hirdetés

IMÁDOK OLVASNI
A Rovatból
hirdetés

Ugron Zsolna új könyve a hős asszonyról szól

Csodálatos illusztrációkkal jelent meg Ugron Zsolna új kisregénye. A Hollóasszony Szilágyi Erzsébet életét meséli el.
Szponzorált tartalom (x) Fotó: Libri Kiadó/Valuska Gábor - szmo.hu
2016. november 24.

hirdetés

Ugron Zsolna 2010-ben jelentette meg Úrilányok Erdélyben című regényét, melyet az Erdélyi menyegző és A nádor asszonyai követtek. Most, az írónő a festői erdélyi kastélyok után egészen a 15. századig repít vissza, Mátyás korába.

Ez alkalommal viszont nem az igazságos Mátyás hőstetteiről olvashattok meséket, hanem édesanyja, Szilágyi Erzsébet állhatatos, kitartó küzdelméről, izgalmas életéről. A Hollóasszony egy kisregény, amely csodálatos illusztrációkat is kapott Végh Júliának köszönhetően.

A középkori történet a saját korában is „hős asszonyként” emlegetett Szilágyi Erzsébet sorsán keresztül dolgozza fel a századot, olyan hihetetlen aprólékossággal, hogy olvasás közben úgy érezheted, te magad is visszarepültél ebbe a korba.

A szerző

Ugron Zsolna író, újságíró. 1978-ban született Kolozsváron, Budapesten él. 2010-ben megjelent első regénye, az Úrilányok Erdélyben hónapokig vezette a sikerlistákat. Az Úrasszonyok trilógia első két kötete, az Erdélyi menyegző és A nádor asszonyai az utóbbi évek legnépszerűbb magyar regényei között vannak.

Szilágyi Erzsébet fontos szerepet játszott a Hunyadiak felemelkedésében, Mátyás királlyá koronázásában. Anyatigrisként minden követ megmozgatott gyermekéért,

hirdetés

életének azonban egyik legfájdalmasabb pillanata, amikor kivégzik elsőszülött fiát, Lászlót.

Míg férje, Hunyadi János harcol, ő fáradhatatlanul gyarapítja a családi vagyont, amit férje halála után is megőriz, hiába várták más főurak az asszony bukását.ugronzs_holloasszony_300dpi

A Hollóasszony

„Megjött a másik Hunyadi János, és engem csak az érdekelt, megvéd-e, ígéri-e, hogy erős falak között tart, míg élek. Azt felelte, megvéd. Azt mondta, hogy csak az nem fél, aki másokért cselekszik. Nem értettem, de mindent odaadtam volna azért, hogy megértsem, hogyan lehet félelem nélkül élni. Az öccsét kedvesebbnek találtam. Kedvesebb is lett a lelkemnek. Ha voltam szerelmes, a fiatalabb Hunyadiba voltam. Szükségem az idősebbre volt. A testem egyiket sem vágyta, soha férfit nem akart. Csak fiúkat, gyermeket, azt akartam. Magamnak."

"
„Szükségem van valós történelmi háttérre, hogy ma is érvényes emberi kérdésekről szóljak, szerelemről, házasságról, családról, hűségről, intrikáról...”

– mondja Ugron Zsolna szereplőiről. Az írónő a valós történelmi hátteret és szereplőket kelt életre, de a középkori „hézagokat”, amikről nincsenek feljegyzések a fantáziájával tölti ki és használja arra, hogy emberi kapcsolatokról meséljen. Könyvein keresztül szeretné bemutatni a magyar történelem erős asszonyait is, hiszen véleménye szerint gyakran ők is sorsfordító szerepet játszottak annak előmozdításában.

Felajánlás Kárpátalja javára

A Hollóasszony jogdíjának egy részével, Ugron Zsolna a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet kárpátaljai tevékenységét támogatja.

„Ezek az asszonyok, akikről én már évek óta írok, egyáltalán nem voltak szentek vagy angyalok. Emberek voltak, akik kemény időkben, nehéz döntéseket hoztak. Az azonban a történelmi források alapján kijelenthető, hogy jópáran közülük nagy felelősséget éreztek a környezetükben élő elesettek iránt és támogatták őket. Ma mindannyian sokkal jobban élünk, mint elődeink közül bárki, könnyebben megengedhetjük magunknak, hogy odafigyeljünk azokra az embertársainkra, akik nálunk nehezebb körülmények között élnek” – mondja az írónő.

Ugron Zsolna kezdeményezéséhez Végh Júlia illusztrátor és a Libri Kiadó is csatlakozott: a könyv néhány eredeti illusztrációját az Ökumenikus Segélyszervezet javára értékesítik.

A könyvet itt szerezheted be.

Ha szeretnéd Te is megismerni Szilágyi Erzsébet történetét, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk