SIKERSZTORIK
A Rovatból

Megválasztották az év gyógyszerészét és az ország kedvenc patikáját

Mutatjuk a díjazottakat!

Link másolása

 

2010 óta minden évben a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége kezdeményezésére a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság segítő közreműködése mellett, a Roche Magyarország Kft. támogatásával kívánnak a gyógyszerészeknek országos nyilvánosságot és kiemelkedő szakmai rangot adni munkájához, elismerve annak követésre méltó minőségét.

Dr. Mikola Bálint (Magángyógyszerészek Országos Szövetségének alapító elnöke) ismertette az Év Gyógyszerésze 2022 nyerteseit, akik a XXXII. Magánygyógyszerészek Országos Kongresszusán már átvették a díjakat:

Év Gyógyszerésze 2022 nyertesei

1. helyezett

Dr. Virágné Dr. Vizdák Márta

2. helyezett

Dr. Prugberger Sára Anna

Vargáné Dr. Tóth Katalin

3. helyezett

Dr. Gyuricza Anett

különdíjak

Dr. Rozmán Dávid

Dr.Sebők Ágnes

Elmondta, hogy az Év gyógyszerésze a számunkra azért fontos mert kellő körültekintéssel és nagy kutató munkával tárják fel azokat az akár kistérségekben dolgozó gyógyszerészeket, akik nagyon sokat tesznek az egészségügyi ellátórendszerben nemcsak a gyógyszerellátás, hanem általános értelemben véve a betegellátás és az alapellátás területén a páciensek egészségéért.

Évről évre nagyon sok tapasztalatot gyűjtenek be a területi munkáról, a kórházi munkáról, igazgatásban dolgozó gyógyszerészek munkájáról és ezeket próbálják meg közkinccsé tenni a most megjelent könyvkiadványban.

Dr. Virágné Dr. Vidzák Márta (Év Gyógyszerésze I. helyezett 2022)

Választott témája volt a „Lakossági gyógyszerellátás – mire tanított a Covid”

Elmesélte mennyire meglepődött, hogy a páciensek elkezdték gyűjteni számára a szavazatokat és ezt egy közösségi média felületen tudta meg. Májusban tudta meg hogy bekerült a legtöbb 20 szavazatot kapott gyógyszerész közé. Ekkor már tudta hogy milyen témában szeretné írni a pályamunkáját.

Személyes ügy miatt választotta a témáját, ugyanis 2020 márciusában amikor még nem történtek meg a lezárások akkor ők már sajnos megfertőződtek az első hullám idején a családjával. Az akkor egy hónapos kislánya nagyon súlyos posztkovid tüneteket produkált, ezért mint édesanya kezdett el a témával foglalkozni. Ezt követően a szakmájában tudta kamatoztatni az akkor megszerzett tudást. Felismerte hogy a gyógyszerészeknek új kihívással kell megbirkózniuk a Covid miatt, a dolgozatában különböző epidemiológiai kategóriákba csoportosította a tennivalókat ehhez kapcsolódóan fogalmazott meg különböző állításokat, tapasztalatokat és javaslatokat, mint a fizikai kontaktusok csökkentése, karantén fontossága.

Fontosnak tartotta az aktuális vírus variáns ismeretét, jelenleg az omnikrom BA 4,5 variáns van jelen. Fontos hogy tisztában legyünk a tünetekkel hogyha egy beteg szemben van velünk a gyógyszertárban, és elmondja a tüneteit adott esetben fel tudjuk ismerni hogy coronavírus ról van szó, és tudjunk számára teszt vásárlást felajánlani amivel otthon igazolni tudja esetleg a betegséget, és javasoljuk hogy maradjon otthon amennyiben pozitív a tesztje. Fontosnak tartja a gyógyszerész szakmában a vakcináció és a maszkhasználat népszerűsítését. A praxis közösségek együttműködését kiemelten fontosnak tartja ilyen helyzetben. Ebben a helyzetben nem csak az emberi életek számítottak hanem az is hogy a gyógyszertár működését fent tudják tartani. Fontosnak tartja a gyógyszerészek és a betegeik közti bizalmat, ugyanis a coronavírus alatt a gyógyszerészek voltak a frontvonalban akikhez bármikor tudtak fordulnia betegek a kérdéseikkel.

Torjai Gábor (Nero Solution Kft ügyvezetője) ismertette, hogy a Kedvenc Patikám szavazáson nagyon szoros volt a küzdelemaz első 3 helyért, és kis különbség volt az első 4 helyet megszerző patikai szavazatok között. A díjátadóra a sajtótájékoztató rendezvényen került sor.

Kedvenc Patikám nyertesek:

1. Zafír gyógyszertár (2484 Gárdony Balatoni utca 62)

2. Szent sebestyén gyógyszertár (2094 Nagykovácsi Lenvirág Park 1.)

3. Arany oroszlán gyógyszertár (7682 Bükkösd Kossuth l. utca 11)

Kitért arra, hogy a pályamunkák kapcsán mennyire fontos hogy továbbadható formátumba kerüljenek, így az idén megvalósult egy régi igény, kiadásra került a Válogatás az Év Gyógyszerésze pályamunkákból című könyv. Bízunk benne hogy a jövőben is lesz lehetőség egy újabb könyvet megjelentetni, majd az újra összegyűlő pályamunkákból.

Mi lesz a sorsa, hogyan fog ez hasznosulni? A lehetőségek adottak arra, hogy eljuttassunk az egyetemi könyvtáraknak megfelelő példányszámban, illetve aki egészségügyi területen tanul és bemutatja a diákigazolványát akár a cégnél, akár pedig a Magángyógyszerészek Országos Szövetségénél ingyen átvehet egy példány belőle. Továbbá tervek között szerepel a nyilvános webshopon keresztüli értékesítés is.

Samu Antal (Magángyógyszerészek Országos Szövetségének zsűri elnöke) beszélt róla, hogy a könyv összeállítása során kategorizálták a különböző területeket amivel a gyógyszerészi gondozás során foglalkoznak.

Ez talán három jelentős területet jelent: primer, szekunder és a tercier prevenció. A primer prevencióban minél tovább egészségesek maradni segítenek a gyógyszerészek tehát az egészséges életvitellel kapcsolatos különböző termékekkel stb. megismertetik a beteget. Utána következett a szekunder prevenció amikor ugye a gyógyszerész a a mindennapi munkájában, például szűrő munkában lép fel, legyen ez egy diabétesz, hypertonia vagy akár most a covid, teszteket tud ajánlani, amikkel különböző vizsgálatokat lehet végezni kiemeli, hogy nagyon fontos egyébként a betegeknek az úgynevezett önvizsgálata tehát hogy a saját maga méri például a vérnyomását.

A tercier prevenció pedig, amikor már megvan az orvos által felállított diagnózis, megvan a megfelelő gyógyszer és ekkor a beteg felkeresi a gyógyszertárat, ezzel kapcsolatosan adunk tanácsot hogyan használja fel, milyen mellékhatások lehetnek, milyen esetleges interakciók lehetnek egy-egy használatkor.

A cél az volt, hogy inspiráljuk a gyógyszerészeket arra, hogy lássák a kollégáknak a különböző szakmai területeken, a különböző földrajzi elhelyezkedésben milyen munkával foglalkoznak, melyek azok a területek amelyekre különösen fókuszálnak, amit különösen fontosnak tartanak.

A könyvbe válogatottan az elmúlt 11 év díjazott pályamunkái kaptak helyet.

Dr. Hodossy Lajos (Roche Magyarország Kft.) elmesélte, hogy amikor elkezdték ezeket a pályázatokat a 2000-es évek elején még azt sem tudták hova fog ez fejlődni, nem gondolták, hogy ebből impact facturo tudományos tanulmányok születnek, és hogy könyv fog létre jönni belőle, valamint hogy ilyen nagymértékű lakossági támogatása lesz.

A Roche Magyarország hisz benne, hogy akkor járnak legjobban a betegek, ha minél személyre szabottabb a gyógyításuk. Ennek a szűkebb része az, hogy igyekeznek olyan gyógyszereket fejleszteni, amelyek személyre szabottabbak, hiszen ebben vannak igazán otthon. De úgy gondolták, hogy ha komolyan veszik ezt az elvet akkor olyan dolgokat is támogatniuk kell, ami nem kifejezetten a gyógyszerről szól, hanem arról, hogy gyógyítás folyamán résztvevőknél mindenhol egyre személyre szabottabb legyen az átadott tudás, a szolgáltatás amit a betegek kapnak. A gyógyszerészet esetében ez a leginkább személyre szabott tudás gyógyszerészi gondozás. Ez az oka annak, hogy úgy döntöttek, hogy támogatják ezt a programot. Örül, hogy a gyógyszertárakból egyre több helyről kap pozitív visszajelzéseket.

Fontosnak tartja tisztázni tulajdonképpen kik is a gyógyszerészek pontosan; egészségtudománnyal foglalkozó egészségügyi szakemberek, akik kereskedelmi környezetbe kereskedelmi aspektusokkal bíró munkát végeznek, vagy kereskedők, akiknek van némi egészségügyi aspektusa is.

Kiemelte a könyvvel kapcsolatban, hogy Magyarország minden térségéből szerepelnek díjazott pályamunkák benne, ami azt mutatja, hogy milyen konzisztens a hozzáállás, hogy egészségügyi szakember a gyógyszerész. Hétköznapi egészségügyi szakemberek osztották meg a tapasztalataikat és tudásukat benne, akiknek célja, hogy a betegeknek a lehető legjobb ellátás nyújtsák, nem pedig elefántcsonttoronyból nyilatkozó tudósok.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
28 milliós jutalmat kapott a Google-től egy magyar fiú, mert talált egy súlyos biztonsági hibát
A 21 éves Schütz Dávidot kissé megváratta a Google, de végül kijavították a hibát, a fiú pedig megkapta a megérdemelt jutalmat.

Link másolása

Egy véletlennek köszönhetően sikerült felfedeznie egy súlyos biztonsági hibát a Google-nél egy magyar fiatalembernek, akit ezért a cég 28 millió forinttal jutalmazott meg. Schütz Dávid a Szegedi Napnak mesélte el, hogy érte ezt el.

Egy hosszú útról ért haza, amikor annyira le volt merülve a mobilja, hogy egy fontos üzenet közben ki is kapcsolt. Gyorsan feltette töltőre, a telefon pedig ekkor a SIM-kártya kódját kérte. Mivel a fiatal férfi háromszor is elrontotta a PIN-kódot, letiltotta a SIM-kártya, és immár a PUK-kódot kellett megadnia. Szerencsére megtalálta ezt a kódot a SIM-kártya dobozában, és miután beírta, új PIN-kódot adott meg a SIM-kártyához. Ezután azonban furcsán kezdett el viselkedni a telefonja: az ujjlenyomatot kérte bekapcsolás után, utána pedig egy fura, beragadt helyzetbe került, és úgy maradt a képernyő is. A problémát újraindítással sikerült megoldani, de felmerült benne a gyanú, hogy ez talán nem csak funkcionális hiba, hanem biztonsági problémát is okozhat.

Nem is hagyta ezt annyiban, elkezdte tüzetesebben megvizsgálni a hibát.

Feltűnt neki, hogy ha nem indítja újra a telefont és úgy állítja vissza a SIM-kártya kódját a PUK-kóddal, akkor nem lefagy a telefon, hanem feloldódik. Ezt egy régi telefonján is kipróbálta, és mivel azon is sikerült, már tudta, hogy ez egy több eszközt érintő hiba.

Ez azért veszélyes, mert bárki feloldhatja bárkinek a telefonját a feloldó kód nélkül is úgy, hogy a készülékbe helyezi a saját SIM-kártyáját, amihez tudja a PUK-kódot.

A 21 éves fiú egy óra múlva már jelezte is a hibát a Google-nek, ahol 34 percen belül be is fogadták, de csak egy hónappal később reagáltak. Akkor azt írták, hogy a hibát már más is jelezte korábban, ezért Dávid nem számított arra, hogy pénzt kap. Mivel azonban súlyosnak gondolta a hibát, többször is rákérdezett a cégnél, majd a Google mérnökei előtt, élőben is produkálta a hibát.

Végül elismerték, hogy ez valóban komoly hiba, november elején ki is javították. A szegedi fiatalnak pedig jutalmul 28 millió forintnyi jutalmat adtak.

Akinek a telefonja a "November 5, 2022" nevű biztonsági frissítést mutatja, akkor azon már nem jelentkezik ez a hiba. Ha korábbi a legutóbbi frissítés, akkor érdemes a legújabbra frissíteni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
SIKERSZTORIK
A Rovatból
Másfél éve még járni sem tudott, most világbajnoki címet szerzett a 15 éves fehérvári parasportoló
A gyakorlata végén a közönség és a bírók is felállva tapsolták meg Porga Zsaklint a parapole világbajnokságon.

Link másolása

Aranyérmet nyert Porga Zsaklin a decemberi rúdsport világbajnokságon. A székesfehérvári MÁV Előre SC mindössze 15 éves para rúsportolója százharminchat pontos eredményt ért el a parapole elit versenykategóriában - írja a MÁV Előre SC.

Az olaszországi Cesenaticóban rendezett világbajnokságon harminc ország száznyolcvan sportolója indult, köztük a huszonhárom fős magyar válogatott is. A székesfehérvári klub sportolója 136 pontos eredménnyel lett világbajnok a parapole elit versenykategóriában.

„Felemelő érzés volt, amikor a himnusz hallgatása közben felemelhettem a magyar zászlót, mert nekem kiskorom óta, amióta elkezdtem űzni ezt a sportot, ez volt az álmom. Nagyon jól esett, hogy dicsőséget szerezhettem Magyarországnak és magamnak ezzel az eredménnyel”

– mondta Porga Zsaklin.

A rúdsportoló célja az volt, hogy bemutassa képességeit a korlátai ellenére. A beszámoló szerint gyakorlata végén a közönség és a bírók is felállva tapsolták meg a lányt.

„Nagyon sok munka volt ebben a vb-címben, mert ez volt az a koreográfia, amiben százszázalékos teljesítményt szerettem volna nyújtani a versenyen. Viszont ez nagyon összetett, mert a mozdulataim minden egyes apró részletét először fejben kellett megértenem, átgondolnom és csak utána tudtam begyakorolni, és ezt követően illesztettük be a koreográfiába. Igazából ez az a folyamat, amin folyamatosan keresztül megyünk. Ennél a nagyértékű produkciónál viszont az is jelen volt, hogy a jobb teljesítmény érdekében olyan elemeket is beépítettünk, amiket azért gyorsabban kellett elsajátítanom, hogy ezt a táncot még jobban tökéletesítsük. Én ezzel a sporttal már hét éve óriási falakat döntök le a félelmeimben és ezzel együtt a korlátaimban is”

— mesélte az ifjú világbajnok.

Porga Zsaklin oxigénhiányos állapotban született, ezért izomzsugorodás alakult ki a testében. Ám gyerekkora óta folyamatosan javult az állapota és másfél éve már járni is tud két bot segítségével.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
28 millió forintot kapott a Google-től egy magyar fiatal, aki felfedezett egy biztonsági hibát
Meglepően egyszerű módon törte fel képernyőzárját Dávid, az óriáscég nem volt hálátlan.
Fotó: PhotoMIX-Company / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2022. november 24.


Link másolása

28 millió forintot kapott a Google-tól az a 21 éves magyar fiatal, aki felfedezett egy súlyos biztonsági hibát – írja az RTL.

Schütz Dávid középiskolás kora óta foglalkozik bug bounty-val, azaz biztonsági hiba kereséssel, a legnagyobb „fogására” azonban véletlenül bukkant. Felfedezte, hogy egy meglepően egyszerű módszer segítségével fel tudja oldani a telefon képernyőzárját, anélkül, hogy tudta volna a kódot.

A hibát beküldte a Google-nek, a cég pedig 70 ezer dollárral, azaz 28 millió forinttal jutalmazta Dávidot.

Dávid minden érdeklődőt arra biztat, hogy bátran vágjon bele a bug bounty-ba, az interneten található számos ingyenesen letölthető tananyaggal ugyanis bárki elsajátíthatja a módszert, ami pénzkereseti forrásnak sem utolsó.

Az RTL Híradó teljes riportja

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

SIKERSZTORIK
A Rovatból
Magas lánynak lenni igenis menő- ezt mutatják Bures-Berek Márta ruhái
A magas lányok rendszeresen kapnak beszólásokat, és a ruhavásárlás is igazi kihívás számukra. A Magas Nők Bázisa nemcsak divatos ruhákat kínál nekik, hanem közösséget is.
- szmo.hu
2022. december 05.


Link másolása

Ötödik születésnapját ünnepelte a budapesti Magas Nők Bázisa, amely kifejezetten magas lányoknak és asszonyoknak kínál minőségi ruhákat. Bures-Berek Márta 2016-ban nyitotta meg webshopját, rá egy évre pedig az üzletét. Maga is rengeteget küzdött azzal, hogy 190 centire nőtt. Azt mondja, élménnyé szeretné tenni a hozzá hasonlóknak a divatot.

— Öt év szép hosszú idő egy ilyen nemes küldetésnek, mennyire jött be az ötlet?

— Mára az egész országból járnak hozzánk vásárolni, és most már azt vesszük észre, hogy nagyon sok külföldön élő magyar is meglátogat minket. Ők általában egy-két ruhadarabot vesznek, vagy van arra is precedens, hogy egy nagyobb bevásárlást tartanak. Nekem emellett van egy 3500 tagot számláló Facebook-csoportom is, ott csak magas csajok vannak. Nem csak vásárlók! A csoport egyébként megelőzte az üzletet, meg a webáruház gondolatát. Velük azért is szerettem volna sokat beszélgetni, mert én se nőttem alacsonyra, és kerestem hasonló barátokat.

— Egy magas lánynak mik a legnagyobb gondjai?

— A legnépszerűbb téma a szerelem, sok az alacsony pasi... Aztán kicsi a konyhapult, nagyobb ágy kell, hogy kényelmes legyen, nagyobb szekrény, hogy elférjen kényelmesen, szóval nem egyszerű. Az autó sem mindegy, mekkora. Nekem most a babakocsi volt aktuális, hiszen kilenc hónapja született meg a kislányom, az mennyire masszív, meg ahhoz se kelljen azért lehajolni, meg persze a baba is nagyobb az átlaghoz képest, szóval az egész életet körülöleli.

Nyilván a lelki része a legnehezebb, hiszen a magas lányok általában nagyon érzékenyek és rendszeresen kapnak beszólásokat.

Ezeket rendre igyekszünk csoporton belül kezelni, próbálom a csajokat pozitív irányba terelni. Nekem az segített, hogy belegondoltam annak a helyébe magam, aki beszól a magasságom miatt. Ő nem tudja, milyen érzés ez. Nagyon sok problémám volt az önértékelésemmel, és szülés után meg pláne újra kellett kezdenem.

— Térjünk át a ruhákra. Ezek extra méretek. Partnerrel oldjátok meg, vagy saját magatok varrjátok a ruhákat?

—Saját tervezés, saját szabásminták, saját elképzelés, meg a csajoknak az igényei. Ha mondjuk bejön egy tini, akkor igyekszem az ő méretére is készíteni ruhát, ha bejön egy molettebb hölgy, és neki 52-es vagy 54-es nadrág kell, akkor igyekszem a következő szériát már úgy csinálni, hogy ő is tudjon válogatni. A pólóinkon vannak kifejezetten a magasságra utaló grafikák is, ezekkel aranyosan lehet oldani a feszültséget, amit a csajok éreznek, és afelé terelni őket, hogy magasnak lenni igenis menő.

— Sikerül mindenkinek azt nyújtani, amit szeretne?

— Maximalista vagyok, de természetesen nem tudok mindenkinek megfelelni. Ezt most már el is engedtem. Azt szeretném, hogy aki ide bejön, legalább egy nadrágot találjon magának, ami a stílusának megfelelő. Nyilván én is rengeteget fejlődtem. Először olyan ruháim voltak, amelyek nekem tetszettek, de aztán rájöttem, hogy mások ízlése sokkal fontosabb. Most például az egyszínű dolgok divatosak. Menő például a bézs, a fekete, a fehér, és amit például most készítettem, az egyszínű csavart nyakú felsők is nagy népszerűségnek örvendenek.

— Mit jelent az, amit itt talál, egy magas lánynak?

— Sokat. Anno anyukám engem is férfi boltba vitt farmert vagy férfi cipőt venni, tehát az volt, amit talált ránk. Ellenben

amikor ide belép egy magas lány, leveszi a polcról vagy a fogasról a kedvenc ruhadarabját, bemegy a próbafülkébe, és ugyanazt az élményt kapja, mint bármelyik lány a plázában.

Nem elég a nadrág hosszát nézni. Fontos, hogy a fenekén jól álljon, a fazon is megfeleljen. Én fontosnak tartom, hogy butik hangulat legyen, ne álljon meg egy nadrágnál, örülve annak, hogy az hosszú, hanem igenis szánjunk arra időt, hogy a neki legmegfelelőbbet vigye haza. A magas lányoknál is fontos az alkati adottság, más áll jól mindenkinek, én ezt fontosnak tartom.

— Minden méretből tart?

— Nem, sajnos a nadrág belső szárhosszát nem tudom mindig az összes lehetséges magasságra elkészíteni. Egyrészt nem férnék el, másrészt nem tudnám számon tartani. Ezért maradok annál, hogy a nadrág egy két méteres hölgynek is jó legyen, és túl hosszú, akkor rövidebbre szabjuk. Viszont a vádli az tényleg a vádlinál van. Mondjuk egy trapéz nadrágnál, ha nem vagy elég magas, ott a fazonja miatt elmehet a trapéz. Egyszer felkeresett egy 160 centis hölgy is, hogy neki mennyire tetszenek a blúzaink. Nagyon figyelek a dekoltázs takarására, ha valaki szereti a testvonalat követő fazonokat, ezeket is úgy oldom meg, hogy dekoltázsnál gombbal lezárom.

— Mindig is érdekelte a divat?

— Először nem, teljesen átképeztem magam. Egy hotelben voltam pénzügyi vezető, és jó pár iskolát kijártam. Kezdtem a stylist sulival, aztán jött a stílus- és színtanácsadás, most pedig elvégeztem a varrónői képzést májusban. A kislányom februárban született, így kézenfekvő volt, hogy még ezt is megcsináljam. Fontosnak tartottam, hogy mindent tudjak, ha már átnyergeltem egy másik szakmába, azt csináljam profin, nem?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk