9 meglepő hozzávaló, ami hihetetlenül fel tudja tuningolni a reggeli kávéd
Nem is gondolnánk, hogy néhány egyszerű konyhai hozzávalóval mennyire fel tudjuk pörgetni a reggeli kávét és rutint. Ráadásul legtöbb esetben nemcsak az ízhatás fokozódik, hanem egészségesebbé is válik kedvenc italunk. Íme néhány példa:
1. Vaj
Lehet már hallottál is a golyóálló-, avagy vajas kávé néven elhíresült italról, de mindig csodálkoztál, miért is esik erre az emberek választása. A kulcsa a bio vajban rejlik, melyből elég egy teáskanálnyit a bögrébe helyezni és nem csak egy csodásan gazdag, puha, krémes kávé lesz a végeredmény, hanem a tápanyagtartalom is megsokszorozódik, és hosszabb ideig érezhetjük magunkat kicsattanóan, szinte "golyóálló" állapotban.
2. Kurkuma
A kurkuma természetes gyulladásgátló tulajdonsága miatt sokak kedvenc természetes táplálékkiegészítője lett. Ha hozzáadod ezt a fűszert a kávédhoz, az nemcsak egészségügyi előnyökkel jár, hanem meleg, gazdag, földes ízekkel is megajándékozza majd a reggeli italt. Naponta legfeljebb nyolc gramm kurkuma az ajánlott mennyiség.
3. Só
Talán kávénk megsózása nem hangzik túl étvágygerjesztőnek, azonban pár kávé-rajongó szerint egy csipetnyi csodákra képes. Azt mondják, a só meg tudja szüntetni a nem kívánt keserűséget is. Ráadásul az ízhatást is növeli és a folyadékháztartást is javítja. Azért arra vigyázzunk, hogy ne rázzunk túl sokat a bögrébe, sőt a legjobb főzés előtt az alaphoz adni negyed teáskanállal.
4. Fekete bors
Az őrölt fekete bors pikáns íze igazán jellegzetes, ráadásul fogyasztása számtalan egészségügyi haszonnal jár. például segíti az emésztést és antioxidánsként is szolgálhat. Nem csoda hát, hogy néhány kultúrában a reggeli kávé borsozása régi hagyomány. Érdemes kipróbálni, ha igazán nagy "ütéssel" akarjuk beindítani a napot.
5. Kardamom
A Közel-Keleten sok kávéfogyasztó csempészi ezt fűszert a mindennapi kávéjába. Néhányan a csészébe csepegtetik, mások pedig kardamom magokat főznek együtt a kávéval. Akárhogy is, a végeredmény enyhéz földes íz és vaníliás felhang.
6. Fahéj
Ha a fahéj szerelmese vagy, ez az ötlet tetszeni fog. Egy kis fahéj a kávéban megnöveli az antioxidánsok szintjét, megvédhet a magas vércukorszinttől és javíthatja a szív egészségét.
7. Zselatin
Első hallásra furcsának tűnhet, de egy kanál zselatin belekeverése a kávédba rendkívül egészséges kezdése lehet a napodnak, mivel aminosavakat és fehérjét is tartalmaz. Por állagban íztelen és színtelen, tehát valószínűleg észre sem fogod venni a jelenlétét.
8. Tojás
Mindannyian tudjuk, hogy a tojásnak magas a fehérjetartalma és tápanyagban gazdag, ám nem igazán tűnik ésszerűnek, hogy a kávénkba is tegyünk belőle. A tojáskávé azonban egy bevett skandináv szokás. Általában úgy készítik, hogy a tojás belsejét főzés előtt a kávéhoz adják, ám valamikor az ital a héjat is tartalmazza.
Forrás: simplemost.com