Medvehagymás-roquefortos borkorcsolyák
A receptben egyesül a tradíció (Nagymamám receptje újragondolva és több 10 éves sütője) - az idény jellegű étel (medvehagyma) - ízben pedig a roquefort. Mindez úgy, hogy az egész passzol a Tokajihoz.
Furcsa párosítás, hogy egy ennyire karakteres, édes borhoz nem édességet hoztam, de így is nagyon beletrafált a családom szerint. Néhányan úgy tartják, hogy mit tudok én a tradíciókról a fiatalságomból adódóan, de én fittyet hányok az ilyesfajta badarságokra és mosolyogva kutatok, nyomozok és őrzöm az ételek szeretetét és készítésének hagyományát. Ebből adódóan kaptam elő Nagymamám ostya/tallérsütőjét és nekiláttam a sok-sok gombóc gyártásának.
50 dkg liszt
1 tojás
10 dkg sertés zsír
1/2 csomag sütőpor
0,5 dl 20%-os tejföl
0,5 dl Tokaji Aszú
1 tk. só
10 dkg reszelt trappista sajt
5 dkg roquefort(francia márvány sajt)
3 ek. apróra vágott medvehagyma
olaj a forma kikenéséhez
Elkészítés
1. A lisztet kimérem, sóval és sütőporral elkeverem, majd a keverék közepébe egy mélyedést készítek.
2. Ebbe beleöntöm a folyékony/lágy hozzávalókat: a tojást, a zsírt, tejfölt, bort. Majd belereszelem a sajtokat: a trappistát és a roquefortot.
3. Utolsó lépésben a medvehagymát felaprítom egészen finom darabokra és ezt is a mélyedésbe szórom.
4. Majd nekilátok a gyúrásnak. Addig dolgozom a tésztát, míg szép sima nem lesz és nem tapad már az edényhez.
5. Végül a hűtőbe kerül kb. 1 órányit pihenni.
6. Most jön a második felvonás. A tésztából kicsi gombócokat szaggatok. Körülbelül ping pong labda méretűeket. Nem kell szabályos gombócokat készíteni, mert úgyis összenyomjuk. Én mindig előre elkészítem az apró kerek bogyókat, hogy csak sütni kelljen a tésztát.
7. A képen látható sütővel nagy tallérokat lehet készíteni. A gázlángot begyújtom (sajnos kerámialapos tűzhellyel rendelkezőknek le kell mondani erről a játékról. A sütőformát kettényitom és olajjal vékonyan kikenem mind a két felét.
8. Majd összecsukom a sütőt és a lángra teszem. 1-2 percig forrósítom mindkét oldalát, majd kinyitom, a közepére helyezek egy gombócot és összecsukva összeszorítom a két oldalt. Egy kis sistergés, furcsa sercegés hallatszik ilyenkor, amikor a gombócból szép kis tallér születik.
9. 1-2 perc sütögetés egyik oldalnak, majd a másiknak is. Én bele-bele kukkantok a sütőbe, hogy hogy áll már a tallér. Mindenkinek saját döntése, hogy sötétebben vagy világosabban szereti ezt a finomságot.
10. A legvégső lépésben akár egy kés segítségével leválasztom a sütőről, ha éppen nem kel önálló életre.
Nagyon nagy pozitívuma, hogy sokáig eláll és mennyei az íze. Általában natúr változatban készítjük, de szezámmaggal, köménnyel és egyéb más ízesítésekben is süthető. Meglepő, de az én ex-vőlegényem, vagyis imádott férjem pedig házi baracklekvárral együtt szereti!
Boldog Kuktával a Facebookon is találkozhattok.
Ha tetszett a recept, nyomj egy lájkot!