hirdetés

IMÁDOK OLVASNI
A Rovatból
hirdetés

Mit olvassak a gyereknek – 5 mesekönyv az őszi-téli estékre

A meséknek különös jelentősége van a gyerekek életében. Mutatunk pár könyvet, amit érdemes felolvasnod a gyerkőcnek!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 18.

hirdetés

A meséknek különös jelentősége van a gyerekek életében. A meseolvasással a szülő és a gyermek kapcsolat megerősödik. A történet elmesélése nem csak abból áll, hogy gyorsan elolvasunk egy mesét a kicsinek elalvás előtt, hanem egy párbeszéd alakul ki, hiszen a mesében olvasott szituációk és történések a gyerekkel is előfordulhatnak a nap során. A gyermek, a szülő által választ kap a kérdéseire és ez megnyugvással tölti el.

Azok a gyerekek, akiknek rendszeresen olvasnak a szüleik, nagyobb fantáziával rendelkeznek és a kreativitásuk is jobban ki tud bontakozni. A képzelőerő a rajzkészségre is pozitívan hat. A mesét preferáló gyerekek érzelemgazdag és fantáziadúsabb világa a papíron is megjelenik, kidolgozattabb karakterek és színesebb világ képében.

A gyerekek a meséken keresztül, a mesék által sok kérdésre kapnak választ és sok problémájuk kerül megoldásra, nem beszélve arról, hogy sok esetben a mese oldja a bennük dúló feszültséget is. A gyerekek azokat a meséket szeretik, amelyekbe könnyen bele élhetik magukat és azonosulni tudnak a szereplőkkel.

Bogyó és Babóca töretlen sikere

Bogyó és Babóca történeteit imádják a gyerekek. A kedves meséken keresztül a gyerekek megismerhetik Bogyót, a csigafiút és Babócát, a katicalányt. Bogyó és Babóca olyan kalandoknak lehetnek a részesei, amelyek segítenek nekik megismerni a világot, részesei lehetnek vicces és tanulságos történeteknek és különféle tárgyak is előtérbe kerülnek egy-egy mesében.

hirdetés

A Bogyó és Babóca történetekben felbukkannak a jóbarátok is, mint Baltazár, a méhecske, Pihe, a lepkelány, Vendel, a szarvasbogár, Ugri, a szöcskelány, Gömbi, a virágbogár, Lili, a rózsabogár, Szellő, a szitakötő, Alfonz, a tücsök, Döme, a krumplibogár és még sokan mások.

Bogyó és Babóca, noha jó barátok, mégis teljesen ellentétes személyiséggel bírnak. Bogyó mindig jókedvűen csodálkozik rá a világra és minden vágya, hogy felfedezze azt. Természetesen, Babóca is vele tart, de Bogyónál jóval félénkebb és óvatosabb.

A mese megálmodója, Bartos Erika, aki építészmérnökből lett meseíró, a gyerekek nagy örömére. A kedves kis mesék mindig vidáman fejeződnek be, így a gyerekeknek is megnyugvást hoznak.

Boribon, már több generációt felnevelt

Boribon és Annipanni megálmodója és megalkotója Marék Veronika. A mackó és a kislány már több évtizede tarolnak a kicsik és nagyobbak körében. Boribon, az aranyos mackó és Annipanni, a kislány elválaszthatatlan barátok. A barátság pedig fontos minden ember életében, hiszen a barátság, két ember közötti szeretetet feltételez. Annipanni sok esetben anyáskodik a mackó felett, de itt is a közöttük lévő szoros kötelék kap hangsúlyt, éppen úgy, mint a szülő és a gyermek kapcsolatban.

Marék Veronika nem csak a színes történeteket veti papírra, hanem ő maga illusztrálja a meséket. Nem tanító jellegűek a mesekönyvek, legalábbis nem szándékosan. A gyerekek mégis okulhatnak egy-egy történetből és a saját problémáik is megoldásra kerülnek egy-egy mese elolvasását követően.

A mesék a gyermeki lélek kérdéseit boncolgatják és a válaszok is megszületnek a mese végére. A Boribon tojást fest című mesében, Boribon nem csak a tojásfestéssel ismerkedik meg, hanem azt is megtanulja, hogyan kell a fiúknak locsolkodni és cserébe a lányok tojással ajándékozzák meg.

A Boribon házikója a szívemnek egy kedves történet. Minden gyermek szeret kuckót építeni, Boribon is épít egyet. A meséből azonban az is kiderül, hogy a kuckót és a játékokat el kell pakolni, de az a jó az egészben, hogy másnap újra lehet kezdeni a mókát.

Kik azok a kuflik?

Dániel András a kufli társaság megálmodója. A sokoldalú grafikus első kötete 2012-ben jelent meg. Azóta töretlenül születnek az aranyos, gyerekeknek szóló törtélnetek. A Kuflik mesekönyv-sorozatot is nagyon kedvelik a gyerekek, hiszen könnyen tudnak azonosulni a hét, fura lénnyel, Bélabával, Pofánkával, Hildával, Titusszal, Valérral, Zödönnel és Fityrinccel.

A kuflikkal nem történnek eget rengető dolgok, ők inkább szórakoztatnak, hiszen a mesékben leginkább viháncolnak, szülinapi bulit tartanak, de a nassolást is imádják, a vadmarcipán a kedvencük.

A Jó éjszakát, kuflik! című mesekönyvben a kuflik nagy problémája kerül előtérbe. A Hold olyannyira világít, hogy nem lehet tőle aludni. A meséből kiderül, hogy ki lehet –e kapcsolni az égitestet és a helyére lehet –e igazítani a fejtetőre állított világot.

A Szerintem mindenki legyen kufli! is egy bájos történetet tár a gyerekek elé, akik megismerkedhetnek a rét többi lakójával, hiszen nem csak a kuflik tengetik itt a mindennapjaikat. Azért is jó kuflinak lenni, mert nincsenek szabályok. Ők ugyanis még nyáron is képesek a szilvesztert megünnepelni és bizony jó mókának is tartják.

Maszat és Hóchóc egykettőre a gyerekek barátai lehetnek

Még két gyerekkönyvet ajánlunk fentieken túl. Az egyik, a szívemnek oly kedves Maszat és történetei. Úgy vélem, Maszattól is sokat és észrevétlenül tanulhatnak a gyerekek. De ki is Maszat? Egy három éves kisfiú, aki éppen olyan életeseményeken megy keresztül, mint a gyerekek. Játszik, segít az anyukájának, villamoson utazik. Hóchóc, a legkedvesebb barátja. Hóchóc, egy csíkos ruhába bújtatott bohóc. Maszat nevezte el Hócnak, majd végül Hóchóc lett belőle. Hóchóc nagyon érdekes teremtmény, hiszen telefonon képes a növényekkel és az állatokkal kommunikálni.

Maszat és Hóchóc sok kalandot él át együtt. A Maszat játszik meséből kiderül, hogy a játékainkat illik kölcsönadni más gyerekeknek. A Maszat számol mesében, a kisfiú mindent megszámol. A könyv második részében pedig vendégeket vár Hóchóccal, de a nagy kérdés az, hogy ki tudnak –e ketten takarítani?

Jill Tomlinson állatos történetei

Jill Tomlinson aranyos meséit nem biztos, hogy megismerhetnék a gyerekek, hiszen az írónőt kezdetben sok kiadó elutasította. A kitartásának és az álmainak köszönhetően azonban nagyon kedves és szeretnivaló mesékkel örvendezteti meg a gyerekeket. Az írónő kiemelten fontosnak tartotta, hogy a történeteiben állatok kapjanak helyet. A célja az volt, hogy a gyermekekben ne alakuljon ki előítélet olyan kispajtásukkal szemben, akiknek más a bőrszíne, vagy a nemzetisége. Ebben pedig sokat segíthetnek az állattörténetek.

A bagoly, aki félt a sötétben szintén érdekes mesekönyv. A pihés bagolyfióka, Hupp nagyon fél a sötétben. A szülei már nagyon fáradtak, hiszen a kis bagolyfiókát visszatartják a félelmei, így vadászni, sem jár soha. Hupp mamája segítő szárnyat nyújt a kis fiókának és megengedi, hogy Hupp egyedül fedezze fel az éjszaka rejtelmeit. A kis madárka, apró lépésekben szokik hozzá a sötétséghez. Ebben az erdőben élők is segítik, hiszen mindenki elmondja neki, hogy mi a jó az éjszakában.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk