A csodálatos kürtőskalács nyomában – innen indult a 20 éves Vitéz Kürtős
Székelyudvarhelyről indult
Mitől olyan különleges a Vitéz Kürtős?
Például azért, mert a kürtőskalács-receptjükre bátran mondható, hogy eredeti. Erdélyből származik, és családi hagyaték.
Bálint Gáspár alapító-tulajdonos nagymamája,
A vállalkozást tovább fejlesztették Gáspár szülei: Irma néni és Gazsi bácsi.
Ők már nagyban gondolkodtak, így családi vállalkozásként üzletet nyitottak.
Az első üzlet a mai napig üzemel
2000-ben Székelyudvarhelyen, a Kossuth Lajos utcában nyitotta meg kapuit a Lehel Kürtősház. Ennek már több mint 23 éve, és a Lehel Kürtősház azóta is működik.
A kürtőskalács mellett pedig több hagyományos, házi jellegű sütemény is készül itt.
Puha tészták, gazdag töltelékek. Igazi laktató csemegék ezek. Ha a környéken jártok, mindenképpen érdemes útba ejteni.
Akkoriban az országban még nemigen készítettek faszénparázson sült kürtőskalácsot. Akkor még kézzel forgatták a parázs fölött a kürtőskalácsot, és a nagymama kézzel dagasztott (sokszor napi egy zsák, 45 kg lisztet).
Így a süteménynek hamar híre ment, és vállalkozásuk számos egyéb rendezvényre is meghívást kapott.
Nem mindegy, hogy min sülnek a kalácsok
Több dolgot is kiemelhetnék, ami jól tükrözi azt, hogy mennyire komolyan veszik a minőségi kürtőskalács gyártását, de talán az egyik legbeszédesebb részlet az az, hogy egy ponton saját faszénmárkát is alapítottak.
Hiszen egy ilyen vékony tésztánál, amire egységesen kell a cukorréteget is rákaramellizálni, nagyon nem mindegy, hogy milyen faszenet használunk.
Ezért jött létre a Bükkfaszén, amiről további izgalmas részleteket olvashattok ITT.
És azt azért még megsúgom, hogy nem csak háztartásokban használható ez kürtőskalács sütéshez vagy grillezéshez, de a budapesti top éttermek is ezzel dolgoznak.
Kürtőskalács napjainkban
A nagy kedvencek és hagyományos ízek mellett számos egyedi változatot, így például
A Kürtőskalács-cukrászdában, az Édes Mackóban számos különleges kürtőskalácsból készült desszertet alkottak meg a Kürtős Zserbótól a Kürtős Gubáig.
A legújabb desszert pedig, a 2022-ben debütált KÜRTŐSBON (a kürtőskalács tésztáját különböző krémekkel, lekvárokkal töltik meg).