RÓKALAND

Környezetszennyezőbb a kapszulás kávé, mint a kotyogós?

A Nespresso használt kapszuláit a debreceni üzemben dolgozzák fel, és a magyarok élen járnak az újrahasznosításban.
Vass Adrienn - szmo.hu
2022. december 06.


Link másolása

Meglepő lehet, de a válasz egyértelműen az, hogy a megfelelő rendszerben működő kapszulás kávé egyáltalán nem környezetszennyezőbb megoldás egy kotyogós kávénál. A Nespresso a körforgás elvére és az innovációra összpontosítva úgy tervezi meg a termékeit, hogy azokban és csomagolásukban egyre nagyobb legyen az újrahasznosított és újrahasznosítható anyagok aránya.

A kapszulák alumíniumból készülnek, amely tökéletesen védi a kávét a levegőtől, a nedvességtől és a fénytől, így a kiváló minőségű pörkölt, őrölt kávé a lehető legfrissebb marad. Emellett az alumínium további fontos előnye, hogy korlátlan alkalommal újrahasznosítható; az alumínium a világ egyik legnagyobb mértékben újrahasznosított anyaga.

2020-ban, a világon elsőként bemutatták a 80 százalékban újrahasznosított alumíniumból készült kávékapszulákat, és céljuk, hogy hamarosan az összes otthoni fogyasztásra szánt Nespresso kávét újrahasznosított alumínium felhasználásával készült kapszulákba csomagolják.

A körforgásos szemlélet megerősítése érdekében a márka világméretű kapszula-gyűjtőrendszert épített ki, amely mára már 70 országban elérhető, és van, ahol az állami szelektív gyűjtőrendszer keretén belül is gyűjtik a kapszulákat.

A Nespresso Magyarországon 2012 óta gyűjti a használt kapszulákat Boutique-jaiban, 2017-től pedig vásárlóik a megrendeléseik kézbesítésekor a futárszolgálattal is visszaküldhetik a használt kapszulákat, illetve leadhatják őket az átvételi pontokon is.

2021 végén a Nespresso globális becsült újrahasznosítási aránya a visszagyűjtési rendszerekben 28% volt. Magyarországon a kapszulák újrahasznosítási aránya több mint 40%.

Minden visszajuttatott Nespresso kapszulát újrahasznosítanak!

A kapszulák Debrecenben alakulnak át

A Magyarországon visszagyűjtött kapszulákat a debreceni feldolgozópartnerhez szállítják. Itt beérkezéskor a használt kapszulák súlyát lemérik, ezután egy helyre gyűjtik őket. A kapszulákat kiöntik a gyűjtőzacskókból, és a kézi válogatás következik, mely során eltávolítják az idegen anyagokat.

Miután kiszárították a kapszulákat, azok egy speciális gépbe kerülnek, amely kisebb darabokra vágja a kapszulákat. Innen egy rázódobba érkeznek, amely szétválasztja az alumíniumot és a kávézaccot. Utóbbi tárolókba kerül, míg az alumíniumot összepréselik vagy zsákokba gyűjtik, és alumíniumkohóba szállítják, ahol beolvasztásra kerülnek.

Az alumínium különböző használati tárgyak formájában születik újjá, a kávézaccot pedig komposztálás során hasznosítják.

A Magyarországon visszagyűjtött kapszulákból származó kávézacc egy részéből speciális termőközeget fejlesztett a Nespresso, melyet a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőinek talajjavítására használnak fel.

A kávézacc többi részét Debrecen környékén, komposztálás során újra felhasználják.

Az újrahasznosítás fontos része tehát a körforgásos szemléletnek, azonban nem csupán ezt kell figyelembe venni. Egy termék környezetre gyakorolt hatása nem csupán ebből áll.

A Quantis által készített életciklus-elemzés arra a következtetésre jutott, hogy:

egy csésze Nespresso kávénak hasonló karbonlábnyoma van, mint a csepegtetős, a kotyogós és a filterkávénak, valamint az is kiderült, hogy a Nespresso rendszer karbonlábnyoma 24%-kal kisebb, mint a szemeskávéval működő őrlős kávégépeké.

Az egy csésze Nespresso kávéra számított környezeti hatás 41 százalékát a felhasználási szakasz teszi ki, ezt követi a zöldkávé-ellátás 32 százalékkal, és a csomagolás csupán a harmadik helyen áll a maga 13 százalékával. Annak érdekében, hogy a zöldkávé-ellátás környezetre gyakorolt hatásait is csökkentse, a Nespresso erőfeszítéseit erőteljesen a regeneratív mezőgazdaságra összpontosítja az újrahasznosítás, a környezettudatos termékfejlesztés és -tervezés, a megújuló energiaforrások használata, valamint a logisztika optimalizálása mellett.

További érdekes információk a cég törekvéseiről ebben az anyagban érhetők el: Közös Értékteremtés Összefoglaló

Papíralapú, otthon komposztálható kapszulák

Novemberben pedig jött egy bejelentés, ami még egy lépés a fenntarthatóbb irány felé: három év kutatás és fejlesztés után a Nespresso megalkotott egy otthon komposztálható, papíralapú kapszulát.

"A nagy precizitású papírpép-formázó eljárást egy biológiailag lebomló réteg alkalmazásával egészítettük ki, ami megóvja kávénkat az oxidációtól a szállítás és a tárolás során, és a nagy nyomású kávégépeinkben történő kapszulahasználat közben is."

Az új termék otthoni és ipari komposztálhatóságát egy nemzetközi testület, a TÜV Austria tanúsítványa igazolja.

A vállalat először Franciaországban és Svájcban vezeti be tesztjelleggel a Nespresso Original rendszerhez tervezett új termékcsaládot, ami egy éven belül több európai országban is elérhető lesz.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk