RÓKALAND

Kínai rakott krumpli és szecsuáni bolognai – a Costes Izakaya konyháján fúzióból és kreativitásból nincs hiány

Ha pedig csak egy egyszerű steak lenne a vágyad, abból is a világ legjobbját kínálják. A Costes-csoport új éttermében jártunk.

Link másolása

A Costes-csoport új éttermet nyitott Izakaya néven Budapesten. A "kortárs ázsiai fine bistro & bar" teljesen új koncepció, de a helyszín már ismerős lehet egy másik projektjük miatt. Ugyanis pár hónapja még a Nudli Tésztakantin állt a helyén, ami a bevétel szempontjából nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A magyaros tésztaételekre a külföldi turisták kevesebb nyitottságot mutattak, és sajnos nélkülük ezen a környéken nem lehet sikeres vállalkozást üzemeltetni.

A váltás tehát éles, és ez mind az ételekben, mind a berendezésben megmutatkozik. A belső tér öt hónap alatt olyan változáson ment át, hogy még én sem fogtam fel elsőre, hogy hol is vagyok, pedig többször jártam az előző helyen.

Az ázsiai hangulat keveredik a stílusos, európai, nagyvárosi életérzéssel. Ennek a helynek ránézésre is sokkal fiatalabb a célközönség, mint a Costes által üzemeltetett, klasszikus fine dining éttermeknek.

Rögtön a bejárat mellett van a látványkonyha, majd a természetes anyagokkal, kortárs művekkel és növényekkel megbolondított vendégtér. Hátul pedig egy látványos bárpult található, ami már az ajtóból magára vonja a tekintetet.

Izakaya - a név eredete

Az izakayák eredetileg olyan japán szakéboltok voltak, amelyekben a vásárlók – általában a munkát “letéve” – nemcsak vásárolni tértek be, hanem le tudtak ülni fogyasztani és akár ételeket is tudtak rendelni az alkoholos italok mellé. Mára a bolt jelleg visszaszorult és leginkább az ázsiai konyhát kínáló bisztró stílust fémjelzi világszerte ez az elnevezés. Egy izakayában kicsit laktatóbbak az ételek, mint egy tapas vagy mezze bárban, de nem "nagytányéros" fogások a jellemzők, a legtöbb fogás olyan, amelyből az asztaltársaság több tagja is osztozkodik, így sokféle ételt tudnak megkóstolni.

Ide valóban érdemes betérni akár csak egy italra, hiszen a Szabó Zoltán executive bar manager állította össze a menüt. Zoli komoly nemzetközi karriert tudhat maga mögött, és nagyjából két éve tért haza Magyarországra.

Rácz Jenő éttermében, a Rumourban már sokakat lenyűgözött (köztük engem is), hiszen elképesztően kreatív italokat készít, és remekül ért a vendéget nyelvén.

Ha hagyod magad, egyszer csak azt veszed észre, hogy nemcsak az ital száll a fejedbe, hanem rengeteg hasznos információ is. Az Izakaya itallapján inkább csak egyszerűbb, highball jellegű italok vannak, de így is érheti az embert meglepetés.

De térjünk át az ételekre, mert a csavarok ott sem maradnak el.

A cégcsoport szakmai vezetője, Molnár Márk tölti be a séf posztot, és talán ez az eddigi legtesthezállóbb feladat számára.

Márk a pandémia hatására tért haza Ho Si Minh-városból, de élt Spanyolországban, Londonban és Tokióban is. Nem csoda hát, hogy az ázsiai fúziós konyha a kisujjában van.

Én soha az életben nem játszottam volna el azzal a gondolattal, hogy mi történik akkor, ha a mediterrán térség sztárja, a krémes és lágy burrata a koreai kimchivel találkozik. Pedig valami elképesztő ízrobbanás. Édes, savanyú, csípős. Páratlan előétel.

És bár ezt az ételt pont semmi kedvem nem lenne megosztani senkivel, az Izakaya arra épít, hogy a sokféle különböző fogást dobjuk be a közösbe, és kombináljuk egymással.

Szóval kérjünk mellé nyugodtan padron paprikát, gyozát, tavaszi tekercset vagy éppen 18 hónapig érlelt mangalicasonkát, és az asztaltársaságunkkal közösen csipegessünk belőlük.

És amikor azt hiszed, hogy az ázsiai ételek és a mediterrán fogások mixelése a határ, akkor felfedezed a sült paprikás krumplit, a kínai rakott krumplit, a rákos csusza-tésztát vagy a wok tarhonyát is az étlapon.

</py

De az én szemem akkor lábadt könnybe, amikor elém tették a szecsuáni bolognait! És egészen addig viccnek tűnt az egész, amíg meg nem kóstoltam, és nem éreztem azt, hogy tulajdonképpen ez tökéletesen jól van így.

A minőség persze az egyszerűbb ételekben is megmutatkozik, de ha igazán komoly dolgokra vágyunk, akkor többféle wagyu steak közül is választhatunk.

A wagyu pedig nem véletlenül a világ legdrágább marhahúsa. Puha, szaftos, és fantasztikus az aromája minden extra körítés nélkül is. De ha véletlenül fekete vaj és savanyított zeller is kerül rá, akkor könnyedén nevezhetjük az est koronájának.

Mondjuk itt az összes faszenes étel, mint például a borjúborda és a mangalica oldalas is maximumpontos.

Az Izakayára nehéz rosszat mondani. Az szinte természetes, hogy ilyen minőség mellett nem tud olcsó lenni, de ezen kívül a koncepció, az étel, az ital és a hangulat is hibátlan.

Ez az a hely, ahol a top minőség nincsen feszengős eleganciába szorítva.

Ide nem elhalkulni, hanem inkább felpörögni jön az ember. Itt hangzavar van, közös tálból csipegetés, nagy beszélgetések, bárpultnál helyezkedések, és DJ zenél azokon az estéken, amikor a városban is forgalom van.

Cím: 1051 Budapest, Október 6. utca 8.

Nyitvatartás: szerdától vasárnapig 16-24

Weboldal: www.costesizakaya.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk