GASZTRO

Ma van a palacsinta világnapja, ezért egy fontos dolgot kell tenned

Már az ókori rómaiak is ismerték. Most pedig irány a konyha!
Paletta Online, Wikipédia - szmo.hu
2017. február 28.


Link másolása

A palacsinta eredetileg a római korból származik, és a kutatások szerint a római légiók nyomán terjedhetett el Európában. A lepényszerű tésztát ekkoriban kerek kövön sütötték meg, de ekkor még nem édességként, hanem húsfélékkel fogyasztották. Az első fennmaradt receptek a 15. századból származnak,

az első magyar nyelvű leírás pedig az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható.

A palacsintát hagyományosan a nagyböjt előtt ették az emberek. A néphagyomány szerint ugyanis húshagyókeddig minden olyan ételt meg kellett enni, amit a másnap kezdődő böjt ideje alatt nem lehetett. A palacsintatészta ideális volt a a feleslegessé vált tartalékok felhasználására.

A palacsinta összetevői országonként változhatnak, de alapvetően liszt, tojás, só és cukor, valamint víz és tej felhasználásával készül. Minden idők legnagyobb palacsintáját 1994-ben, Rochdale-ben sütötték ki:

átmérője 15 méteres volt, 3 tonnát nyomott, és nagyjából 2 millió kalóriát tartalmazott.

A hagyományos magyar palacsinta receptje:

Hozzávalók (6 darab palacsintához):

• 125g liszt

• 1 db tojás

• 150 ml tej

• 100 ml szóda

• 1 evőkanál olaj

• csipet só

Elkészítés:

A palacsintatészta elkészítése a világ legegyszerűbb dolga: csak össze kell keverni az összetevőket. Ezután nem árt egy picit pihentetni a tésztát, majd forró, enyhén olajozott serpenyőben szép vékonyra sütjük, és ízlés szerint megtöltjük.

Címkép: Instagram

Kattints a megosztásra! :)", type: "GET", success: function(response) { $("#galleryContent-0").html(response); }, error: function(xhr, status, error) { console.error("Hiba történt: " + error); } }); });

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Kispórolták a Túró Rudiból a túrót? Itt a hivatalos válasz az ügyben
Egy tiktokker bejelentést tett a hatóságoknál a Pöttyös Túró Rudi összetevői miatt, és gyorsan választ is kapott. Az erről szóló videóit néhány nap alatt több százezren látták.

Link másolása

A tiktokker a gyártó ellen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál és a szabolcsi kormányhivatal élelmiszerbiztonsági osztályánál tett bejelentést, utóbbitól pedig egy napon belül válaszoltak neki.

Közölték: az ízesített Pöttyös Túró Rudi termékek jelölésével kapcsolatban a gyártóval szemben már eljárás indult és jelenleg bírósági eljárás van folyamatban.

@termekkritikus

♬ eredeti hang - A termékkritikus

Update

Hétfőn a Pöttyös Túró Rudi gyártója, a Friesland Campina Hungária is reagált az ügyre. A közleményükben azt írták, hogy a Pöttyös termékek esetében zsírszegény túró a meghatározó alapanyag.

„Ugyanakkor egyes ízesített termékvariánsok gyártása során minimális mértékben, tejpor hozzáadásával módosítjuk a hagyományos receptúrát. A használt technológia megegyezik a túrógyártással, azonban a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai értelmében ez utóbbi esetben az így készült termékösszetevőt nem jelölhetjük túróként, hanem tej alapú rögös készítményként tüntetjük fel azt termékeink csomagolásán. Az érintett termékek receptúrájának kismértékű módosítása ellenére a túróval állagban és minőségben egyenértékű alapanyagról van szó ezen termékek esetében is. Technológiai szempontból maga a túró is egy alvasztott rögös tejalapú készítmény” - írták.

A cég cáfolta, hogy bírósági eljárás zajlana ellenük, ahogy azt is, hogy a társaság ellen 800.000 forint bírságot szabtak ki.

Kapcsolódó
Óriási bajban a magyar élelmiszeripar – a rendszerváltás óta nem volt ilyen rossz a helyzet
Az ipar szereplőinek már rövid távon is óriási segítséget jelentene az ársapkák kivezetése. A fogyasztók vásárlási szokásain is egyre inkább meglátszódnak az elszabadult árak.
", type: "GET", success: function(response) { $("#galleryContent-1").html(response); }, error: function(xhr, status, error) { console.error("Hiba történt: " + error); } }); });
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A tökéletes nápolyi pizzáért nem kell Olaszországig utazni - a Forni di Napoliban jártunk
Puha, leheletvékony tészta, buborékos és roppanós széllel. Ez a nápolyi pizza Budapesten.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Tavaly felfedezett, 14 lábú óriási rákféle egy tajvani vendéglő új sztárfogása
Az óriás ászkarákról egyelőre keveset tudnunk, ezért a tudósok szerint cseppet sem veszélytelen a megkóstolása.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Amerikai delik ízvilágát próbálhatod most ki Budapest egyedülálló bisztrójában, a MADHOUSE-ban
A július 16-ig elérhető és rendelhető menüt Turai Barnával közösen állították össze, amiből nem hiányozhat a pastrami szendvics, de nem csak a mindenki által ismert, marhaszegytől rogyadozó különlegességért lesz érdemes asztalt foglalni az Anker közben.

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk