/sikersztorik/lehengerlo-kulonleges-csokikat-keszitenek-fogyatekossaggal-elok-szekszardon/?pg=2
hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

Lehengerlő, különleges csokikat készítenek fogyatékossággal élők Szekszárdon

hirdetés

Arra a kérdésemre, mi mindent tanulhatunk a fogyatékossággal élő kollégáktól, Mészáros Andrea azt válaszolja, elsősorban azt, hogy mennyire megbízhatók.

„Bármit mondok a kollégáimnak, bármit kérek tőlük, azt a legjobb tudásuk szerint végzik el. Ha kérek tőlük valamit, akkor is megcsinálják, ha elfordulok, vagy nem vagyok ott. Ha azt kérem tőlük, hogy legyen az asztalon 100 darab villa egyujjnyi távolságban egymástól, akkor az ott lesz.

Sajnos azt tapasztaltam ép emberekkel kapcsolatban, hogy előfordul, hogy hiányzik belőlük a kitartás, a megbízhatóság, a korrektség, a jóindulat.

Itt az összes kollégám megbecsüli a munkahelyét, és számukra a vendég az első. Lojálisak és kitartóak, körükben alig akad fluktuáció. A kerekesszékes munkatársunk azt mondta, soha nem hitte volna, hogy valaha felszolgáló lehet, neki ez álmai munkája.”

Mészáros Andrea szerint sokan azért félnek megváltozott képességűeket alkalmazni, mert attól félnek, ők sokkal többször mennek betegszabadságra. Andrea 14 éve figyeli a statisztikákat, és úgy tapasztalta, ennek éppen az ellenkezője igaz. Az ép kollégákhoz képest a megváltozott munkaképességűek kevesebbet betegeskednek, és ha már beteget jelentenek, akkor az valóban komoly egészségügyi problémát jelent.

A BeSweet Csokoládémanufaktúrában egészségkárosodott és fogyatékossággal élő (például hallássérült, látássérült) munkatársak is dolgoznak, de a legtöbben halmozott hátrányból indulnak, például az értelmi akadályozottság mellett egészségkárosodást is elszenvedtek.

18 fővel indították el a kereskedelmi forgalomra szánt csokoládé gyártását. A munkatársak időben is elcsúsztatva érkeznek, alkalmazkodva ahhoz, hogy ki hogyan és honnan jön, illetve egy nap hány órát dolgozik.

„A prémium kategóriás csokoládé készítése azért zseniális, mert nagyon sokféle munkafolyamat van, és mivel a manufaktúrához hozzárendeltünk egy látogatóközpontot is, ez tovább differenciálja a munkát” – mondja Mészáros Andrea.

„Vannak, akik a csokikészítés folyamataiban vesznek részt, közülük akad, aki ügyesen aprít gyümölcsöt, pirít alapanyagokat vagy mártogat aszalványokat csokoládéba, olyan precizitással, hogy csodálatos a végeredmény. Más pedig az udvart rendezi, füvet nyír, virágot locsol, a játszóteret teszi rendbe.

Nálunk sok kis szorgos kéz dolgozik azon, hogy amit alkotnak, azon a fogyasztó ne érezzen minőségi különbséget.”

A manufaktúrában dolgozók munkáját mentor segíti, ő támogatja a betanítást, és bármilyen konfliktus vagy nehézség esetén rá lehet számítani.

És hogy hol lehet kapni a BeSweet csokoládékat? A webáruházuk júliusban indul. Ezen kívül viszonteladókat keresnek, igyekeznek turisztikai csomópontokban értékesíteni a csokikat, valamint olyan csokoládéboltokat és prémium borokat forgalmazó helyeket keresnek, ahol jó helye lenne a termékeiknek.

A jelenlegi kapacitásukkal egyelőre a kiskereskedelmi pontokat és értékesítést tudják kiszolgálni. Középtávú terveik között szerepel, hogy kisebb láncoknál is megjelenjenek a csokik. A Balaton csokoládéjukkal a Balaton-parti szállodákat, borászatokat, szuvenírboltokat keresik meg.

„Ami fontos, hogy gondosan válogatott alapanyagokból készüljenek a csokoládék, hogy minőségükben is az egyik legkiemelkedőbbek közé tartozzanak. Egy nemzetközi szakértőnek is kiküldtük a BeSweet termékeket, aki nemzetközi versenyeken is zsűriz, és ő azt mondta, ezek már ott is megállják a helyüket. Bár idén elmaradt a Choko Awards, jövőre benevezzük a BeFancy termékeinkkel, amelyek nagyon különlegesek, meglepő ízvilágúak.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk