hirdetés

SIKERSZTORIK
A Rovatból
hirdetés

A koronavírus-vakcina alapját kidolgozó magyar tudósról forgatott filmet a CNN

Az amerikai hírcsatorna kiemeli, hogy Karikó Katalint többen is a Nobel-díj esélyeseként emlegetik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 20.

hirdetés

Az Amerikában élő magyar biokémikus, Karikó Katalin életútjáról forgatott filmet a CNN.

Karikó Katalin tudóstársával, Drew Weissmannal együtt fedezte fel azt a módosított ribonukleinsavra épülő módszert, amely fontos alapja a koronavírus elleni vakcináknak.

A csatorna megemlíti, hogy az akkor 30 éves tudós 1985-ben hagyta el Magyarországot, és az Egyesült Államokban, a philadelphiai Temple Egyetemen kezdett dolgozni, ám munkahelyét három év után otthagyta.

Beszélnek arról is, hogy

hogy Katalinék az autójuk eladásából szerzett 1200 dollárral vágtak neki a tengerentúli kalandnak, a pénzt pedig a lányuk plüssmackójába varrták, nehogy elvesszen.

A biokémikusnak meggyőződése volt, hogy a hírvivő RNS-t (mRNS) betegségek elleni küzdelemre is fel lehet használni, ám sokan ellenkeztek a véleményével, azt túlzottan merésznek találták, így a magyar kutatónak nem egyszer szakmai ellenszélben kellett dolgoznia. Végül az ő elmélete igazodott be, ez pedig mára a koronavírus elleni vakcina egyik alapköve lett.

hirdetés
A CNN ki is emeli, hogy az áttörésnek számító eljárást már most Nobel-díjra esélyes munkaként emlegetik.

A csatornának nyilatkozva Karikó kiemelte, hogy nem a dicsőség jár a fejében, bár az eljárás sikerét azért megünneplik majd - de csak a koronavírus-járvány után. A kérdésre, hogy beoltattja-e magát, igennel felelt, mert bízik a BioNTech vakcinájában.

hvg.huhirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk