EGÉSZSÉG

Sokan az internetet választják az orvos helyett, ha intim tájékon akad problémájuk

Többek között erre is fény derült a legutóbbi kérdőívünk eredményeiből. Na és azt is megtudhattuk, mennyire kedvelt a tangabugyi.
Hirdetés (x) - szmo.hu
2022. november 28.


Link másolása

Az egészség a legfontosabb – halljuk mindig, viszont a rendszeres szűrővizsgálatokat hajlamosak vagyunk halogatni, és előfordul, hogy már csak akkor eszmélünk fel, amikor baj van. Ez pedig különösen igaz egy olyan téma esetében, mint amilyen az intim egészség, hiszen talán az altáji problémáinkról a legnehezebb beszélni.

A Bayerrel közös kérdőívünkben annak jártunk utána, mit tesznek a nők egy intim területen tapasztalt rendellenesség esetén,

de kíváncsiak voltunk arra is, mit gondolnak a tangaviseletről, és mennyire ismerik a hüvelyflórát.

Köszönjük a több mint 1000 hölgy olvasónk közreműködését, segítségükkel érdekes és hasznos tanulságok szűrhetők le az intim egészséghez való viszonyulásunkról.

Furcsán érezzük magunkat a nőgyógyásznál

Tudjuk jól, hogy a nőgyógyászati vizsgálatot rutinvizsgálatként is szokás emlegetni, mégis sokan tartanak tőle. A válaszok alapján a legtöbben (40%) furán érzik magukat attól, hogy egy idegen matat a lábuk között. 27% zavarban van, 16% pedig fél attól, hogy a vizsgálat fájdalmas. 30% számára viszont ez is csak olyan, mint bármelyik orvosi vizsgálat.

A VagiNavigátor YouTube csatorna nőgyógyászati vizsgálattal kapcsolatos videóját elnézve egyrészt megállapíthatjuk, hogy lehet tabuk nélkül beszélni az intim egészségről, másrészt tudatosulhat bennünk: hiába kínos vagy feszült a helyzet az első alkalmakkor, idővel teljesen átlagos érzés lesz a vizsgálat. Az öndiagnosztika helyett pedig mindenképp fontos eljárni a rendszeres szűrésekre, hogy megelőzzük egy-egy probléma eszkalálódását.

Ha többet szeretnél megtudni az intim egészségről, de nem mersz kérdezni ...

... akkor szerencsére a világhálón is találhatsz hasznos tartalmat. Azért ügyelj rá, milyen forrásból tájékozódsz, de ajánlhatunk egy megbízhatót: a VagiNavigátor sorozat a Bayer Hungária Kft. megbízásából készül, épp azzal a céllal, hogy az intim egészség témakörébe tartozó kérdések ne jelentsenek tabut, bátran merjünk beszélni ezekről. Mert ha valamiről nem beszélünk, arról nincs tudásunk, igazából oda sem figyelünk rá. És lehet, hogy ezzel a viselkedéssel az egészségünknek ártunk, mert fel sem tűnik, ha megváltozik testünk működése. A VagiNavigátor pont azoknak jelenthet hathatós segítséget, akik még esetleg nem jutottak el odáig, hogy merjenek kérdezni – a sorozat egyes epizódjai számos kényelmetlennek tűnő kérdést megválaszolnak, irányt mutatnak abban, mi is a helyes hozzáállás, ha az intim egészségünkről van szó.

Nézz körül a VagiNavigátor YouTube csatornán, vagy tájékozódj a vaginavigator.hu weboldalról! Kiderülhet, hogy mi van a szemérem másik oldalán!

Ez utóbbit már csak ezért is fontos hangsúlyoznunk, mert a válaszadók, ha valami rendellenességet tapasztalnak intim területen, majdnem ugyanolyan arányban bízzák a Google-ra magukat (37%) mint fordulnak orvoshoz (38%). A megkérdezettek közül ráadásul minden 20. semmit sem tesz ilyen esetben.

A válaszolók több mint ötöde pedig egyszer sem volt még szűrővizsgálaton.

Ennél a kérdésnél egyébként két szembetűnő különbség alakult ki. Egyfelől, hogy a 25 év alattiak inkább a Google-t kérdezik meg (43%), mintsem az orvost (18%). Másfelől a diplomásoknál 52% az orvoshoz fordulók aránya, közülük 63% évente egyszer el is megy szűrővizsgálatra, ellentétben például azokkal, akik községben élnek (38%).

Mi a helyzet a tangával?

A válaszolók több mint fele (55%) állítja, hogy az ő fiókjában túlnyomórészt pamut alsóneműk lapulnak, egynegyedük viszont a szexi tangákat, csipkés alsóneműket részesíti előnyben. A 25 év alattiaknál pedig egyértelműen a tanga és a csipkés bugyi a favorit (39%).

De szeretik ezt a fehérneműfazont egyáltalán, vagy csak a férfiak miatt hordják? Erről megoszlanak a vélemények. A válaszolók több mint egyharmada beismeri, hogy maga is gyakran hord tangát, és tudja, hogy ezt a férfiak is kedvelik (35%). 21% azt mondja, hogy kényelmetlen ugyan, de azért néha felveszi. 24% pont azért nem vesz fel tangát, mert kényelmetlennek tartja. És csak 13% véli úgy, hogy a tangaviselet higiéniás problémákat okozhat. Pedig valóban így van. Ebből a videóból pedig kiderül mindennek a miértje is.

A szaunázás is kihat a hüvelyflóránkra

Az egyéni vélemények és preferenciák mellett tettünk fel olyan kérdéseket is, amikre van objektíven helyes válasz. Meglepően tapasztaltuk, hogy amikor egyes állításokról kellett megmondani, hogy melyik a hamis, akkor feltűnően kevesen jelölték be azt, hogy a fehér színű hüvelyváladék bakteriális fertőzésre utal (33%). Pedig ez valóban nem igaz. Azt viszont csaknem kétszer ennyien (64%) tudták, hogy az intim mosakodó géleket nem a hüvely belső tisztítására kell használni.

A mindennapi életünk során számtalan, a hüvelyflóra egészségét befolyásoló tényezővel találkozhatunk. A megkérdezettek számára ezek közül a legfontosabb tisztálkodás (87%). Második helyen következett a szexuális élet (81%), harmadik helyen pedig a fehérneműviselet (77%) áll. Negyedik az immunrendszer állapota (71%), ötödik pedig az uszoda-, szaunalátogatás (65%). A diplomások csaknem minden szempontot magasabb százalékos arányban jelöltek meg – a tisztálkodást 94%-ban, de még az immunrendszer állapotát is 88%-ban. A 25 év alattiaknál az immunrendszer mellé bejön negyedik helyre a túl hosszú tamponhasználat (66%), ötödiknek pedig az étkezés (64%).

Amit pedig megtesznek a megkérdezett nők, hogy elkerüljék a hüvelyi fertőzéseket: nem váltogatnak szexpartnert (80%), nem hordanak tangát (48%), használnak intim mosakodót (41%), a tampont 3-4 óránál hosszabb ideig nem hagyják bent (41%)

A 25 év alattiak valamivel jobban odafigyelnek a tamponhasználatra (46%), de kevésbé fontos számukra a tanga mellőzése (29%).

A cikk a Bayer Hungária Kft. megbízásából készült.

MAN: CH-20221122-89

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
Drámaian megugrott a betegek száma Magyarországon
3,2 millió embert kezeltek a háziorvosok magas vérnyomással, de meghaladta az egymillió főt az iszkémiás szívbetegségben és a diabéteszben szenvedők száma is.

Link másolása

A KSH egyik 2021-es adatokkal dolgozó tanulmánya szerint az elmúlt 11 évben az asztmások és a daganatos betegek száma nőtt leginkább, de 147 százalékkal ugrott meg az agyi erek katasztrófáit érintő diagnózisok és a cukorbetegek száma is - írja a napi.hu.

A 19 évesnél idősebb korosztályban 2021-ben tízezer lakosra:

 • 4007 magas vérnyomásban szenvedő beteg jutott, 2011-ben 3400;
 • daganatos beteg 512 volt, 2011-ben 337;
 • a cukorbetegek száma is drámaian nőtt tíz év alatt, 2021-ben 1406 betegről szólnak a statisztikai adatok, 2011-ben pedig 1072 diabéteszes jutott 10 000 lakosra.

  2021-ben a háziorvosok nyilvántartása szerint összesen 3,2 millió embert kezeltek magas vérnyomással, de meghaladta az egymillió főt az iszkémiás szívbetegségben és a diabéteszben szenvedők száma is.

  A top négy betegszám emelkedés a következő volt:

 • az asztmások száma 272 százalékkal nőtt;
 • a rosszindulatú daganatos betegek száma 158 százalékkal lett magasabb;
 • a cerebrovaszkuláris (agyi ereket érintő) betegségek aránya 147 százalékkal ugrott meg;
 • a diabéteszesek (cukorbetegek) száma 137 százalékkal emelkedett két évtized alatt.

  A demográfiai tendenciákról is katasztrofális képet fest a tanulmány, az idősödő korszerkezet miatt a halálozások száma egyre nagyobb mértékben haladja meg a születésekét.

  Az ezredfordulótól a Covid19-járvány kitöréséig évente 126–136 ezren haltak meg, 2020-ban és 2021-ben a halálozások száma 141, illetve 156 ezerre ugrott, 2022-ben pedig 136 ezer haláleset volt, miközben a szülőképes korú nők száma is folyamatosan csökken.

  A 2022-es népszámlálás adatai szerint már csak 9,6 millió fő élt Magyarországon, 333 ezer fővel kevesebben, mint a 2011-es népszámlálás idején. A 2011. és a 2022. évi népszámlálások között csak Pest és Győr-Moson-Sopron megye népessége gyarapodott 10, illetve 4,4 százalékkal, a többi megyéé és a fővárosé fogyott.

  Eközben 2021-ben az előző évinél 22-vel kevesebb, 6516 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisban volt alapellátás. Az orvossal nem rendelkező, helyettesítésben ellátott praxisok száma 2015 óta a korábbinál meredekebben emelkedett, 2021-re számuk 375-tel, 662-re nőtt.

  2023-ban összesen öt olyan háziorvos praktizál Magyarországon, aki 30 év alatt van. A KSH szerint 2021-ben 42,5 ezer orvosra és 105,3 ezer szakdolgozóra lett volna szükség az országban az egészségügy zavartalan üzemeltetéséhez. Ezzel szemben 41,2 ezer orvos dolgozott, és 101,6 ezer szakdolgozói állás volt betöltve.

  Ötszázalékos volt az orvoshiány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Bács-Kiskun megyében 4,5 százalékon állt a betöltetlen orvosi állások száma, de Budapesten is óriási orvosi létszámhiánnyal (4,3 százalék) küzd az egészségügy.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Ajánljuk
  EGÉSZSÉG
  A Rovatból
  A legtöbb Covid-halál egy teljesen másmilyen fertőzés miatt következhetett be egy kutatás szerint
  Legalábbis azon betegek körében, akik lélegeztetőgépre kerültek.
  Fotó: Unsplash - szmo.hu
  2023. május 11.


  Link másolása

  Egy új kutatás szerint azoknak az embereknek egy nagy része, akik lélegezetőgépre kerültek Covid-fertőzés miatt, másodlagos fertőzésként bakteriális tüdőgyulladásban is szenvedtek. Mint kiderült, közülük a tüdőgyulladás következtében többen hunytak el, mint a koronavírus-fertőzés miatt - írja a Science Alert.

  Ez azt jelenti, hogy miközben ezek az emberek a Covid miatt kerültek kórházba, a gépi lélegeztetés következtében kialakult fertőzés miatt nagyobb valószínűséggel haláloztak el, amennyiben a bakteriális probléma nem reagált a kezelési módokra.

  A tanulmány rámutat annak fontosságára, hogy a kritikus állapotban lévő betegeknél rendkívül fontos a másodlagos bakterális pneumónia megelőzése és agresszív kezelése – mondta a Northwestern Egyetem tüdőgyógyásza, Benjamin Singer, aki részt vett a kutatásban.

  Az orvosok 585 intenzív osztályra került beteg állapotát vizsgálták. Az adatokból kiderült, hogy magához a koronavírushoz köthető halálozás viszonylag alacsony volt, de más okok, amelyek az intenzív osztályon való hosszú tartózkodás során jelentkeztek, lerontották ezt az arányt.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk

  EGÉSZSÉG
  Érdemes átszokni az ülve pisilésre a férfiaknak: szakértők szerint egészségesebb és hatékonyabb
  Az idő előrehaladtával az ülve pisilés jót tesz a prosztatának, ráadásul alaposabban kiürül a húgyhólyag is.

  Link másolása

  Óva inti a férfiakat az állva pisiléstől egy vezető angol urológus, írja a LADbible. Gerald Collins, a manchesteri Alexandra Kórház urológusa szerint az állva pisilés hagyománya valószínűleg kényelmi szempontok és körülmények miatt alakult ki.

  Az orvos szerint azonban az évek előrehaladtával érdemes lehet ezen a szokáson változtatni. Ennek hátterében a jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH) áll, mely a harmincas éveikben járó férfiak 8 százalékát, míg a 80 felettieknek már a 80 százalékát érinti.

  „A BPH a prosztata hormonális környezetének megváltozása miatt alakul ki, főként a 40-es évek elejétől kezdve” – magyarázta el Collins. „Megemelkedik a tesztoszteron egy bizonyos bomlástermékének jelenléte, ami a prosztata sejtfejlődésének és méretének növekedését okozza. Ennek következtében a férfiak egyre inkább úgy érezhetik, hogy sokkal jobban tudnak ülve pisilni.”

  A Leideni Egyetem Orvosi Központjának holland kutatói egy 2014-es kutatás során arra jutottak, hogy az ülve vizelés előnyös lehet. Ebben a testhelyzetben a hólyag gyorsabban és alaposabban kiürül, mert a medence és a gerinc izmai az ácsorgással szemben teljesen ellazulnak.

  Ezzel szemben a YouGov egy friss felmérése alapján a férfiak többsége világszerte inkább állva könnyít magán. A brit férfiak 33 százaléka jelentette ki, hogy soha nem ülne le pisiléshez, és csak 24 százalékuk vallotta be, hogy többnyire ülve vizel.

  Vigyázni kell azonban a túlzott ücsörgéssel is. A Mayo Clinic nonprofit orvosi központ kutatása szerint nem érdemes túlságosan elhúzni a trónolást, mivel könnyen aranyeret okozhat a hosszú ideig tartó erőlködés.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk

  EGÉSZSÉG
  Napi két csésze tea segíthet megvédeni az egyik legfontosabb szervünket az öregedéstől
  Egy új tanulmány szerint a teában található flavonoidok karban tartják az agyat és a memóriát.

  Link másolása

  Napi két csésze tea karban tartja a memóriát, írja a The Sun egy friss tanulmány alapján. A teában természetesen előforduló vegyi anyagok, az úgynevezett flavanoidok fokozzák az agy teljesítményét és segítik a memóriát. A hatás ugyanaz attól függetlenül, hogy a teát üresen vagy tejjel ízesítve fogyasztjuk.

  A szakértők azután jutottak erre a megállapításra, hogy megvizsgálták, hogyan befolyásolták az almában és bogyókban is megtalálható flavonoidok több mint 3500 egészséges, 60 év feletti ember memóriáját. Az egyik csoport napi 500 mg-ot szedett, ami nagyjából két csésze teának felel meg, míg egy másik csoport csupán placebót kapott. A három évig tartó vizsgálat végén szófelidézési feladatokat kaptak a kísérleti alanyok.

  A flavonoidos csoport pontszámai átlagosan 10,5 százalékkal voltak jobbak, mint a másik csapatba tartozóké.

  Gunter Kuhnle szerint a teafogyasztás a „legegyszerűbb módja” a flavonoidbevitel növelésének. A Readingi Egyetem professzora úgy véli, hogy napi két csésze az emberek többsége számára elegendő lehet.

  Dr. Scott Small, az amerikai Columbia Egyetem tudósa szerint az időskori memóriavesztés emberenként változó. Ugyanakkor megjegyezte, hogy ha a 60 év felettiek esetében ilyen hatalmas különbség mutatkozik a flvonoidok rendszeres fogyasztása miatt, feltehetően még szembetűnőbb eredményeket lehetne elérni, ha a 40-es, 50-es éveikben járók kezdik el a rendszeres teafogyasztást.

  Tara Spires-Jones, az Edinburgh-i Egyetem professzora felhívta a figyelmet arra: más tanulmányok szerint a flavonoidok segíthetik az agy működését azzal, hogy fokozzák a szinapszisok, azaz a neuronok közötti kapcsolatok kialakulását.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk