GASZTRO

5 jó magyaros étterem Budapesten – kitűnő pörköltet, paprikást, gulyást és velős csontot is találtunk

Azokat az otthonos éttermeket kerestük, ahol a megszokott ízek magas minőséggel párosulnak.
Vass Adrienn - szmo.hu
2023. április 06.


Link másolása

Magyar étterem vagy magyaros étterem?

A legjobb húslevest mindenkinek a saját mamája, anyukája vagy főzőtudományáról híres családtagja készíti. Mégis sokszor vágyunk otthonos éttermekbe. Hiszen a klasszikus, magyaros fogásokat nem lehet megunni.

Egy jó pörkölt, gulyás vagy paprikás bármikor lecsúszik.

Nem is beszélve arról az esetről, amikor egy külföldi barátunknak kell megmutatni országunk tányérba töltött esszenciáját.

Segítő szándékkal mutatjuk hát meg nektek mi is kis toplistánkat, amiben remek budapesti, magyaros helyek közül válogathattok.

Ezek az éttermek nem feltétlenül nevezik magukat magyar étteremnek, inkább csak magyarosnak, vagy magyaros fogásokat is felszolgáló helynek.

Elég sok dologban különböznek is egymástól. Van, amelyikben az újragondolt ételek kapnak hangsúlyt, és van, ahol a tradíció áll mindenek felett. Válasszátok azt, amelyik közelebb áll a ti igényeitekhez.

Abban viszont biztosak vagyunk, hogy mindegyik helyen otthonosan érezhetitek magatokat.

5 jó magyaros étterem Budapesten:

Gléda Vendéglő

Míg a pesti oldal szinte már zavaróan sok lehetőséget kínál, Budán kevesebb hely válik megkerülhetetlenné, ikonikussá, olyan hellyé, ahova szívesen visszajár az ember. De Deli János vendéglője, a Gléda ilyen.

Az elmúlt időszakban komoly átalakuláson estek át. Mind a vendégtér, mind pedig az étlap megújult. A vegán vonal erősítésében Krasznai Norbert nyújtott hathatós szakmai segítséget, de nem ritka, hogy olyan ételek is felbukkannak a táblás ajánlatok között, mint Bíró Lajos rántott pacalja.

Az étterem új ruhája letisztult, barátságos és otthonos. Pont az a fajta hely, ahol korosztálytól függetlenül jól érezhetjük magunkat.

Érdemes a ház saját italával indítani a vacsorát, ami egy kiváló, 100% hárslevelű pezsgő.

És ha csütörtökön érkezünk, még élőzenét is kapunk a buborékok mellé, így a hangulat garantált.

Az étlapon mindenkire gondoltak: vegánok, vegák, gyerekek és az alakjukat féltők is tudnak miből válogatni, de a klasszikus, magyaros fogások azért mindent visznek.

Már az előételes szelekció is erős, de a tökéletes marhahúsleves, vagy a házi tésztával kínált harcsapaprikás biztosan visszatérésre sarkall majd minket.

Nagybetűs vendéglátás, és hagyományos ízek: Törzshelygyanús étterem!

Cím: 1037, Mikoviny utca 2-4.

Gettó Gulyás

A Gettó Gulyás helyén régen a Szóda állt. Aki 2006-tól szórakozott a budapesti éjszakában, az pontosan tudja, hogy milyen kultikus hely volt. Aztán a tulajdonosok pont jókor, és remek érzékkel váltottak koncepciót 2016-ban, és a Gettó Gulyásnak azóta töretlen a népszerűsége.

A pörköltöző alnévvel illetett hely egyaránt fent van a külföldiek kívánságlistáján és a magyarokén is.

És ha itt kóstolja meg először a gulyáslevest valaki, aki a világ másik végéről érkezett, az ugyanúgy elégedetten fog bólogatni, mint a magyar vendég.

(Ezt történetesen több alkalommal, a saját szememmel volt szerencsém lekövetni.)

A klasszik leveseken, a velőscsonton és a hortobágyin kívül paprikásból és pörköltből is rengeteg opció van. Ráadásul a belvároshoz képest abszolút szolid árakon is dolgoznak.

A berendezést és dekorációt jó ízléssel, és megannyi humorral álmodták meg. Annyira erős a hely kisugárzása, hogy szavakba foglalni nem is lehet igazán. Benne van a romkocsmás lazaság, de a tradíció is. A tökéletesen házias ízek mellett pedig kiváló párlatok és borok is kísérhetik a vacsoránkat.

Én személy szerint meg sem tudom mondani, hogy mikor ettem utoljára ennyire remek marhapörköltet, házi tarhonyával és csalamádéval.

Cím: 1077, Wesselényi u. 18.

Hoppá Bistro

A 2021-es Michelin-tányér után 2022-ben ismét Michelin-elismerésben részesült a Hoppá! Bistro, így nem kérdés, hogy a város legjobb helyei közé tartoznak.

A fine diningtól, a túl modern konyhától, és a nyakatekert ételektől sokan tartanak, de ez az étterem a kétkedőket is képes lehet meggyőzni, hogy nem ördögtől való a hagyományos ízek újragondolása.

A Hoppá Bistróban a magyaros ízek és francia vonások találkoznak modern tálalásban, de például a csirkepaprikásuk összességében mégis hozza azt az ízkombinációt, amihez gyerekként hozzászokhattunk. Csak díszesebb és krémesebb lett, ami kifejezetten jól áll neki.

Itt egyszerre lehetünk ismerős terepen, és tudunk valami izgalmas újdonságot kipróbálni.

A Hoppában fontos szerephez jutnak a lokálisan beszerzett, magyar alapanyagok, emellett pedig nagy hangsúlyt fektetnek a magyar borok népszerűsítésére, és még a Bányai farm kávéiba is belekóstolhatunk náluk.

Ha pedig ízlenek Irtó Márton séf ételei, akár haza is vihetjük őket e-book formájában: csak fel kell iratkozni a hírlevelükre.

Cím: 1051, Október 6. u. 15.

TATI Farm to Table

A TATI a nyüzsgő belváros egyik legfrissebb étterme, ahol a "farm to table" koncepció uralkodik. Farm to table: amikor az étel a legrövidebb úton jut el a termelőtől a fogyasztóig. Így az asztalra magas minőségű, helyi gazdaságokból származó összetevőket tartalmazó fogások kerülnek.

Szóval itt nemcsak háziasnak nevezik az ételeket, hanem valóban mindent, amit csak tudnak magyar gazdaságokból szereznek be.

A hangulat egyszerre modern és romantikus. Meleg fények, szalmabálák a borhűtő tetején, régimódi gyertyák és kerámiák. És egy félbevágott lószobor a falon, ami egy létező paripáról, Tatiról, a hely névadójáról lett mintázva.

A séf Gáspár Attila, aki Angliában és Norvégiában szerzett tapasztalatait ötvözi a magyar konyha ízeivel. Éppen ezért kell óvatosan bánnunk a magyaros jelzővel, hiszen ezen a helyen is bőven van csavar az ételek tekintetében.

A paprikás csirke mondjuk pont teljesen hagyományos. Még friss, ecetes saláta is jár hozzá. De ott van például a tejfölös krumplifőzelék, ami bárány csevappal és tárkony pesztóval van megkoronázva, és nagyon más, mint egy menzás étel, de pont az a jó benne.

Az ebédmenü és a vacsora mellett a TATIba érdemes borozgatás és koktélozás miatt is érkezni. Italfronton is a természetességre törekednek!

Cím: 1074, Dohány utca 58-62.

Gundel Cafe Patisserie Restaurant

A Gundel 1894-ben nyitotta meg először kapuját, és 1910 óta viseli Gundel Károly nevét, aki a mai magyar konyha alapjait tette le. 2021 májusában elindult egy folyamat, melynek végén, 2021 decemberében megújult belső térrel, és átgondolt konyhával nyitott újra az étterem, és végre olyan pompásan ragyog, ahogy azt megérdemli.

A berendezés és a design lenyűgöző. Az otthonos, kávéházi hangulat, valamint az elegáns és tradicionális éttermi érzés egyszerre jelenik meg a falai között. Reggelizni és kávézni is tökéletes választás, de a klasszikusokat itt kóstolhatjuk meg első kézből.

Megvan az az érzés, amikor azt hiszed egy ételről, hogy te nem szereted, aztán eléd teszik egy igazán jó helyen, és szerelmes leszel? Így jártam én a Gundelben a bárányhúsból készült palóclevessel.

De gulyáslevest, bélszínt, kacsát vagy éppen somlóit is nyugodt szívvel rendelnék. Főleg miután találkoztam a Gundel palacsintájukkal, ami ez előtt az élmény előtt sokkal szolidabb édességként élt az emlékezetemben.

Cím: 1146, Gundel Károly út 4.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Kispórolták a Túró Rudiból a túrót? Itt a hivatalos válasz az ügyben
Egy tiktokker bejelentést tett a hatóságoknál a Pöttyös Túró Rudi összetevői miatt, és gyorsan választ is kapott. Az erről szóló videóit néhány nap alatt több százezren látták.

Link másolása

A termékkritikus nevű TikTok-csatorna tulajdonosa a 0 százalék hozzáadott cukrot tartalmazó Pöttyös Túró Rudi csomagolásán kiszúrta, hogy az összetevőknél nem túró, hanem „tejalapú rögös készítmény” szerepel.

Szerinte a termék nevével megtévesztik a vásárlókat, ezért bejelentést tett a gyártó ellen.

Videójában a bejelentő férfi kifejtette: például a madártejes, az epres, a mogyorókrémes, a sóskaramellás és a kókuszos ízesítésű Pöttyös Túró Rudi sem tartalmaz túrót, nem is abból készül, ezért ezeket véleménye szerint nem lehetne Túró Rudinak hívni, mégis ez van a csomagolásukra írva. Emellett álláspontja alapján „A Pöttyös az igazi!” jelmondat is alkalmas a vásárlók megtévesztésére.

@termekkritikus

♬ eredeti hang - A termékkritikus

A tiktokker a gyártó ellen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál és a szabolcsi kormányhivatal élelmiszerbiztonsági osztályánál tett bejelentést, utóbbitól pedig egy napon belül válaszoltak neki.

Közölték: az ízesített Pöttyös Túró Rudi termékek jelölésével kapcsolatban a gyártóval szemben már eljárás indult és jelenleg bírósági eljárás van folyamatban.

@termekkritikus

♬ eredeti hang - A termékkritikus

Update

Hétfőn a Pöttyös Túró Rudi gyártója, a Friesland Campina Hungária is reagált az ügyre. A közleményükben azt írták, hogy a Pöttyös termékek esetében zsírszegény túró a meghatározó alapanyag.

„Ugyanakkor egyes ízesített termékvariánsok gyártása során minimális mértékben, tejpor hozzáadásával módosítjuk a hagyományos receptúrát. A használt technológia megegyezik a túrógyártással, azonban a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai értelmében ez utóbbi esetben az így készült termékösszetevőt nem jelölhetjük túróként, hanem tej alapú rögös készítményként tüntetjük fel azt termékeink csomagolásán. Az érintett termékek receptúrájának kismértékű módosítása ellenére a túróval állagban és minőségben egyenértékű alapanyagról van szó ezen termékek esetében is. Technológiai szempontból maga a túró is egy alvasztott rögös tejalapú készítmény” - írták.

A cég cáfolta, hogy bírósági eljárás zajlana ellenük, ahogy azt is, hogy a társaság ellen 800.000 forint bírságot szabtak ki.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A tökéletes nápolyi pizzáért nem kell Olaszországig utazni - a Forni di Napoliban jártunk
Puha, leheletvékony tészta, buborékos és roppanós széllel. Ez a nápolyi pizza Budapesten.

Link másolása

A Szent István körutat és Nápolyt több mint 1200 kilométer választja el egymástól, mégis mindkét helyen autentikus, nápolyi pizzával kényeztethetjük magunkat.

Vékony és lágy belső, légiesen puha, de mégis roppanós szél.

Feltétnek pedig San Marzano paradicsom, olasz szalámi, sonka vagy éppen buffala mozzarella.

Valahogy így képzelünk el egy tökéletes példányt, és a Forni di Napolimeg is adja nekünk mindezt, pezsgő belvárosi környezetben, a Jászai Mari tértől pár lépésre.

A vállalkozás ötlete a pandémia idején született meg. A baráti körben volt egy pizzaszakács, akinek munkássága adott egy inspiráló löketet. Az ötletet pedig tettek követték, és a tulajdonosok Nápolyba is kiutaztak ízélményeket gyűjteni.

Ezután már csak a megfelelő üzletet kellett megtalálni, ahová a turisták éppoly könnyen betalálnak, mint a magyar vendégek. 2021 szeptemberére el is készültek mindennel, és megnyitott a Forni di Napoli.

Egy tökéletes, napolyi pizzázóban azonban még pár fontos dolognak stimmelnie kell: jó kemence, olasz alapanyagok, egy hozzáértő séf.

A pizzamester Damu László lett, akinek nagy múltja van a szakmában. Tavaly például 7. lett a pizza-világbajnokságon.

A kemence Morello Forni, és igazán speciális:

Ez egy forgótányéros, gázos kemence, amiben egyszerre akár 9 pizza is elfér.

Ezzel gyakorlatilag garantálni tudják a kiegyensúlyozott minőséget, és egy nagyobb asztaltársaságnak sem kell egymás pizzájára várni.

Érdekesség még, hogy igény esetén át tudnának állni vele akár fás tüzelésre is.

Az étterem csak olasz alapanyagokat használ.

Legyen szó paradicsomszószról, sajtról, felvágottról, vagy a tészta készítéséhez szükséges lisztről.

A hely egyik tulajdonosától megtudtuk, hogy még úgy sem egyszerű feladat hozni a megszokott minőséget, hogy a fenti összetevők, és a tökéletes recept is megvan. Ennél a pizzánál fontos a hosszú kelesztés (72 óra a legideálisabb), és a végeredmény olyan apróságoktól is függ, hogy éppen milyen páratartalom van.

 

Az étlap központi eleme természetesen a pizza, amiből legjobban a hagyományos példányok fogynak, de vannak szezonális ajánlatok is. Sütőtökös vagy akár tépett húsos verzióba is belefuthatunk, ha unnánk a Margheritát vagy a Divavolát.

(De meg lehet unni ezeket a klasszikusokat? Szerintem erre nem sok esély van.)

Az itallapról limonádét és hűs aperolt is kérhetünk, és desszertfronton ott a tiramisu vagy a panna cotta is.

Én egy klasszikus előétellel kezdtem.

A Caprese saláta bivalymozzarella, koktélparadicsom, bazsalikom és házi pesto tökéletes elegye, ami frissen sült focacciaval érkezik.

Brutális adag. Melegebb nyári napokon akár önmagában is abszolút kielégítő.

A pizzák közül borzasztóan nehéz csak egyet választani, hiszen már maguk az alapok is egészen sokfélék: San Marzano paradicsom, Fior di Latte, friss ricotta, gorgonzola vagy pisztáciás pesto is kerülhet a tésztára.

Aztán a feltétek még tovább bonyolítják a dolgot. Választhatunk akár olasz zöldségekkel megpakolt, vegetáriánus pizzát, de kolbászkrémes - lilahagymás magyarosat is.

Én végül a Salamino mellett kötöttem ki, ami paradicsomos alappal, mozzarella, nápolyi szalámi, koktélparadicsom, olívaolaj és bazsalikom feltéttel érkezett, és számomra maga volt a tökély.

A tészta levegős és könnyed, és csak úgy roskadozik a feltétektől.

Az étterem nagyon hangulatos, és a gigantikus kemencének hála tényleg gyorsan érkeznek is a pizzák az asztalokhoz. A hatalmas kinti terasz pedig egyre hívogatóbb lesz, ahogy lépdelünk a nyár felé.

A Forni di Napoli kevesebb mint két év alatt a környékbeliek és a turisták egyik kedvenc helyévé vált. Jól mutatja ezt az is, hogy nemsokára új helyet nyitnak a Bazilikánál.

Elérhetőségek:

Telefonszám: +36 30 901 4466

E-mail: fornidinapoli@gmail.com

Cím: Szent István körút 9.

www.fornidinapoli.hu

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Tavaly felfedezett, 14 lábú óriási rákféle egy tajvani vendéglő új sztárfogása
Az óriás ászkarákról egyelőre keveset tudnunk, ezért a tudósok szerint cseppet sem veszélytelen a megkóstolása.

Link másolása

Sorban állnak egy tajvani ramenezőnél az emberek, hogy megkóstolhassák vagy legalább lefotózhassák az étterem legújabb ételét, írja a CNN. A The Ramen Boy-nál kapható óriás ászkarákos tésztaleves május 22. óta kapható, azóta egyre többen iratkoznak fel a várólistára. Az étterem az új fogást bemutató posztban azt írta, hogy „végre megvan ez az álom-összetevő”.

Az étterem vezetője szerint „cuki” kinézete miatt buknak az emberek az ászkarákos levesre. Az elkészítési mód sem túl bonyolult: egyszerűen tíz percig gőzölik a különlegességet, így semmilyen gondot nem okoz a feldolgozása. Ha kész, akkor pedig egy csirke-hal alaplére helyezik, az egészért pedig 1480 tajvani új dollárt (16 700 forint) kérnek a vendégtől.

Az egyik kóstoló szerint a különlegesség íze olyan, mintha a rákot keresztezték volna a homárral, csak annál sűrűbb a textúrája és valamivel rágósabb.

Egy szakértő szerint a tajpeji étterem új slágere a 300-500 méteres mélységben élő óriás ászkarák (Bathynomus jamesi) lehet, ami a Dél-kínai-tengeren, a Dongsha-szigetek közelében él. A ramen megjelenése óta egyes tudósok aggodalmukat fejezték ki a fenékvonóhálós halászati módszer lehetséges ökológiai hatásaival, valamint az esetleges egészségügyi kockázatokkal kapcsolatban. Szakértők szerint a nagyrészt ismeretlen, tavaly felfedezett faj toxinokat vagy nehézfémeket, például higanyt tartalmazhat.

Az étterem vezetője szerint egy véletlennek köszönhetően fogták ki a hatalmas ízeltlábúakat, ezért kínálják most egy akció keretében a vendégeiknek az ászkarákos rament.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Amerikai delik ízvilágát próbálhatod most ki Budapest egyedülálló bisztrójában, a MADHOUSE-ban
A július 16-ig elérhető és rendelhető menüt Turai Barnával közösen állították össze, amiből nem hiányozhat a pastrami szendvics, de nem csak a mindenki által ismert, marhaszegytől rogyadozó különlegességért lesz érdemes asztalt foglalni az Anker közben.

Link másolása

A MADHOUSE Budapest Bistro & Craft Beer Bar hazánk egyik legismertebb és legnagyobb sörprofilú sörfőzdéjének, a Mad Scientistnek a belvárosi gasztrokocsmája. Az impulzív kerekívű Anker közben található, a sétálószakasz közepét hosszan feltöltve hangulatos terasszal.

Ha 24 csapról próbálgatnátok a Mad Scientist (és mások) kraftsöreit és mellé Piszkor Norbert executive chef bistro konyhájában készült ételeit kóstolnátok, a célhelyszín nem is kérdés!

Csupa olyan fogás szerepel az étlapon, melyek mellé jól csúsznak a sörök, és jó pár ételben is megjelenik valamilyen sörös elem.

Az itallapon pedig a Mad Scientist legkülönlegesebb friss tételei mellett, neves külföldi és hazai sörfőzők italai is megtalálhatóak, a repertoár széles. Sokszor van sörös eseményük is pl. TTO (tap takeover), kóstoló, minden évben itt tartják a Scientist születésnapját, sokszor lehet elcsípni a főzdéből a srácokat.

Piszkor Norbert a 2020-as nyitás óta tematikus séfajánlatok sorozatával bizonyította már, hogy szinte nincs olyan nemzetiség, aminek a gasztronómiájában nem ismeri ki magát.

A május-júliusi Bring back the Deli menühöz azonban nem szimplán egy népcsoport, hanem az egyébként kelet európai eredetű, de New York ban deli konyhaként elhíresült askenázi zsidó konyha szolgáltatta az ihletet.

Turai Barnával, digitális tartalomgyártóval, és az Amerikai Zsidó Bizottság magyarországi képviselőjével közösen összeállított ételsorból így nem hiányozhat a pastrami szendvics, de nem csak a mindenki által ismert, marhaszegytől rogyadozó különlegességért lesz érdemes asztalt foglalni az Anker köz legsörösebb helyére. Választhatsz még libalevest maceszgombóccal, liba rilettet, fermentált zöldségekkel és flódnit is.

Bring back the Deli menü

Pastrami:

A szendvics, amibe beleharapva egyből a New York-i Katz’s Delicatessenben fogod érezni magad. Két szelet PANO pékség-féle kellemesen savanykás, teljes kiőrlésű rozskenyér, közte a Plus52 Event&Gastro Hall pitmastere, Stoller Márton által előkészített marhaszeggyel.

Libaleves:

Az alapleve úgy készül, mint a ramené: lepirított csontokkal, hosszasan főzve, ázsiai fűszerezéssel. Így mélyebb és koncentráltabb lesz az íze, amit remekül ellensúlyoz a könnyed levesbetét.

Rilette:

Saját zsiradékában hosszan hőkezelt libahúsból készült pástétom, vagyis rilettes, amit kovászos kenyérrel, mustárkaviárral, mézzel, valamint fermentált zöldeperrel szervíroznak. Szerintünk a fő elem kellemes húsosságát gyönyörűen ellensúlyozza a köretek kellemes savanykássága, az adag mérete miatt pedig azoknak is ideális választás, akik csak egy könnyedebb sör- vagy borkorcsolyára vágynak.

Flódni:

Turai Barnát és Piszkor Norbertet annyira megihlette a Bring Back The Deli séfmenü koncepciója, hogy még a zsidóság egyik ikonikus desszertjét, a flódnit is megpróbálták tökéletesíteni. Ennek első lépéseként rétegeire bontották a süteményt, majd megpróbálták azokat még finomabbá tenni. Így került a MADHOUSE-os változatba: vörösboros szilvachutney, almagratin, sablé (vagyis omlós, vajas keksz) is.

A július 16-ig elérhető és rendelhető menü megvásárlásával egy jó ügyet is támogathatsz, hiszen ezúttal a séfajánlatból befolyó összeg egy része a Haver Alapítványhoz kerül majd,

akik azon dolgoznak, hogy párbeszédet kezdeményezzenek zsidó és nem zsidó fiatalok között, hogy ezzel támogassanak egy olyan felnövekvő generációt, amely nyitottsággal tekint a kulturális sokszínűségre.

Az új séfajánlat mellett a MADHOUSE teljes menüje is frissült. A törzsvendégeiknek megnyugtatásként üzenik, hogy a legnagyobb kedvencek természetesen továbbra is elérhetőek náluk. Ilyen például a séf ázsiai fúziós halászleve, sült savanyú káposztával és hazai harcsával, mely rántott, „tonkatsu” verzióban érkezik a tányérra.

A weboldalukon már elérhető a teljes frissített kínálat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk