hirdetés

RÓKALAND

1 este, 3 helyszín, 4 nő – leteszteltük Budapest legjobb borbárjait

A szakmai zsűri megszavazta, mi meg végigittuk a három legjobb budapesti borbárt. De hogy ki álljon a dobogó legfelső fokára, az már rajtatok múlik!
Szöveg és fotó: Vass Adrienn - szmo.hu
2018. április 02.

hirdetés

Van egy klassz boros magazin, a VinCE, biztos ismeritek. Sok nyalánkságról írnak, és évente 1-2 alkalommal velük együtt lehet kóstolni a finom borokat. A következő ilyen alkalom április 5-7-ig lesz, ez a VinCE Budapest Wine Show 2018.

A háromnapos program egy díjátadóval kezdődik majd, és hogy kik örülhetnek elismerésnek, abba a közönségnek is bőven van beleszólása.

Több kategóriában is lehet szavazni, de az én kedvencem nyilvánvalóan a "Legjobb Borbár" kategória. Itt három versenyző van: a Carpe Diem Borbár, a Kadarka Bár és a Drop Shop Borbár.

Nem tudom, ti hogyan döntenétek, de én a legkézenfekvőbb lehetőséget választottam: ki kell próbálni az összeset!

Így hát boldogan kerekedtem fel egy díszes női társaság lelkes tagjaként, és vetettem bele magam az estébe, majd éjszakába, hogy megtaláljam a választ az égető kérdésre: Melyik a legjobb borbár ma Budapesten?

hirdetés

Azért a színes képek előtt ledarálok még pár alap infót és általánosságot, hogy ti is könnyebben dönthessetek majd.

A három jelöltet a magazinnal együtt működő szakmai zsűri határozta meg. Ők nyilván sok olyan dologra is figyelnek, ami az átlag fogyasztónak nem szempont... legalábbis látszólag.

Közben meg kiderült, hogy ha komolyan veszi az ember a borbárbajárást, akkor tényleg fontos, hogy széles legyen a kínálat, elhivatott és szenvedélyes a vezetőség, és hozzáértő a személyzet. Ez mindhárom helyen teljesen alap volt.

És még megannyi dologban hasonlítottak egymásra, de én engedelmetekkel azokra térnék majd ki, amik igazán megkaptak az adott helyen, amik belém égtek, amiktől különlegesek és egyediek számomra. Volt ilyen momentum bőven!

Tehát 1 este, 3 borbár, 4 nő! Hajrá!29571232_2008753212492596_2977417636628772874_n

(Tesztpartnereim: Ádám Orsolya, Fejes Réka és Jadrasics Borbála)

Kadarka Bár

A Kadarka talán a legpopulárisabb a hármasból. Jó is, hogy itt kezdtünk, mert ha ez a hely lett volna a vége, sose megyünk haza. Itt már este hatkor is pezseg az élet.

A főnök szövegel és tölt, és repül az idő, miközben olyan totál ismeretlen magyar borászok kerülnek közel a szívünkhöz pár korty után, amiről nem is álmodtunk elsőre.

Itt tényleg az a cél, hogy találjanak valamit, ami neked,a vendégnek ízlik. Közben pedig az is alap, hogy csak olyan bort árulnak, amit szívesen fogyasztanak és szívből ajánlanak. Mindenből van kóstoló, és addig kóstolsz, amíg rá nem találsz a favoritra, és minden palackot megbontanak, semmiből sem kell azonnal üveggel kikérni.

A Király utca hoz magával egy bizonyos lazaságot, de a Kadarka a bulinegyed partja, semmiképpen sem mondanám a szerves részének. Itt kevés az elvetemült vedelő, és sok a borélvező.

A meleg pogácsán kívül, ami még az italok előtt megérkezett, itt lehet sokféle fogást is harapni, ha a fejünkbe szállt a bor. Krémek, saláták és burgerek is felbukkannak. Szerintem ez baromi jól tud jönni alkalomadtán.

Asztalt mindenképpen foglaljatok, mert mi egy szimpla kedden, olyan 6-7 óra környékén már azt tapasztaltuk, hogy teltház közeli állapotok uralkodnak.

Mennyire klassz már, hogy egy laza, szórakozóhelynek álcázott borbár, minőségi borokkal így dübörög?!

Éljen soká!29791275_2008753005825950_7766181387977474378_n29597396_2008752922492625_7196093161490691128_n29570810_2008753249159259_1155542073545651393_n10462593_2008752862492631_7518482986958432049_n29683591_2008753355825915_2726051346424315065_n29791552_2008753562492561_2063339850431888256_n18921801_2008753809159203_6325962699616572600_n29542950_2008753899159194_5948851253453792340_n

Carpe Diem Borbár

Na hát a Carpe Diem erős váltás volt a Kadarka után. És nem azért mert jobb vagy rosszabb, hanem mert totál más. Másmilyen hangulat, másmilyen koncepció, másmilyen borok.

Ide nem feltétlenül azért ül be az ember, hogy szórakozzon, sokkal inkább ismerkedni lehet a különleges italokkal. Itt tuti nem lesz hangos szó, itt tuti nem lesz hőbörgős pohártörés. Minden olyan tiszta és kicsit sejtelmes, ugyanakkor nagyon otthonos.

Megvan a közönsége, aki tudja, hogy pénteken milyen kóstoló lesz, vagy hogy a hónapban melyik borász állít be (amúgy ezekről az infókról mi is értesülhetünk a Facebook oldalukon). Sok a szakmabeli, sok a borszakértő... de ez semmiképpen se tántorítson el egy kezdő borivót a helytől!

Ha nyitott vagy rá, itt valami mást fogsz tapasztalni, mint amilyen hangulatokat eddig az alkoholhoz kötöttél.

Itt is lehet egészen kis mennyiséget, fél decit is kérni, és előszeretettel bontanak meg olyan tételeket is, amit máshol biztosan nem. Különleges pezsgőket és húzósabb árú borokat is kaphattok pohárral.

Nagyjából 24 állandó tétel van, aminek a nagyobb része külföldi (4-6 tétel csak a magyar), és ezek mellé jönnek be a heti ajánlatok és a különleges kóstolók. Ez az a hely, ahova sokan azért jönnek el, mert értesülnek róla, hogy a héten valami kihagyhatatlan ital kerül felbontásra.

De akármennyire finom is a körítés, azért itt is az számít, hogy amit kóstolsz, az elnyerje a tetszésedet. Ha hagyod magad, és szóba elegyedsz velük, biztosan mutatnak neked olyan bort, amiről nem gondoltad volna, hogy szereted.29790048_2008744475826803_4102812013841977685_n29595030_2008744545826796_5018728449788074750_n29573323_2008744612493456_3906305371439918355_n29683705_2008745052493412_1567822664296246374_n29570932_2008745129160071_3777815744650463820_n26991985_2008745259160058_2606520237208308541_n29572999_2008744745826776_3666072109984678622_n29598399_2008745195826731_2834674896023996483_n

Drop Shop Borbár

A Drop Shop az egyik legelső borbár volt Magyarországon. Azt se tudtuk, hogy mit akar ez lenni, amikor 2010-ben megnyitott. A design azóta nem sokat változott, csak a törzsvendégek és a jó bor után ácsingózók sokasodtak. Ez maximálisan őket igazolja: semmi fakszni nem kell, csak a legjobb minőségű pohár, és mellé egy üveg, aminek története van. Mert itt bizony el is mesélik a borok történetét, itt a misztikummal együtt lehet beleszagolni a pohárba.

Amint belépsz, szembetűnnek az üveges tételek, majd a fekete táblácskákra írt ajánlatok. Naponta kb. 70 borból lehet választani, amit pohárral is adnak. De ha megtetszik mondjuk egy különleges Új-Zélandi palack, akkor azt is elfogyaszthatod az asztalodnál, vagy haza is viheted.

Itt is tartanak borkóstolókat, nagyjából 2-3 hetente, és természetesen ilyenkor olyan tételek kerülnek elő, amiket semelyikünk sem fogyaszt az egyszerű hétköznapokon.

Imádtam a hely hangulatát. Azt, hogy egyszerűségében is nagyszerű körítést ad a boroknak, és hogyha körbenéz az ember jólszituált fazonokat, de mégsem merev arcokat lát.

És amit még ugyanennyire imádtam, az a sajtos- sonkás- szalámis- olivás- aszalt paradicsomos tál volt. Mivel ez lett a harmadik helyünk aznap este, már igencsak ki voltunk éhezve valami hasonló kísérőre. Rávetettük magunkat, aztán amikor megéreztük, hogy milyen ízek találkoztak a szánkban, azonnal lelassítottunk, és tovább forgattuk hozzá a poharunkban a bort.

A Drop Shop nem az én környékem, de biztos vagyok benne, hogy amint lehet, visszatérek! Ha a Jászai felé jártok, ti se hagyjátok ki!21687803_2008722315829019_4699895594335806255_n29570411_2008722759162308_5560781081834043581_n29597495_2008722395829011_4753274529677522896_n29695214_2008722519162332_8252137393642168078_n29570931_2008722955828955_6683093436737289815_n29597525_2008722979162286_505268244978301642_n29683752_2008734499161134_1481546531161871000_n29594617_2008733915827859_3947157741974145173_n

Ismeritek valamelyiket?

Megismernétek valamelyiket a leírások és képek alapján?

Válasszatok! Teszteljetek! És szavazzatok!

Április 2-ig van időtök rá ITT

Aztán 5-én a találkozunk a Várkert Bazárban! Bővebb infóért KATT IDE


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
RÓKALAND

Íme a tökéletes töltött káposzta receptje

Legalábbis szerintünk ez az. Te is így készíted, vagy teljesen más receptre esküszöl?
Vass Adrienn, Csákvári Péter - szmo.hu
2020. december 22.

hirdetés

Ahány ház, annyi szokás. Ez a töltött káposztára is igaz.

Van, aki paradicsomosan készíti, van, aki kapros-tejfölösen. A töltelék nem csak rizs lehet, hanem köles vagy akár kukorica is. A gombócok mellé pedig egyesek nagyobb húsokat vagy kolbászt is csempésznek a fazékba. És az sem mindegy, hogy mekkora az a gombóc, vagy hogy milyen alakban hajtogatja meg az ember...

Az étel eredete:

A töltött káposzta az oszmán-török konyháról indulva terjedt Európában. Közismert étel lett a Balkánon és Magyarországon. Már a 18. sz.-ban már széles körben kedvelt volt.

A töltött káposztának a déli nyelvjárásokban honos szárma és a már elavult erdélyi dalma elnevezése török (’betakart, töltelék’) eredetű. Mindkettő a balkáni nyelvekben is elterjedt.

A hazai tájak töltött káposztája igen különböző, a változatok a csak töltelékből álló, vízben főtt, lé és aprókáposzta nélkül tálalt ételtől a vágott aprókáposzta berántott – gyakran paradicsomos – főzelékében úszó burkolatlan kásás húsgombócig terjednek.

hirdetés

A húsos töltött káposzta a parasztkonyhán mindenütt ünnepi étel, téli vasárnapi ebédek és különleges alkalmak fogása. Lakodalmi étrendeken sokfelé a nagyobb húsdarabokkal főtt savanyú-káposzta-főzeléket váltja fel. A töltött káposzta kásája gyakran kukorica, árpa, köles volt.

Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon

Az én nagymamám a kolbászhús töltelékét vette alapul, és akkora gombócokat készített, hogy egy darabbal megvoltunk másnap reggelig. Jó savanyú volt a leve, és füstölt hús is került bele. Nem volt egy gyomorbarát verzió, de azóta se ettem olyan finomat.

Az én gombócaim sokkal kisebbek, és nem is olyan erőteljes az ízük, mint a kolbásztöltelékesnek. Ráadásul sokkal több friss, édes káposztát használok bele, így kevésbé lesz savanyú.

Azt rátok bízom, hogy raktok-e a fazékba húst, húsos szalonnát vagy kolbászt (én nem szoktam). Jó ízt ad neki bármelyik, de ha kihagyjátok belőle, akkor is finom és tartalmas lesz az étel.

Ha pedig nem szeretitek a disznóhúst, használhattok darált marhát vagy akár pulykát is, sőt a vega verzióhoz remek lehet a füstölt tofu és gomba keveréke.

Töltött káposzta

Hozzávalók:

1 fej káposzta (lehet savanyú káposztalevél is)

500 g darált sertéshús

200 g rizs

500-600 g savanyúkáposzta

2 tojás

2 ek sűrített paradicsom (vagy pár kanál lecsó)

3 vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

őrölt pirospaprika

kömény

babérlevél

bors

+ plusz ízesítő gyanánt húsos szalonna vagy kolbász

Ha sikerül savanyított káposzta leveleket vennetek, akkor könnyebb dolgotok lesz, mert azokat azonnal meg lehet tölteni. De egy kicsit savanyúbb is lesz a végeredmény, úgyhogy ha az édeskésebb ízeket kedvelitek, dolgozzatok friss káposztával.

Vágjátok ki alulról a torzsáját, úgy, hogy a fej egészben maradjon. Tegyétek egybe, egy nagy lábas vízbe a fejet, és kezdjétek el főzni. Egy kicsit rásegíthettek fakanállal, hogy a levelek szépen sorban elkezdjenek leválni a fejről, és ha már megpuhultak annyira, hogy hajtogatni lehet őket, egyesével vegyétek ki a vízből és tegyétek félre a töltéshez.

1 fej vöröshagymát, 1 fej fokhagymát, 2 tojást és 2 kanál sűrített paradicsomot turmixoljatok vagy botmixerezzetek összel. Fűszerezzétek be, és öntsétek hozzá a kemény rizst és a nyers, darált húst. Dolgozzátok össze az egészet, és töltsétek be vele a leveleket. Ha elég nagy a káposztátok és van sok leveletek, inkább kisebb adagokat tegyetek egy levélbe, és jól csomagoljátok be, hogy ki ne folyjon. Ha a levél túl nagy, formára is vághatjátok őket (a leeső darabokat se dobjátok ki, jó lesz majd a lábas aljába).

Egy nagy lábasba a következőképpen rétegezzétek az ételt: Alulra menjen egy kis zsír vagy olaj. Aztán rá a felkockázott vöröshagyma és fokhagyma (ezt előre meg is lehet pirítani, de nem fontos), majd az édes káposzta maradéka felszeletelve, majd savanyú káposzta, és egy sor gombóc. És ebből jöhet akár még egy sor, aminek a tetejét szintén érdemes káposztával betakarni. Minden réteget fűszerezzünk meg paprikával, sóval, borssal, köménnyel és mehet pár levél babér is közé. Ha használtok kolbászt vagy húst még pluszba, az is mehet a rétegek közé.

Jó szorosan pakoljuk tele a lábast, és csak annyi vízzel öntsük fel, amennyi ellepi. Közepes vagy kis lángon, lefedve főzzük kb. 2 órán keresztül, hogy csak éppen főjön, "pöszörögjön" az egész, de ne égjen le és ne ugráljon benne nagyon az étel.

Ha teljesen elfő közben a víz, pótoljuk, de csak annyira, hogy éppen ellepje. Mielőtt lezárjuk a gázt a 2 óra után, az egyik gombócot szedjük szét, és ellenőrizzük, hogy megfőtt-e a rizs. Egy rántással (zsíradékon pirított liszt) be is sűríthetjük a levét, de ez abszolút nem szükséges.

Mi ezt az adagot ketten faltuk fel, de eltartott 2-3 napig.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
RÓKALAND

Ilyen lett a 10 éve felújításra váró Avar Hotel – tökéletes kikapcsolódás Mátrafüreden

Így újult meg az egykori szellemhotel Mátrafüred központjában, és tette újra még vonzóbbá a könyéket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 11.

hirdetés

A Mátrát látni kell ősszel! Persze harsogó zöldben és hófedte télben is csodás látványt nyújt, de ősszel, amikor sárgulnak és barnulnak a levelek, és színes szőnyegben lehet gázolni... Na az valami leírhatatlan csoda!

Nem véletlenül lett Mátrafüred legszebb szállodájának a neve is Avar!

A hotel azért is különleges, mert sok éven keresztül üresen állt, és 2017-ben még "szellemhotelként" utaltak rá. (Képek a romos állapotban lévő hotelről EBBEN a cikkben találhatóak.)

2010-ben felújításra hivatkozva zárták be, de sajnos az akkori tulajdonos nem tudta kivitelezni a tervét, és 10 évet kellett várni, hogy Mátrafüred központi része a hotellel együtt végre megújuljon.

Az új tulajdonos az áprilisi, zárt körű megnyitóhoz azért ragaszkodott, mert pontosan 44 évvel ezelőtt 1976-ban írták alá az Avar megnyitó dokumentumát, és remélik, hogy ez a kerek dátum szerencsét hoz majd.

hirdetés

Az biztos, hogy aki egyszer náluk jár, az később visszavágyik majd, nekünk szabályosan elállt a szavunk a belső design láttán, de erről majd kicsit később... Hiszen Mátrafüred nem csak a szálloda miatt lehet vonzó célpont.

Nemrég adtak át ugyanis egy másik fontos épületet, a Harkály Házat.

Az épületben interaktív kiállítás keretében mutatják be a Mátra élővilágát, emellett pedig környezeti nevelési programok keretében igyekeznek elsősorban a gyerekekhez közelebb vinni a Mátra természeti kincseit.

Kérhető szakvezetés, de le lehet tölteni egy online kiállításvezetőt is, így a bemutatóhely önállóan is bejárható.

Bár mi nem vagyunk gyerekek, egyfelől nagyon sok hasznos információkat szereztünk a kiállítás körbejárása közben, másfelől nagyon jól szórakoztunk. Sokféle játékos feladatot és felfedezni valót rejt a ház, és ha utána indul az ember erdei sétára, jobban figyel majd az apró nyomokra, jelekre, a természet sokszínűségére.

Mi a Cincér Tanösvényt jártuk be. Érdemes figyelni a Harkály Ház és a Bükki Nemzeti Park oldalát is, mert vezetett túrákat is szoktak szervezni, de szívesen adnak iránymutatást, ha az ember egyedül barangolna.

A tanösvény teljes hossza: 3,5 km, 8 állomással, és 3-3,5 órát vesz igénybe.

A túra végpontja Sástó, aminek a partján megpihenni és kacsát etetni a legjobb befejezés.

De ha valaki nem csak a természeti értékekre kíváncsi: Mátrafüred Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítással is büszkélkedik.

Mi biztosra vettük, hogy ez is gyerekeknek való elfoglaltság, de a szakvezetés közben hamar kiderült, hogy sokkal jobban hasonlít ez egy sétára a múltban. A palóc hagyományokat bemutató tárgyak és a különböző korokat megjelenítő babák ugyanis nagyon sok történetet hívnak elő, és az ember könnyedén beleszövi a saját múltjának darabjait abba az egy-két órába, amit a tárlat darabjai közt tölthet.

És ezen a ponton térjünk vissza a szállodához, mert ha az ember mondjuk csak két napot vesz ki, egy rövid szünetet iktat be az őszi hajtásba, akkor talán az is egy vonzó program lehet, hogy: NE CSINÁLJON SEMMIT! És erre az Avar tökéletesen alkalmas.

Én az aktív pihenés híve vagyok, szeretek jönni-menni felfedezni, de ez a szálloda még engem is kísértésbe ejtett.

Vannak más, gyönyörű hotelek Magyarországon, de egy új hotelhez semmi nem fogható.

És az Avar Hotel nemcsak hogy vadiúj, szupertiszta és rendezett, de valami elképesztően kellemes hangulatot is áraszt. Az összes kis részlet egyszerre minimalista és átlátható, de meleg, hangulatos, kényelmes és barátságos is. Mint egy skandináv hygge álom.

A képek nem képesek visszaadni azt, hogy milyen szépen jelenik meg az őszi avar motívuma a falakon és a lábunk alatt is, és hogy mennyire kényelmes és lazításra hívó a wellness részleg, de higgyétek el, ebben a helyben lehetetlen csalódni.

Ha pedig ez nem lenne elég, a félpanziós ellátás több mint kielégítő.

Ez nem az a fajta svédasztal, amiről csak összetúrsz a táladra egy nagy katyvaszt, és örülsz, hogy sokat ettél.

Itt az ételek fantasztikusan néznek is, és isteni finomak is.

Ha csak kikapcsolódni mennétek, akkor is az egyik legjobb választás a Mátra, de komolyabb túrákra és aktív felfedezésekre is alkalmas.

Öröm látni, hogy ebben a turisztikailag sanyarú időszakban is vannak települések, amik ilyen szépen fejlődnek, és igazi ékszerdobozzá növik ki magukat!

 

 

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
RÓKALAND

Székely étterem nyílt az Andrássy úton – rögtön ki is próbáltuk

Így mutatnak a tradicionális ízek, modern köntösben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 31.

hirdetés

Mi jut eszetekbe, ha a székely konyhára gondoltok?

Nekem van egy óriási klisé a fejemben: Népi öltözetben egy menyecske elém rak egy óriási fatányéron húsokat, majd valami káposztafélét. Az egészet köménypálinkával indítjuk és zárjuk, és a végén kürtőskalácsot forgatunk parázson. Ha pedig egy székely éttermet kellene felvázolnom zsigerből, szintén csak népi motívumok, fafaragások és a legvirítóbb piros szín ugrik be.

Aztán meghívást kapok egy vacsorára, és egy ilyen hangulattal találom szemben magam:

A SZÉK Restaurant & Bar nem kicsit lepett meg. És azt érzem, hogy egyfelől kellett ez, mint egy falat kenyér a városnak, másfelől milyen jó, hogy nem egy megúszós verziót kaptunk.

Elegáns belső tér, erőteljes, jeges kékkel. A rovásírás a falon finom utalás, de semmi nincs túlzottan hagyományos, magyaros irányba lökve.

hirdetés

Hiszen 2020 van, a tradicionális magyar és a székely konyha remekeinek ugyanúgy ott a helyük ebben a világban is, de a körítés miért ne lehetne kényelmes és modern, a mai hétköznapokba jobban illeszkedő.

És a látványhoz szépen illeszkedik az általunk kóstolt menüsor és annak tálalása is. Van orda, van puliszka és van kürtőskalács is. Nem hímzett abroszon, de frissített formában.

Annak érdekében, hogy minél több dolgot ki tudjunk próbálni, mi csökkentett adagokat kaptunk, de abból rengeteget... Ezt azért szeretném mindenképpen kihangsúlyozni, mert a most következő képeken megjelenő adagok nem feltétlenül tükrözik azt a méretet, amivel majd ti találkozhattok az étteremben. Egy főétel ennél kétszer, háromszor kiadósabb lehet és lesz is. Innen nem mentek haza éhesen, az biztos!

Mi ezeket az ételeket kóstoltuk:

Hagyományos Csorba Leves (sült borjúgombóc, zöldbab,borsó, sárgarépa, tejföl, lestyán)

Puliszka gombákkal

Agyag edényben sült töltött paprika, fátyol szalonna (töltött kápia, zelleres paradicsom veloute, póré szalma, apró burgonya, szalonna fátyol)

Brassói sertésszűz, ropogós burgonyával (sertés szűz, brassói pecsenye zaft, sült kocka burgonya, bacon morzsa, fokhagyma chips)

Mics (Ez az étlapon házi zakuszkával, lepény kenyérrel, pikáns káposztasalátával szerepel.)

Kürtőskalács, grillázs krém, eper krémfagylalt (eredeti recept alapján faszénen sütve, házi eper fagylalttal, grillázs krémmel)

Az alapanyagokon túl pedig sok Székelyföldről származó bor és párlat is színesíti a kínálatot, így minden fronton tudnak hatni ránk.

A cég ügyvezetője, Varga Szidónia Tímea Székelyudvarhelyről származik, így személyes tapasztalataival hiteles hátteret biztosít az étteremnek, a hely háziasszonya, Kemenczei Andrea pedig a Kárpát-medencei borkultúra szakértője. És sikerült a tökéletes séfet is megtalálni, Réti Sebestyén személyében.

Lehet sokféleképpen vizsgálni ezt a témát, de egy székely hangulatú étteremnél vannak azért jól körülírható határok. Sebestyén pont annyira nyúlt bele az ételekben, hogy kezei által csinosabbak, modernebbek lettek, de ízükben nem távolodnak el nagyon a hagyományostól.

Egyszerűbben fogalmazva: minden nagyon házias és finom volt. Nekem puliszka még nem tetszett ennyire ebben az életben, és töltött paprika rajongóként is elégedetten dőltem hátra.

Már csak ezért a két ételért is visszamennék, de egyszer egy hentes fatálra vagy egy sajttálra is rámennék borral, vagy az ebédmenüt is útba ejteném (és fogom is), mert az kiemelkedően jó áron van (2 választható fogás 1690 forintért, 3 fogás 1990 forintért).

A SZÉK elég nehéz időben robbant be, de hiánypótló és remek, úgyhogy sok sikert kívánunk nekik.

Tegyétek próbára őket!

Cím: 1061 Budapest, Andrássy út 41.

Asztalfoglalás: +36 1 721 3154

E-mail: szekelyszeker@gmail.com

https://www.szekrestaurant.hu

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
RÓKALAND

Tojásos galuska és lángos elegáns kivitelben – visszatért Budapestre a MÁK

Magas minőség és laza hangulat jellemzi a helyet, elérhető áron. Mi is kipróbáltuk.
Szöveg: Vass Adrienn, fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2020. október 14.

hirdetés

Minden étterem úgy él túl, ahogy tud. Egyes helyek, mint például az idén 10 éves MÁK igazán váratlan ötlettel álltak elő.

A Mizsei János neve alatt működő konyha a nyárra dobta Budapestet, és leköltözött a Balatonra,

Ördög Nóra és Nánási Pál kisboltja mellé, ahol egy food truckból árulták a luxi lángost és tacot.

Mi nem utaztunk le utánuk, hanem inkább megvártuk, míg visszajönnek és újranyitnak, és az első hetekben támadtuk le őket, hazai terepen.

Sosem értettem, hogy mások mit esznek a MÁKon. Mert azt láttam, hogy eszik és osztják és szeretik, de valahogy nem tudtam hova tenni magamban.

hirdetés

Mi ezt a hely? Egy bisztró vagy egy fine dining étterem? Elegáns? Laza? Vagy elegánsan laza?

Aztán most eltöltöttem náluk egy estét, és megértettem:

A MÁK a csúcsgasztronómiát próbálja közelebb hozni az átlag fogyasztóhoz. Van egy fiatalos bája, egy laza, kötetlen hangulata, de közben mégis vér profi az egész. Az ízek, a tálalás, a személyzet.

Mizsei szellemiségéből adódóan ott vannak a skandináv gasztronómiára jellemző jegyek, de közben a magyar elemek, emlékek és hangulatok is. Főleg most, hogy a balatoni menüjük egyes szereplőit beemelték az új étlapba.

Az 5 fogásos MÁK Pop-Up menü 15 000 forintba kerül, és gyakorlatilag a nyár kedvenceit vonultatja fel.

A 4 fogásos MÁKsor 13 500 forint, és itt mi magunk választhatunk különböző opciók közül. Így kicsit személyre szabhatóbb a dolog, de mégis megvan a teljes estés degusztációs menü élménye.

Ezekkel a menüsorokkal, hiába tűnnek aprónak az adagok, nagyon jól tele lesz az ember az este végére.

Hiszen még mielőtt jönnének a komolyabb fogások, már 3 üdvözlőfalaton túl leszünk. (És a desszert után is van még egy záró kedvesség.)

Ezek az elő-elő ételek mindkét menüsornál azonosak:

A MÁK Pop-Up menü májjal, tojásos galuskával, szürkeharcsával, marhapofával és madártejjel kényeztet. Ismerős ízek, de mégis annyira játékosak és újszerűek.

Aki a klasszikusokat szereti, az sem fog csalódni, de mégis kap valami extrát.

A 4 fogásos MÁKsor talán még egy fokkal bevállalósabb. A karfiolos-csalános előételtől kezdve, a sárgacéklával és homoktövissel körített kacsán és a marhanyelven keresztül végül a MÁKos gubához érkezünk el.

Semmi sem az, amit a papíron olvasottak szerint magad elé képzelnél, hanem sokkal több, egy egész estén át tartó, nagyszerű meglepetéssorozat.

Ne féljetek az olykor furcsának tűnő alapanyagoktól. Minden tálon van ismerős íz, így ha van bennetek kíváncsiság, nagyon fogjátok szeretni.

Tudom, hogy sokan felszisszennek egy 15.000 forintos menü árának láttán. De kérdem én, egy hasonló színvonalú belvárosi étteremben 3 fogás után nem ugyanitt vagy? És egy ilyen menü annál sokkal többet ad.

Nemcsak étkezés, hanem kísérletezés és szórakozás!

 

Budapest, 1051, Vigyázó Ferenc u. 4. 

Facebook oldal: www.facebook.com/mak.bistro

Instagram oldal: www.instagram.com/makbistro

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: