Jó bor mellé jó étel jár – kipróbáltuk az N28 wine and kitchent
A Pesti Broadway szomszédságában nyár végén egy csodaszép, új borétterem nyílt, amihez hasonló csak nagyon kevés akad a városban. Az N28 Wine and Kitchen ugyanis nemcsak a ritka és különleges magyar borok miatt figyelemreméltó, hanem egyedi étlapja miatt is.
A tulajdonosok közül többen borászattal is foglalkoznak. Barta Károly Mádon készít tokaji borokat főborászával, Ujvári Viviennel. Szentesi József pedig ősi magyar fajták megmentését tűzte borászata zászlajára, és mára Michelin csillagos éttermek is tartják ritkaság számba menő borait. Barátjukkal, Házkötő Györggyel közösen álmodták meg az N28-at.
Ezen kívül borboltként is funkciónál a hely, így a palackokat a helyben fogyasztásnál jóval kedvezményesebb áron haza is vihetjük.
De térjünk rá arra a részre, ami miatt nekem különösen kedves lett ez a hely.
Ha az ember borozni indul, és pár pohár után megéhezik, sokszor tapasztalhatja azt, hogy azon a helyen, ahova inni készült, az étlap nem túl kreatív, vagy nagyon hiányos. Van, ahol csak pár klasszikus, hideg falat érhető el, mint egy sajtválogatás vagy különböző kenyérre kenhető dolgok. És van, ahol abszolút nem igazodik az étel a jó borhoz, és random hamburgert vagy szendvicset lehet csak bekapni.
Eredetileg az étlapot alakították az italokhoz, de működik a rendszer a másik irányba is. Ha az ételek közül nézel ki valami finomságot, tudnak mellé többféle bort is ajánlani. Ha pedig inni jöttél, és megéhezel, tengernyi lehetőség tárul eléd.
Az ételekért a 20 év után Magyarországra hazatérő Molnár Márk felel. Márk nemzetközi karrierje a spanyolországi San Sebastiánban kezdődött, majd dolgozott az El Bulliban és Tokyo, Barcelona, London, Miami, Saigon is életútjának egy-egy állomása volt. Szóval volt honnan ihletet meríteni, és az is érthető, hogy miért ennyire egyedi a magyar piacon az az étlap, amivel az N28-ban bemutatkozott.
Mert ez az étlap valóban meglepő. Sok falatka és előételnek való fogás található rajta, de mégis több és izgalmasabb, mint a borbárokban megszokott felhozatal.
Egyszerű dolgoknak tűnnek ezek, de mégis különleges élmény összekóstolni őket borral, és nehezen tudom elképzelni, hogy otthon, magam miatt ennyi energiát tegyek bele egy falatba. Szóval ezért az élményért pontosan ilyen helyre kell jönni.
A borok nyilván hozzák az elvártat. Sok izgalmas, máshol nehezen fellelhető tétel jön itt veled szembe. Nincs ember, aki ne találna kedvére valót.
Kóstoltunk még szintén előételféleként említhető ropogós, kovászos bagetten sült brie-t szarvasgombával és dióval. Majd égetett brokkolit és gambast.
A desszert már nagyon nem akart belénk férni, de határozottan vétek lett volna kihagyni. A krémes csokoládé és passiógyümölcs elegye még egy utolsó döfést adott az ízlelőbimbóknak.
A borok közül több tétel is határozottan meglepetés volt. Hiszen például egy hárslevelűtől eddig csak gyümölcsös és virágos hangulatot kaptam, most meg egy komoly, testes, hordós bor jött velem szembe. Izgalmas játék!
Ehhez képest pedig az árak jóval barátibbak! Szóval bátran és szívvel ajánlom a helyet. Enni, inni és hosszan beszélgetni is jó élmény lesz itt.
Ha pedig egyszer megszerettük őket, érdemes újra és újra visszatérni, mert a kis tételes borok miatt folyamatosan változik a kínálat, és az, hogy éppen melyikből lehet pohárral is kérni. És természetesen az étlap is a borokkal együtt változik majd.
Elérhetőség:
1065 Budapest, Nagymező utca 28.