RÓKALAND

Az őszi erdő a tányérunkon - a Barakában jártunk

Egy étterem azokra a kiöltözős és igazán különleges alkalmakra!

Link másolása

Hallottatok már a Barakáról? Könnyen meglehet, hogy még gasztrorajongóként sem futottatok bele a névbe, pedig az étterem 17 évvel ezelőtt indult, és az egyik első fine dining hely volt Magyarországon. A francia-ázsiai konyha varázslatos ötvözetével találkozhatunk itt, és az étkezés valóban élmény, mitöbb: egész estés, szórakoztató előadás.

Már a belépés után érzi az ember, hogy más világba került.

Sejtelmes fények, lágy zenei aláfestés. A félhomály nem elrejti, hanem keretbe foglalja a finom részleteket.

Minden azt szolgálja, hogy a fogásokra tudjunk koncentrálni, és ki tudjunk szakadni a valóságból. Ha szabad ilyet mondani, kifejezetten szexi is a hely. De olyan elegáns, visszafogott módon, ahogyan csak egy igazán jó nő képes azt sugározni.

Az őszi étlappal egy komoly koncepcióváltás is történt a helyen: az a la carte étlap megszűnt, helyette 4 vagy akár 6 fogásos degusztációs menük közül lehet választani. 4 fogásos vegetáriánus opció is van, és borsorral vagy akár pezsgőkkel is kiegészíthető a vacsora. És ha már itt tartunk, az italokon legalább akkora hangsúly van, mint az ételeken.

Még az előétel előtt az asztalunk mellé gurítottak egy ginekkel megpakolt kocsit, amiről végül borzasztó nehezen, de sikerült kiválasztanunk életünk gin-tonicját. És a koktélok sem kínáltak kevesebbet, mint eleven varázslatot.

  

De jöjjenek az ételek, mielőtt én is teljesen elvesznék a részletekben.

„Azért választottuk legújabb, őszi menünk ihletőjének a káoszt, mert ez fejezi ki legjobban ezt az évszakot. Ilyenkor a dolgok nem azok, mint aminek látszanak. Minden olyan furcsa, közben valahogy mégis csodálatos. A múlt romjain lépkedünk, miközben az új évszak meglepetései varázsolnak el bennünket."

Tehát a friss étlap központi eleme az ősz és a káosz.

Ez aszolút át is jön, ugyanakkor soha nem merném ezeket a tálakat kaotikusnak vagy zavarosnak nevezni, hiszen egész egyszerűen gyönyörűek.

Már a frissen sült kenyérszelet illatától bekönnyeztünk, és ez tényleg csak egy hosszú sor legelső eleme volt. Hiszen a konkrét előétel előtt még két bemelegítő fogás is érkezett. Az egyik egy buja kert formájában, a másik pedig egy titokzatos fészek álcájában került elénk. Tényleg szórakoztató folyamat akár csak addig eljutni, hogy az ember felfedezze azt, hogy ami kőnek látszik valójában máj, és ami korhadt faágra hajaz, az egy isteni csokoládé.

 

Talán a levest emelném ki, ha kést tartanának a torkomhoz, és kedvencet kéne választanom. A tom kha leves rák carpaccióval érkezik, de nem akármilyen tálalásban. Az asztalnál ejtenek bele a a gőzölgő levesbe egy vattacukor gömböt, ami pillanatok alatt szétolvad, és a spirulina zöldes-feketés színével festi meg a tányérunkat.

Az íze pedig olyan, mint ahogyan egy gyógyító elixírt képzelek el. Fűszeres, csípős, karakteres, de ugyanakkor selymes és lágy. És ez még csak az első "igazi" előétel volt a sorban!

Érkezett még nyúl és kacsamáj is az aranybevonatban pompázó tőkehal előtt.

Minden tökéletesen ritmusban került elénk, és részletes bemutatás után újabb és újabb meglepetést okozott. Hitetetlenül sokféle alapanyagot és technikát alkalmaznak. Lehetetlen erre csodálat nélkül tekinteni.

És bár kicsivel ezelőtt azt mondtam, hogy a leves volt a favoritom, azért a sajtválogatás és a desszerti is simán megérdemli a dobogót. Inkább ne hirdessünk győztest...

A sajtok és tofuk gombának álcázták magukat. Brutális ízélmény az összes falat.

Az én passiógyümölcsös, csokoládés, sütőtökös desszertem összesen 15 komponensből állt össze. Kemény munka van egy ilyen tányérdesszertben, de véleményem szerint megtérül. Csak ragyogó szemeket látni ezen a ponton.

Partnerem szőlőt kóstolt bergamottal és mézzel. Ennek a gyümölcsnek sem láttunk még ennyiféle arcát. (Ez a fogás ráadásul glutén és laktózmentes is!)  

André Bicalho.

Jegyezzük meg csak szépen ezt a nevet. A brazil-portugál séf fantáziája igazán lenyűgöző menüsorban öntött formát.

Ha valami különlegesre vágytok... úgy értem, hogy IGAZÁN különlegesre, akkor keressétek fel a Barakát és próbáljatok ti hibát találni ebben. Nekünk nem sikerült!

H-1051 Budapest,

Monday - Saturday 18:00 - 22:30

| +36 1 200 0817

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.

Link másolása

Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.

Link másolása

Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.  

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?

Link másolása

Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

RÓKALAND
Csokimennyország az Andrássy úton – a Ghraoui Csokoládé Manufaktúrában jártunk
... és kóstoltunk is, finomabbnál finomabb luxus-édességeket. Mutatjuk a videót!

Link másolása

Méregdrága csokik egy luxi-csokiboltban - a Ghraoui Csokoládé Manufaktúrában csupa olyan édességet találni, amelynek minden darabját kézzel készítik, a kakaóbab kiválasztásától egészen a dekorálásig.

A különféle csokikat akár egyesével is össze lehet válogatni, ha minél nagyobb változatosságra vágyunk, de ha egy-egy kockánál többet is szeretnénk hazavinni, nem árt kicsit mélyebben a pénztárcánkba nyúlni. Vannak ugyanis olyan különlegességek, amelyeknek kilója több tízezer forintba kerül (mi három darabot hoztunk el, külön-külön zacskókba csomagolva körülbelül 600 forintért).

A névadó Ghraoui család egyébként Szíriából származik, már az 1800-as évek eleje óta kereskednek, de az 1940-es években mutatkoztak be csokoládé-fronton az arab régióban is, azóta pedig hatalmas hírnévre tettek szert. A térségbeli konfliktusok hatására azonban befejezték ottani működésüket, és több mint hetvenéves tudásukat magukkal hozva érkeztek Magyarországra.

Ghraoui termékei kizárólag saját hálózatunkban érhetők el. Üzleteinket a világ egyik legnevesebb belsőépítésze és tervezője, Bruno Moinard álmodta meg.

 

Andrássy út 31.

1061 Budapest, Hungary

+36 1 398 87 91

budapest@ghraouichocolate.com

Hétfő–Szombat

10:00–19:00

Vasárnap: zárva

www.ghraouichocolate.com


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk