Te is szavazhatsz a legjobb magyar lángosozóra
Járjunk Magyarország bármely strandján, a nyári pihenés elengedhetetlen eleme egy jóféle lángos. Hogy kinek melyik a kedvence, az egyéni ízlés kérdése, de ha elrugaszkodunk a hagyományos ízektől, csak a fantáziánk szabhat határt az új íz-élményeknek.
A Vénusz idén nyáron negyedik alkalommal hirdeti meg az országos lángosversenyt, ahol egy Facebook-applikáción bárki leadhatja voksát kedvenc helyére. Ez egyrészt azért jó, mert a legtöbb szavazatot elért lángosozók a teljes idényre elegendő olajmennyiséget kapnak (a győztes 500, a második 300, a harmadik pedig 200 literrel lesz gazdagabb).
E mellett a lángos másik oldalán levők – vagyis mi is jól járunk, mert az applikáció egyfajta térképként is működik, ami segít eligazodni, ha tudni szeretnénk, merre is induljunk finom falatok után kutatva. Valamint természetesen a Vénusz is nyereményt sorsol ki a szavazók között, hogy otthon is legyen miben lángost sütni.
A verseny 2015. május 18. és augusztus 17. között az alkalmazáson keresztül érhető el, amelyen bárki nevezhet lángosozót, szavazhat kedvenc helyére, valamint értékelheti azt.
Ha már az otthon készült lángosról esett szó, a cég azt is megmutatta, hogy a műfaj sokkal több a sajtos-tejfölös kombinációnál. Így lehetőségünk volt ajváros, cheddar sajtos, tepertős-fokhagymás, sőt, akár porcukorral meghintett aszalt gyümölcsös lángosokba harapni. A hozzávalók minden esetben a lángos tésztájába és nem a tetejére kerültek, így az ízhatás is sokkal intenzívebb lett.
Otthoni sütéshez érdemes a hagyományos étolaj helyett sütőolajat használni, mivel antioxidáns tartalmának köszönhetően tovább tartható forrón, így akár 10 alkalommal is süthetünk benne anélkül, hogy cserélni kéne az olajat.
Ha kedvet kaptatok egy kis sütögetéshez, van egy remek receptünk is, amivel el lehet kezdeni a kísérletezgetést, házon kívül pedig javasolt a Lángos Voks értékelései alapján útirányt választani.
Hozzávalók:
• 25 dkg burgonya
• 25-30 dkg liszt
• 5 dkg sütőmargarin
• 20 dkg sonka
• 1 dkg só
• 1 kk méz
• 1 csomag porélesztő
• 1-2 dl langyos tej
• 1-2 liter sütőolaj a sütéshez
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük, kissé lehűtjük, héját lehúzzuk és burgonyanyomón áttörjük, majd a liszttel, az olvasztott sütőmargarinnal, a sóval, 1 dl langyos tejjel és a porélesztővel együtt alaposan összedolgozzuk. Belekeverjük az apróra vágott sonkát. Ha túl sűrű a tészta, kevés tejet, ha túl híg, kevés lisztet adunk hozzá, és letakarva meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát olajozott deszkára borítjuk, majd egyforma pogácsákat szaggatunk belőle. Olajozott kézzel vékonyra húzzuk és forró olajban mindkét oldalán megsütjük őket. Tejföllel tálaljuk.
Ha te is szereted a lángost, nyomj egy lájkot!