Ma van a palacsinta világnapja, ezért egy fontos dolgot kell tenned
A palacsinta eredetileg a római korból származik, és a kutatások szerint a római légiók nyomán terjedhetett el Európában. A lepényszerű tésztát ekkoriban kerek kövön sütötték meg, de ekkor még nem édességként, hanem húsfélékkel fogyasztották. Az első fennmaradt receptek a 15. századból származnak,
az első magyar nyelvű leírás pedig az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható.
A palacsintát hagyományosan a nagyböjt előtt ették az emberek. A néphagyomány szerint ugyanis húshagyókeddig minden olyan ételt meg kellett enni, amit a másnap kezdődő böjt ideje alatt nem lehetett. A palacsintatészta ideális volt a a feleslegessé vált tartalékok felhasználására.
A palacsinta összetevői országonként változhatnak, de alapvetően liszt, tojás, só és cukor, valamint víz és tej felhasználásával készül. Minden idők legnagyobb palacsintáját 1994-ben, Rochdale-ben sütötték ki:
átmérője 15 méteres volt, 3 tonnát nyomott, és nagyjából 2 millió kalóriát tartalmazott.
A hagyományos magyar palacsinta receptje:
Hozzávalók (6 darab palacsintához):
• 125g liszt
• 1 db tojás
• 150 ml tej
• 100 ml szóda
• 1 evőkanál olaj
• csipet só
Elkészítés:
A palacsintatészta elkészítése a világ legegyszerűbb dolga: csak össze kell keverni az összetevőket. Ezután nem árt egy picit pihentetni a tésztát, majd forró, enyhén olajozott serpenyőben szép vékonyra sütjük, és ízlés szerint megtöltjük.
Címkép: Instagram
Kattints a megosztásra! :)",
type: "GET",
success: function(response) {
$("#galleryContent-0").html(response);
},
error: function(xhr, status, error) {
console.error("Hiba történt: " + error);
}
});
});