ami idén térben a Lánchídtól a Várkert bazárig nyújtózik, időben meg augusztus 18-20 között áll a közönség számára nyitva. Itt számos gasztronómiai különlegességet lehet kóstolni. A kínálatban szerepel bogyiszlói csülkös pacal, vajdasági, roma, csángó ételek, szatmári töltött káposzta, karcagi birkapörkölt, csíptetett ponty és sok más halkészítmény is. Kínálnak majd sparhelten sült lepényt, langallót és töltött lángost is. Az eseményen csaknem 200 ember főzi a Duna-parton Magyarország és a Kárpát-medence különleges ételeit.

Nosza, ki is látogattunk, óvatos duhajként már rögtön az elején. Ilyenkor még egyáltalán nincsen tolongás, viszont már minden finomság kínálgatja magát. A villamos csak a Clark Ádám térig jár, de sebaj, mert innen már rögtön el is kezdődik az attrakciók sorozata, mégpedig

itt forog nyárson a három kismalac.

Lám, teljesen mindegy, miből is épült a házuk, a végén csak ide kerültek, Szent István-napi éteknek.

Szegény Három Kismalac...

Az van a sátorra írva, hogy malacságok. Kiderült, hogy a Vajdaságból elszármazott csapat már nem először van itt, de malaccal csak most jöttek. És ha már itt vannak, rögtön kisebb fajta malac hekatombát rendeznek: ma három, holnap négy, holnapután öt, azaz összesen tizenhárom malacka bánja, hogy Géza fia, Vajk ezerhuszonhárom éve megalapította a magyarok országát.

A Malacságok csapata további malacokat készül áldozni még nekünk

Az árakról is kérdeztem a csapatból Mándity Melindát, aki elmondta, hogy bár infláció volt is meg van is,

de az árazásnál megpróbálták az „arany középutat” választani, hogy még ők se fizessenek rá, de a vendég se szegényedjen le, ha malachúst kíván.

Sétálunk tovább. És tényleg ott vannak a pontyok csipeszen, emitt meg egy kisebb spontán kórus énekel a pult mögött. Korán van, még nincs forgalom, talán bemelegítenek, de az is lehet, hogy ez most a csapatépítő.

Pontyok, csipeszen

Sokan amúgy viseletben is megadják a módját az ünnepnek, emitt betyárok sülnek diszkréten a cifraszűrben, amott menyecskeruhában sürögnek-forognak. De azért persze a legtöbben, látva az időjárás-jelentést, a lehető legkönnyebb öltözékben vannak, sok helyen egyenpóló jelzi az adott csoport összetartozását. Márpedig meleg nemcsak a mi négymilliárd éves fősorozatbeli csillagunk felől áramlik, de majdnem mindenhol, ahol sülnek a finomságok, jócskán sanyargatva az eladókat-szakácsokat.

Már a nagyapja is csikós volt

A zene megállás nélkül szól. Közben a háttérben, a parlament előtt, gondolom, a vasárnapi légi parádéra gyakorolva zúgnak a helikopterek. Végülis, ha valakinek tömegiszonya van (jelen!), akkor

le lehet potyázni most a légibemutatót,

igaz kicsit diszkont kivitelben, de az a lényeg ugye, hogy jó sok és jó zajos helikoptert lássunk a parlament felett hengerbucskázni a levegőben. Hátha.

Visszatérve, a sok bor, kenyér, főtt étel között egyszercsak egy ilyet látunk: borlekvár. Kicsike tégelyekben lekvárrá főzött finom borok. Bizonyára az én műveletlenségem (keveset forgok az urak között), de még ilyenről nem hallottam. Simkó Mária, aki a standnál minden érdeklődőnek még kóstolót is ad, elmondja, hogy márpedig van ilyen, nem az ő találmányuk, ők viszont minden adalék nélkül a borban levő természetes pektint használják fel, hogy lekvárrá álljon össze az ital.

Borlekvár, kicsi tégelyekben

„A tokaji aszút 6-7 órát főzzük, sem hozzáadott cukrot, sem fűszert, sem egyebet nem tartalmaz. A tokaji grand duó hárslevelű, pedig cukorral és fahéjjal van ízesítve, de szintén csak a természetes pektin van beletéve.”

Ennyi idő alatt az alkohol elpárolog, finom és a gyerekek is fogyaszthatják.

Kiderült az is, hogy ez bizony drága csemege, egy kicsi tégely háromezer forint, tehát nem ezt fogjuk a reggeli kakaó mellé vastagon a gyerek kenyerére kenni. Viszont

a tokaji aszú a kacsamáj és a libamáj álompárja, azaz a kacsa- és libamáj alapú előételhez, illetve a sajttálakhoz kiváló szervírozni. A tokaji grand duót szárnyas ételekhez, az egri bikavért pedig vad és marhasültekhez tehetjük.

Simkó Máriáék egyelőre csak éttermeket és viszonteladókat szolgálnak ki, de ősztől már webáruházukban is kaphatóak lesznek csemegéik.

Sétálgatnak az emberek, egy-két meglepett turista és nézi, hogy mi történik. Bár a turisták igazából mindig örülnek minden attrakciónak. Van sörsajt, természetesen kürtőskalács, kicsit odébb szép hímzett kenyértartó vászonzsákokat árulnak.

Szemben, az utca túloldalán óriási tálban kavargatnak valamit, amit elsőre székelykáposztának néztem. Kiderült, hogy az

káposztás harcsa, és kapros tejföllel fogják kínálni.

Csordás Károlyék ugyanis halas ételeket árulnak, már harmadik éve az ízek utcájában. Leginkább, haltepertőt, harcsatepertőt, pontyepertőt, pisztrángot, süllőt fognak sütni, illetve halászlevet főznek.

Az ott nem székelykáposzta, hanem káposztás harcsa

A csapat Velencéről jött, a halak pedig sok helyről. Rendesen a Velencei tónál árulják a halas ételeket ugyanígy, de az ízek utcáját nem akarták kihagyni. Bár a tavalyi rossz idő rendesen áthúzta a számításaikat, most viszont az idő gyönyörű, remélik, hogy vendég is lesz bőven. Amikor azt firtatom, hogy mennyit kellett emelni az árakon, elég érdekes választ kapok:

„Nagyon minimálisat emeltünk a tavalyi árakhoz képest, megpróbáljuk az árakat tartani, és inkább többet eladni, minthogy magasabb árakon, és sokkal kevesebbet adnánk. Azt vettük észre, hogy igazán árérzékenyek lettek most már a vendégek.”

Azaz többet dolgoznak, hogy a pénzüknél legyenek.

A füst- és friss sült illat mellett egyszer csak valami egészen mást érzek: ez bizony illatszer. Ráadásul nagyon illatos. Kézműves szappanok, sokféle, mintha sütemények lennének, úgy kelletik magukat. A pult mögött Dr. Černa Lubica saját, illetve barátai termékeit árulja. Megerősíti az iménti észrevételemet:

„Nagyon sokan mondják, hogy szinte olyanok, mint a sütemények, ám valóban nem a harapásra valók, hanem mosdásra, tisztálkodásra”

Ezek valóban teljesen kézzel készült kézműves szappanok, ez látszik a formájukon is, hogy nem feltétlenül mindegyik egyforma, és ennek megfelelően ajánlják többféle bőrtípusra is.

Nem sütemény, szappan

Ráadásul ezeket a szappanokat csak a természetes adalékokkal készítik: a levendulában is benne vannak a levendulamagok, a szőlőmagos szappanban a szőlőmag-őrlemény, a körömvirágban is ott vannak a virágszirmok, a mézesben a méz és így tovább. Ezek mellett natúrkozmetikummal készült dezodorok, testápolók is kaphatók rendkívül ízléses tégelyekben.

Szelfik készülnek mindenhol, és

a hagyományos magyar ételek mellett megjelent a miccs is,

ami egy erdélyi tradicionális étel. Hogy román-e, vagy székely-e, vagy talán magyar, ezt már nem tudhatjuk, mindenesetre nagyon szeretik románok, székelyek és magyarok is. Az Ízek Utcájába egy „tiszteletbeli erdélyi” társaság hozta el, egyenesen Sepsiszentgyörgyről.

Miccs, egyenesen Erdélyből

Mint Keszthelyi Angéla elmondta, rokonsága egy része ottani, és megtapasztalva az ottani ízeket, úgy gondolták, elhozzák ide, Magyarországra is, hogy ne csak romániai útjainkon ehessük ezt a darált húsból sütött, karakteres ízű ételt. Én eddig simán, mustárral ettem,

itt viszont kenyérrel, savanyúsággal, szószokkal, csalamádéval, sült krumplival adják, három darab húst, 3500 Forintért.

A színpad egyelőre még üres

Hogy el ne felejtsem. A délelőtt folyamán, az utca végén felállított színpadról népmesék szóltak, kár, hogy nem sokan hallgatták, bár lehet, később ez is megváltozik, ahogy gyűl a nép. Este pedig ugyanitt koncertek is lesznek – a részletes programot itt elolvashatják.

Ami kiemelendő, az holnap 11-kor Magyarország Tortájának és Magyarország Cukormentes Tortájának ünnepélyes felszelése, illetve a vasárnapi ünnepi napon, 18 órakor Magyar Pékszövetség Szent István napi kenyereinek ünnepélyes megszegése. Ezt nem más fogja elvégezni, mint az utóbbi 9 nap főszereplője, az előtte koncertet is adó Tóth Gabi.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Kispórolták a Túró Rudiból a túrót? Itt a hivatalos válasz az ügyben
Egy tiktokker bejelentést tett a hatóságoknál a Pöttyös Túró Rudi összetevői miatt, és gyorsan választ is kapott. Az erről szóló videóit néhány nap alatt több százezren látták.

Link másolása

A termékkritikus nevű TikTok-csatorna tulajdonosa a 0 százalék hozzáadott cukrot tartalmazó Pöttyös Túró Rudi csomagolásán kiszúrta, hogy az összetevőknél nem túró, hanem „tejalapú rögös készítmény” szerepel.

Szerinte a termék nevével megtévesztik a vásárlókat, ezért bejelentést tett a gyártó ellen.

Videójában a bejelentő férfi kifejtette: például a madártejes, az epres, a mogyorókrémes, a sóskaramellás és a kókuszos ízesítésű Pöttyös Túró Rudi sem tartalmaz túrót, nem is abból készül, ezért ezeket véleménye szerint nem lehetne Túró Rudinak hívni, mégis ez van a csomagolásukra írva. Emellett álláspontja alapján „A Pöttyös az igazi!” jelmondat is alkalmas a vásárlók megtévesztésére.

@termekkritikus

♬ eredeti hang - A termékkritikus

A tiktokker a gyártó ellen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál és a szabolcsi kormányhivatal élelmiszerbiztonsági osztályánál tett bejelentést, utóbbitól pedig egy napon belül válaszoltak neki.

Közölték: az ízesített Pöttyös Túró Rudi termékek jelölésével kapcsolatban a gyártóval szemben már eljárás indult és jelenleg bírósági eljárás van folyamatban.

@termekkritikus

♬ eredeti hang - A termékkritikus

Update

Hétfőn a Pöttyös Túró Rudi gyártója, a Friesland Campina Hungária is reagált az ügyre. A közleményükben azt írták, hogy a Pöttyös termékek esetében zsírszegény túró a meghatározó alapanyag.

„Ugyanakkor egyes ízesített termékvariánsok gyártása során minimális mértékben, tejpor hozzáadásával módosítjuk a hagyományos receptúrát. A használt technológia megegyezik a túrógyártással, azonban a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai értelmében ez utóbbi esetben az így készült termékösszetevőt nem jelölhetjük túróként, hanem tej alapú rögös készítményként tüntetjük fel azt termékeink csomagolásán. Az érintett termékek receptúrájának kismértékű módosítása ellenére a túróval állagban és minőségben egyenértékű alapanyagról van szó ezen termékek esetében is. Technológiai szempontból maga a túró is egy alvasztott rögös tejalapú készítmény” - írták.

A cég cáfolta, hogy bírósági eljárás zajlana ellenük, ahogy azt is, hogy a társaság ellen 800.000 forint bírságot szabtak ki.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A tökéletes nápolyi pizzáért nem kell Olaszországig utazni - a Forni di Napoliban jártunk
Puha, leheletvékony tészta, buborékos és roppanós széllel. Ez a nápolyi pizza Budapesten.

Link másolása

A Szent István körutat és Nápolyt több mint 1200 kilométer választja el egymástól, mégis mindkét helyen autentikus, nápolyi pizzával kényeztethetjük magunkat.

Vékony és lágy belső, légiesen puha, de mégis roppanós szél.

Feltétnek pedig San Marzano paradicsom, olasz szalámi, sonka vagy éppen buffala mozzarella.

Valahogy így képzelünk el egy tökéletes példányt, és a Forni di Napolimeg is adja nekünk mindezt, pezsgő belvárosi környezetben, a Jászai Mari tértől pár lépésre.

A vállalkozás ötlete a pandémia idején született meg. A baráti körben volt egy pizzaszakács, akinek munkássága adott egy inspiráló löketet. Az ötletet pedig tettek követték, és a tulajdonosok Nápolyba is kiutaztak ízélményeket gyűjteni.

Ezután már csak a megfelelő üzletet kellett megtalálni, ahová a turisták éppoly könnyen betalálnak, mint a magyar vendégek. 2021 szeptemberére el is készültek mindennel, és megnyitott a Forni di Napoli.

Egy tökéletes, napolyi pizzázóban azonban még pár fontos dolognak stimmelnie kell: jó kemence, olasz alapanyagok, egy hozzáértő séf.

A pizzamester Damu László lett, akinek nagy múltja van a szakmában. Tavaly például 7. lett a pizza-világbajnokságon.

A kemence Morello Forni, és igazán speciális:

Ez egy forgótányéros, gázos kemence, amiben egyszerre akár 9 pizza is elfér.

Ezzel gyakorlatilag garantálni tudják a kiegyensúlyozott minőséget, és egy nagyobb asztaltársaságnak sem kell egymás pizzájára várni.

Érdekesség még, hogy igény esetén át tudnának állni vele akár fás tüzelésre is.

Az étterem csak olasz alapanyagokat használ.

Legyen szó paradicsomszószról, sajtról, felvágottról, vagy a tészta készítéséhez szükséges lisztről.

A hely egyik tulajdonosától megtudtuk, hogy még úgy sem egyszerű feladat hozni a megszokott minőséget, hogy a fenti összetevők, és a tökéletes recept is megvan. Ennél a pizzánál fontos a hosszú kelesztés (72 óra a legideálisabb), és a végeredmény olyan apróságoktól is függ, hogy éppen milyen páratartalom van.

 

Az étlap központi eleme természetesen a pizza, amiből legjobban a hagyományos példányok fogynak, de vannak szezonális ajánlatok is. Sütőtökös vagy akár tépett húsos verzióba is belefuthatunk, ha unnánk a Margheritát vagy a Divavolát.

(De meg lehet unni ezeket a klasszikusokat? Szerintem erre nem sok esély van.)

Az itallapról limonádét és hűs aperolt is kérhetünk, és desszertfronton ott a tiramisu vagy a panna cotta is.

Én egy klasszikus előétellel kezdtem.

A Caprese saláta bivalymozzarella, koktélparadicsom, bazsalikom és házi pesto tökéletes elegye, ami frissen sült focacciaval érkezik.

Brutális adag. Melegebb nyári napokon akár önmagában is abszolút kielégítő.

A pizzák közül borzasztóan nehéz csak egyet választani, hiszen már maguk az alapok is egészen sokfélék: San Marzano paradicsom, Fior di Latte, friss ricotta, gorgonzola vagy pisztáciás pesto is kerülhet a tésztára.

Aztán a feltétek még tovább bonyolítják a dolgot. Választhatunk akár olasz zöldségekkel megpakolt, vegetáriánus pizzát, de kolbászkrémes - lilahagymás magyarosat is.

Én végül a Salamino mellett kötöttem ki, ami paradicsomos alappal, mozzarella, nápolyi szalámi, koktélparadicsom, olívaolaj és bazsalikom feltéttel érkezett, és számomra maga volt a tökély.

A tészta levegős és könnyed, és csak úgy roskadozik a feltétektől.

Az étterem nagyon hangulatos, és a gigantikus kemencének hála tényleg gyorsan érkeznek is a pizzák az asztalokhoz. A hatalmas kinti terasz pedig egyre hívogatóbb lesz, ahogy lépdelünk a nyár felé.

A Forni di Napoli kevesebb mint két év alatt a környékbeliek és a turisták egyik kedvenc helyévé vált. Jól mutatja ezt az is, hogy nemsokára új helyet nyitnak a Bazilikánál.

Elérhetőségek:

Telefonszám: +36 30 901 4466

E-mail: fornidinapoli@gmail.com

Cím: Szent István körút 9.

www.fornidinapoli.hu

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Tavaly felfedezett, 14 lábú óriási rákféle egy tajvani vendéglő új sztárfogása
Az óriás ászkarákról egyelőre keveset tudnunk, ezért a tudósok szerint cseppet sem veszélytelen a megkóstolása.

Link másolása

Sorban állnak egy tajvani ramenezőnél az emberek, hogy megkóstolhassák vagy legalább lefotózhassák az étterem legújabb ételét, írja a CNN. A The Ramen Boy-nál kapható óriás ászkarákos tésztaleves május 22. óta kapható, azóta egyre többen iratkoznak fel a várólistára. Az étterem az új fogást bemutató posztban azt írta, hogy „végre megvan ez az álom-összetevő”.

Az étterem vezetője szerint „cuki” kinézete miatt buknak az emberek az ászkarákos levesre. Az elkészítési mód sem túl bonyolult: egyszerűen tíz percig gőzölik a különlegességet, így semmilyen gondot nem okoz a feldolgozása. Ha kész, akkor pedig egy csirke-hal alaplére helyezik, az egészért pedig 1480 tajvani új dollárt (16 700 forint) kérnek a vendégtől.

Az egyik kóstoló szerint a különlegesség íze olyan, mintha a rákot keresztezték volna a homárral, csak annál sűrűbb a textúrája és valamivel rágósabb.

Egy szakértő szerint a tajpeji étterem új slágere a 300-500 méteres mélységben élő óriás ászkarák (Bathynomus jamesi) lehet, ami a Dél-kínai-tengeren, a Dongsha-szigetek közelében él. A ramen megjelenése óta egyes tudósok aggodalmukat fejezték ki a fenékvonóhálós halászati módszer lehetséges ökológiai hatásaival, valamint az esetleges egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban. Szakértők szerint a nagyrészt ismeretlen, tavaly felfedezett faj toxinokat vagy nehézfémeket, például higanyt tartalmazhat.

Az étterem vezetője szerint egy véletlennek köszönhetően fogták ki a hatalmas ízeltlábúakat, ezért kínálják most egy akció keretében a vendégeiknek az ászkarákos rament.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Amerikai delik ízvilágát próbálhatod most ki Budapest egyedülálló bisztrójában, a MADHOUSE-ban
A július 16-ig elérhető és rendelhető menüt Turai Barnával közösen állították össze, amiből nem hiányozhat a pastrami szendvics, de nem csak a mindenki által ismert, marhaszegytől rogyadozó különlegességért lesz érdemes asztalt foglalni az Anker közben.

Link másolása

A MADHOUSE Budapest Bistro & Craft Beer Bar hazánk egyik legismertebb és legnagyobb sörprofilú sörfőzdéjének, a Mad Scientistnek a belvárosi gasztrokocsmája. Az impulzív kerekívű Anker közben található, a sétálószakasz közepét hosszan feltöltve hangulatos terasszal.

Ha 24 csapról próbálgatnátok a Mad Scientist (és mások) kraftsöreit és mellé Piszkor Norbert executive chef bistro konyhájában készült ételeit kóstolnátok, a célhelyszín nem is kérdés!

Csupa olyan fogás szerepel az étlapon, melyek mellé jól csúsznak a sörök, és jó pár ételben is megjelenik valamilyen sörös elem.

Az itallapon pedig a Mad Scientist legkülönlegesebb friss tételei mellett, neves külföldi és hazai sörfőzők italai is megtalálhatóak, a repertoár széles. Sokszor van sörös eseményük is pl. TTO (tap takeover), kóstoló, minden évben itt tartják a Scientist születésnapját, sokszor lehet elcsípni a főzdéből a srácokat.

Piszkor Norbert a 2020-as nyitás óta tematikus séfajánlatok sorozatával bizonyította már, hogy szinte nincs olyan nemzetiség, aminek a gasztronómiájában nem ismeri ki magát.

A május-júliusi Bring back the Deli menühöz azonban nem szimplán egy népcsoport, hanem az egyébként kelet európai eredetű, de New York ban deli konyhaként elhíresült askenázi zsidó konyha szolgáltatta az ihletet.

Turai Barnával, digitális tartalomgyártóval, és az Amerikai Zsidó Bizottság magyarországi képviselőjével közösen összeállított ételsorból így nem hiányozhat a pastrami szendvics, de nem csak a mindenki által ismert, marhaszegytől rogyadozó különlegességért lesz érdemes asztalt foglalni az Anker köz legsörösebb helyére. Választhatsz még libalevest maceszgombóccal, liba rilettet, fermentált zöldségekkel és flódnit is.

Bring back the Deli menü

Pastrami:

A szendvics, amibe beleharapva egyből a New York-i Katz’s Delicatessenben fogod érezni magad. Két szelet PANO pékség-féle kellemesen savanykás, teljes kiőrlésű rozskenyér, közte a Plus52 Event&Gastro Hall pitmastere, Stoller Márton által előkészített marhaszeggyel.

Libaleves:

Az alapleve úgy készül, mint a ramené: lepirított csontokkal, hosszasan főzve, ázsiai fűszerezéssel. Így mélyebb és koncentráltabb lesz az íze, amit remekül ellensúlyoz a könnyed levesbetét.

Rilette:

Saját zsiradékában hosszan hőkezelt libahúsból készült pástétom, vagyis rilettes, amit kovászos kenyérrel, mustárkaviárral, mézzel, valamint fermentált zöldeperrel szervíroznak. Szerintünk a fő elem kellemes húsosságát gyönyörűen ellensúlyozza a köretek kellemes savanykássága, az adag mérete miatt pedig azoknak is ideális választás, akik csak egy könnyedebb sör- vagy borkorcsolyára vágynak.

Flódni:

Turai Barnát és Piszkor Norbertet annyira megihlette a Bring Back The Deli séfmenü koncepciója, hogy még a zsidóság egyik ikonikus desszertjét, a flódnit is megpróbálták tökéletesíteni. Ennek első lépéseként rétegeire bontották a süteményt, majd megpróbálták azokat még finomabbá tenni. Így került a MADHOUSE-os változatba: vörösboros szilvachutney, almagratin, sablé (vagyis omlós, vajas keksz) is.

A július 16-ig elérhető és rendelhető menü megvásárlásával egy jó ügyet is támogathatsz, hiszen ezúttal a séfajánlatból befolyó összeg egy része a Haver Alapítványhoz kerül majd,

akik azon dolgoznak, hogy párbeszédet kezdeményezzenek zsidó és nem zsidó fiatalok között, hogy ezzel támogassanak egy olyan felnövekvő generációt, amely nyitottsággal tekint a kulturális sokszínűségre.

Az új séfajánlat mellett a MADHOUSE teljes menüje is frissült. A törzsvendégeiknek megnyugtatásként üzenik, hogy a legnagyobb kedvencek természetesen továbbra is elérhetőek náluk. Ilyen például a séf ázsiai fúziós halászleve, sült savanyú káposztával és hazai harcsával, mely rántott, „tonkatsu” verzióban érkezik a tányérra.

A weboldalukon már elérhető a teljes frissített kínálat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk