RÓKALAND

1 este, 3 helyszín, 4 nő – leteszteltük Budapest legjobb borbárjait

A szakmai zsűri megszavazta, mi meg végigittuk a három legjobb budapesti borbárt. De hogy ki álljon a dobogó legfelső fokára, az már rajtatok múlik!

Link másolása

Van egy klassz boros magazin, a VinCE, biztos ismeritek. Sok nyalánkságról írnak, és évente 1-2 alkalommal velük együtt lehet kóstolni a finom borokat. A következő ilyen alkalom április 5-7-ig lesz, ez a VinCE Budapest Wine Show 2018.

A háromnapos program egy díjátadóval kezdődik majd, és hogy kik örülhetnek elismerésnek, abba a közönségnek is bőven van beleszólása.

Több kategóriában is lehet szavazni, de az én kedvencem nyilvánvalóan a "Legjobb Borbár" kategória. Itt három versenyző van: a Carpe Diem Borbár, a Kadarka Bár és a Drop Shop Borbár.

Nem tudom, ti hogyan döntenétek, de én a legkézenfekvőbb lehetőséget választottam: ki kell próbálni az összeset!

Így hát boldogan kerekedtem fel egy díszes női társaság lelkes tagjaként, és vetettem bele magam az estébe, majd éjszakába, hogy megtaláljam a választ az égető kérdésre: Melyik a legjobb borbár ma Budapesten?

Azért a színes képek előtt ledarálok még pár alap infót és általánosságot, hogy ti is könnyebben dönthessetek majd.

A három jelöltet a magazinnal együtt működő szakmai zsűri határozta meg. Ők nyilván sok olyan dologra is figyelnek, ami az átlag fogyasztónak nem szempont... legalábbis látszólag.

Közben meg kiderült, hogy ha komolyan veszi az ember a borbárbajárást, akkor tényleg fontos, hogy széles legyen a kínálat, elhivatott és szenvedélyes a vezetőség, és hozzáértő a személyzet. Ez mindhárom helyen teljesen alap volt.

És még megannyi dologban hasonlítottak egymásra, de én engedelmetekkel azokra térnék majd ki, amik igazán megkaptak az adott helyen, amik belém égtek, amiktől különlegesek és egyediek számomra. Volt ilyen momentum bőven!

Tehát 1 este, 3 borbár, 4 nő! Hajrá!29571232_2008753212492596_2977417636628772874_n

(Tesztpartnereim: Ádám Orsolya, Fejes Réka és Jadrasics Borbála)

Kadarka Bár

A Kadarka talán a legpopulárisabb a hármasból. Jó is, hogy itt kezdtünk, mert ha ez a hely lett volna a vége, sose megyünk haza. Itt már este hatkor is pezseg az élet.

A főnök szövegel és tölt, és repül az idő, miközben olyan totál ismeretlen magyar borászok kerülnek közel a szívünkhöz pár korty után, amiről nem is álmodtunk elsőre.

Itt tényleg az a cél, hogy találjanak valamit, ami neked,a vendégnek ízlik. Közben pedig az is alap, hogy csak olyan bort árulnak, amit szívesen fogyasztanak és szívből ajánlanak. Mindenből van kóstoló, és addig kóstolsz, amíg rá nem találsz a favoritra, és minden palackot megbontanak, semmiből sem kell azonnal üveggel kikérni.

A Király utca hoz magával egy bizonyos lazaságot, de a Kadarka a bulinegyed partja, semmiképpen sem mondanám a szerves részének. Itt kevés az elvetemült vedelő, és sok a borélvező.

A meleg pogácsán kívül, ami még az italok előtt megérkezett, itt lehet sokféle fogást is harapni, ha a fejünkbe szállt a bor. Krémek, saláták és burgerek is felbukkannak. Szerintem ez baromi jól tud jönni alkalomadtán.

Asztalt mindenképpen foglaljatok, mert mi egy szimpla kedden, olyan 6-7 óra környékén már azt tapasztaltuk, hogy teltház közeli állapotok uralkodnak.

Mennyire klassz már, hogy egy laza, szórakozóhelynek álcázott borbár, minőségi borokkal így dübörög?!

Éljen soká!29791275_2008753005825950_7766181387977474378_n29597396_2008752922492625_7196093161490691128_n29570810_2008753249159259_1155542073545651393_n10462593_2008752862492631_7518482986958432049_n29683591_2008753355825915_2726051346424315065_n29791552_2008753562492561_2063339850431888256_n18921801_2008753809159203_6325962699616572600_n29542950_2008753899159194_5948851253453792340_n

Carpe Diem Borbár

Na hát a Carpe Diem erős váltás volt a Kadarka után. És nem azért mert jobb vagy rosszabb, hanem mert totál más. Másmilyen hangulat, másmilyen koncepció, másmilyen borok.

Ide nem feltétlenül azért ül be az ember, hogy szórakozzon, sokkal inkább ismerkedni lehet a különleges italokkal. Itt tuti nem lesz hangos szó, itt tuti nem lesz hőbörgős pohártörés. Minden olyan tiszta és kicsit sejtelmes, ugyanakkor nagyon otthonos.

Megvan a közönsége, aki tudja, hogy pénteken milyen kóstoló lesz, vagy hogy a hónapban melyik borász állít be (amúgy ezekről az infókról mi is értesülhetünk a Facebook oldalukon). Sok a szakmabeli, sok a borszakértő... de ez semmiképpen se tántorítson el egy kezdő borivót a helytől!

Ha nyitott vagy rá, itt valami mást fogsz tapasztalni, mint amilyen hangulatokat eddig az alkoholhoz kötöttél.

Itt is lehet egészen kis mennyiséget, fél decit is kérni, és előszeretettel bontanak meg olyan tételeket is, amit máshol biztosan nem. Különleges pezsgőket és húzósabb árú borokat is kaphattok pohárral.

Nagyjából 24 állandó tétel van, aminek a nagyobb része külföldi (4-6 tétel csak a magyar), és ezek mellé jönnek be a heti ajánlatok és a különleges kóstolók. Ez az a hely, ahova sokan azért jönnek el, mert értesülnek róla, hogy a héten valami kihagyhatatlan ital kerül felbontásra.

De akármennyire finom is a körítés, azért itt is az számít, hogy amit kóstolsz, az elnyerje a tetszésedet. Ha hagyod magad, és szóba elegyedsz velük, biztosan mutatnak neked olyan bort, amiről nem gondoltad volna, hogy szereted.29790048_2008744475826803_4102812013841977685_n29595030_2008744545826796_5018728449788074750_n29573323_2008744612493456_3906305371439918355_n29683705_2008745052493412_1567822664296246374_n29570932_2008745129160071_3777815744650463820_n26991985_2008745259160058_2606520237208308541_n29572999_2008744745826776_3666072109984678622_n29598399_2008745195826731_2834674896023996483_n

Drop Shop Borbár

A Drop Shop az egyik legelső borbár volt Magyarországon. Azt se tudtuk, hogy mit akar ez lenni, amikor 2010-ben megnyitott. A design azóta nem sokat változott, csak a törzsvendégek és a jó bor után ácsingózók sokasodtak. Ez maximálisan őket igazolja: semmi fakszni nem kell, csak a legjobb minőségű pohár, és mellé egy üveg, aminek története van. Mert itt bizony el is mesélik a borok történetét, itt a misztikummal együtt lehet beleszagolni a pohárba.

Amint belépsz, szembetűnnek az üveges tételek, majd a fekete táblácskákra írt ajánlatok. Naponta kb. 70 borból lehet választani, amit pohárral is adnak. De ha megtetszik mondjuk egy különleges Új-Zélandi palack, akkor azt is elfogyaszthatod az asztalodnál, vagy haza is viheted.

Itt is tartanak borkóstolókat, nagyjából 2-3 hetente, és természetesen ilyenkor olyan tételek kerülnek elő, amiket semelyikünk sem fogyaszt az egyszerű hétköznapokon.

Imádtam a hely hangulatát. Azt, hogy egyszerűségében is nagyszerű körítést ad a boroknak, és hogyha körbenéz az ember jólszituált fazonokat, de mégsem merev arcokat lát.

És amit még ugyanennyire imádtam, az a sajtos- sonkás- szalámis- olivás- aszalt paradicsomos tál volt. Mivel ez lett a harmadik helyünk aznap este, már igencsak ki voltunk éhezve valami hasonló kísérőre. Rávetettük magunkat, aztán amikor megéreztük, hogy milyen ízek találkoztak a szánkban, azonnal lelassítottunk, és tovább forgattuk hozzá a poharunkban a bort.

A Drop Shop nem az én környékem, de biztos vagyok benne, hogy amint lehet, visszatérek! Ha a Jászai felé jártok, ti se hagyjátok ki!21687803_2008722315829019_4699895594335806255_n29570411_2008722759162308_5560781081834043581_n29597495_2008722395829011_4753274529677522896_n29695214_2008722519162332_8252137393642168078_n29570931_2008722955828955_6683093436737289815_n29597525_2008722979162286_505268244978301642_n29683752_2008734499161134_1481546531161871000_n29594617_2008733915827859_3947157741974145173_n

Ismeritek valamelyiket?

Megismernétek valamelyiket a leírások és képek alapján?

Válasszatok! Teszteljetek! És szavazzatok!

Április 2-ig van időtök rá ITT

Aztán 5-én a találkozunk a Várkert Bazárban! Bővebb infóért KATT IDE

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!

Link másolása

Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk