EGÉSZSÉG
A Rovatból

Minden, amit tudni akartál a HPV-ről, de sosem merted megkérdezni

A HPV-fertőzés nagyon gyakori, szinte minden ember átesik rajta legalább egyszer életében.

Link másolása

A méhnyakrák az egyik leggyakoribb daganattípus a nők körében, viszont egy friss felmérés szerint a betegséget kiváltó HPV-fertőzésről csak kevesen hallottak, ezért is fontos, hogy minél többen juthassanak megfelelő információkhoz a témában. Fontos elmenni szűrésekre és lehet kérni védőoltást is. Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatóját kérdeztük a témában.

– Mi az a HPV, milyen faja veszélyes leginkább?

– A HPV a humán papillomavírus rövidítése, amelynek több mint 200 típusa ismert. Ebből körülbelül 10 típus az, amely összességében gyakrabban fordul elő és daganatkeltő képesség alapján magas kockázatú csoportba sorolható. A méhnyakdaganatok döntő többsége egyértelműen a HPV-fertőzés következményeként alakul ki.

Egyébként több más daganat, mint például a középgarat daganatok, a végbélnyílás daganatok, a szeméremtest és hímvessző daganatok egy része is a HPV miatt alakul ki.

– Hogyan terjed ez a vírus?

– Szexuális úton, tehát a partnertől lehet elkapni a vírust. Hogyha valaki megfertőződik a HPV-vel, azon belül is a magas rizikójú típusok valamelyikével, akkor fokozott a rizikója a méhnyakrák megelőző állapot kialakulásának. Ha a daganatmegelőző állapotot nem vesszük észre, akkor a későbbiekben rosszindulatú daganatos elváltozás alakulhat ki belőle. Gumióvszer használatával csökkenthető a HPV fertőzés kockázata, de az óvszer sem biztosít 100%-os védelmet, mivel nem fedi le a bőr minden fertőzött területét.

Ha valaki átesik a fertőzésen, az nem jelent automatikus és tartós védettséget: ha már egyszer megfertőződött valaki egy adott HPV törzzsel, ismét újra fertőződhet akár azonos típussal is, akkor is, ha azt a fertőzést egyszer már legyőzte a szervezet.

Néhány megdöbbentő adat

A Pulzus 2022 februárjában készített kutatása rávilágít, hogy mennyire hiányosak az ismereteink a HPV-ről – cikkünkben is ennek a felmérésnek az eredményeire hivatkozunk. A kutatás célcsoportja a 18-55 év közötti magyar lakosság volt, 1002 főt kérdezek meg.

- A magyar nők többet tudnak a HPV fertőzés terjedéséről, veszélyeiről, mint a férfiak.

- 100-ból 8-an ritka betegségnek tartják a HPV-fertőzést – pedig a valóságban a felnőttek nagy részét érinti.

- 19% sosem hallott a HPV-ről.

- A kutatásban résztvevő válaszolók csaknem fele nincs tisztában azzal, hogy a HPV a férfiakat és a nőket egyaránt érintheti.

- 58% tudja, hogy a HPV a nőknél méhnyakrákot okozhat.

- 23% semmit sem tud a HPV elleni védőoltásról.

– Nagyon drasztikus, de egy friss felmérés szerint

a megkérdezettek 31 százaléka nem is hallott még soha a fertőzésről, 12 százalék pedig nem tud róla semmit.

- Hogyan lehet felismerni, hogy megfertőződtünk?

– Sehogy. Egyáltalán sehogy. A HPV-fertőzésnek általában semmilyen tünete nincsen. Vannak a HPV-nek alacsony rizikójú típusai, amelyek például nemi szervi szemölcsöket okoznak. Ha akár a férfiaknak, akár a nőknek nemi szervi szemölcse jelentkezik, érdemes elmenni urológushoz vagy nőgyógyászhoz, és azt kezelni kell, ami ecsetelést, fagyasztást, lézeres, vagy sebészi eltávolítást jelenthet, de a betegség ennek ellenére sajnos gyakran kiújul.

– Lehet-e ez ellen mégis valahogy védekezni?

- Természetesen. Az elsődleges védekezés az az, hogy ma már a HPV ellen, pontosabban ezek ellen a magas kockázatú vírusfajták ellen van védőoltás. Ma az iskolákban a hetedikesek szüleinek felajánlják, hogy a gyermekük térítésmentesen megkapja a 9 komponensű HPV elleni védőoltást, ami egy jó lehetőség, mivel hosszú távon megvédhetik a gyermekeket az oltásban lévő HPV típusok által okozott daganatok egy részétől. Csak az a nagyon lényeges, hogy a szülők mindenképpen kérjék ezt az oltást, mert sajnos mindig van olyan szülő, aki nem szeretné a gyerekét beoltatni.

– Amiben még árulkodó a már korábban is említett felmérés, az a férfiak helyzete.

A megkérdezetteknek ugyanis az 58 százaléka azt mondja, hogy a HPV-fertőzésből szinte csak a méhnyakrák következik, ezért is lehet, hogy az erősebb nemnek kevesebb az információja erről a betegségről, sőt, a nemi szervi szemölcsöt fel sem ismeri a válaszolók 31 százaléka.

Kiknek érdemes beoltatni magukat? Csak a nőknek? Vagy mindkét nemnek?

– Természetesen férfiaknak és nőknek egyaránt érdemes. A férfiaknál is okozhat komolyabb egészségügyi problémát a HPV, de már önmagában az is veszélyes lehet, ha hordozóként megfertőzik hölgypartnereiket. Ugyanakkor korosztályi szinten nemcsak a tizenéveseket lehet beoltani, tehát egy huszonéves, harmincéves, negyvenéves nő is beolttathatja magát, hogyha nem stabil partnerkapcsolatban él. Mert hogyha valaki stabil partnerkapcsolatban él, és egyik félnek sincsen más szexuális kapcsolata, akkor nyilván nem tud nála HPV-fertőzés kialakulni. De ha esetleg valaki másképp él, nincsen állandó partnere, akkor mindenképp javaslom, hiszen a következő partnertől elkaphatjuk a fertőzést.

Az oltás beadásához nem szükséges előzetes HPV teszt, és a HPV elleni védőoltás pozitív HPV teszt esetén is alkalmazható.

Ha pozitív a HPV teszt eredménye, az oltás akkor is megvédhet más, az oltóanyagban lévő HPV típusok által okozott elváltozásokkal szemben, vagy a fertőzés spontán gyógyulása után az ugyanazon típussal történő újrafertőződés kapcsán kialakuló elváltozásoktól.

– Van még valamilyen védekezési mód?

– Igen, évenként el kell menni nőgyógyászati rákszűrésre. Ha valaki elmegy, akkor gyakorlatilag biztos, hogy még csak egy kezdeti stádiumban tud kiderülni egy esetleges elváltozás, melynek kezelésével elkerülhető a méhnyakrák kialakulása.

– Körülbelül hányan érintettek a betegséget illetően?

- Évente körülbelül 1000 fölötti méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak Magyarországon és körülbelül 500 nő meghal méhnyakrákban.

A nemi szervi szemölcsöket illetően több tízezren lehetnek érintettek. A fiatal korosztálynak, a húsz-harminc éveseknek a negyede fertőzött HPV-vel, tehát nagyon nagy az arány.

 

HPV elleni vakcina: tartós védelem

Hazánkban 2006 óta vannak forgalomban HPV-oltóanyagok. A HPV elleni vakcina nem tartalmaz vírust, csak annak egy kis fehérje részletét, amely megtanítja az immunrendszert a védekezésre. A vakcina jól tolerálható, kedvező a mellékhatás profilja és alkalmazását több nemzetközi szervezet is ajánlja.

A HPV-vel kapcsolatos további információkért és referenciákért kérjük keresse fel a hpvdoktor.hu weboldalt.

A cikk és a Pulzus kutatás az MSD Pharma Hungary Kft. támogatásával készült.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!

Fotók forrása: Pixabay, dr. Ács Nándor.

HU-NON-00784

Lezárás dátuma: 2022.06.29.

MSD Pharma Hungary Kft. // 1095 Budapest, Lechner Ödön Fasor 10/B. // Tel: +36-1-888-5300 // Email: hungary_msd@merck.com

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
Akkor is halálos lehet a darázscsípés, ha előtte sosem voltunk allergiásak
A szakember szerint érdemes észnél lennünk, hiszen bármikor kialakulhat allergia.
Fotó:Pixabay/Ralph - szmo.hu
2022. augusztus 09.


Link másolása

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy elhunyt a napokban egy szentendrei férfi, aki bár nem volt allergiás a darázscsípésre, mégis belehalt. Azért, hogy utána járjanak a történteknek a Reggeliben Dr. Moric Krisztinát, fül-orr gégészt, allergológust kérdezték az eset körülményeiről, és arról, hogy mik a legfontosabb tudnivalók a darázscsípésekkel kapcsolatban.

Dr. Moric Krisztina arról beszélt, hogy ha megcsíp minket egy darázs – még ha nem is vagyunk allergiásak rá, – minden esetben duzzanat alakul ki, az azonban nagyon nem mindegy, hogy ez hol jön létre:

„Ha a kézfejünket csípi meg, semmi probléma nem lesz, viszont ha bekerül a darázs a szánkba, megcsípi a nyelvünket, és az duzzad meg, az bizony elzárhatja a légutakat és akár fulladásos halált is okozhat”

- ismertette a doktornő.

A szakértő szerint, amennyiben valakit például a nyelvén csíp meg a rovar, vagy ha túlzott allergiás reakció alakul ki, rögtön mentőt kell hívni. Ha tudjuk az illetőről, hogy allergiás a csípésre, és van nála adrenalintartalmú autoinjektor, egy úgynevezett Epipen, ezt azonnal be kell adni neki.

Ha csípés miatt csak egy „kis helyi reakció” keletkezik, akkor érdemes az érintett területet vizes, esetleg ecetes borogatással hűteni, normális esetben az itt keletkező duzzanat pár nap alatt magától elmúlik. Az ecet nemcsak népi legenda, a lúgos darázs mérget remekül semlegesíti az ecetsav.

A kalcium beszedése viszont kimondottan veszélyes lehet darázscsípés esetén, főleg, ha az illető allergiás a rovar mérgére. Az allergológus szerint

„ilyenkor a vérnyomás esés is a tünetek között lehet, amit a kalcium tovább fokoz.”

A doktornő figyelmeztetett: kisebb helyi reakció után is érdemes észnél lenni, mert attól, hogy már csípett meg darázs, és nem lett belőle nagyobb gondunk, nincs rá garancia, hogy a következő csípés nem lesz végzetes. Elmondása szerint bármikor kialakulhat allergia.

„Lehet, hogy életünkben többször is megcsípett bennünket darázs, semmi gond nem volt, de a következő már lehet akár egy anafilaxiás sokk.”

A jó hír az, hogy erősebb helyi reakció esetén, például, ha a csípés után az egész kézfejünk bedagad, az eset után 4-6 héttel vérvételes vizsgálattal van rá lehetőség, hogy megtudjuk, allergiásak vagyunk-e.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
EGÉSZSÉG
Több mint 40 kilót fogyott másfél év alatt a skót nő, aki korábban gyorskaján és nassolnivalón élt
A képeket elnézve mintha egy teljes más ember lenne a 31 éves anya, aki korábban annyira elégedetlen volt magával, hogy tükörbe se mert nézni.

Link másolása

Nagyon látványos átalakuláson ment keresztül egy skót nő, aki azért kezdett életmódváltásba, mert már szó szerint nem tudott tükörbe nézni – írja a Mirror.

Sinead McCarthy azért hízott meg az elmúlt években, mert keveset mozgott, rengeteget nassolt, és hetente minimum egyszer, de volt hogy hétszer gyorskaját rendelt magának. Ráadásul akkora adagot evett mindig, ami két embernek is elég lett volna. Esténként pedig családi méretű táblacsokikat majszolt rendszeresen.

„Utáltam, amit a tükörben láttam, ezért nem is néztem bele, hogy ne tudatosodjon bennem, mennyire rossz a helyzet. A külső megjelenésemre se adtam: nem csináltam meg a hajam, nem sminkeltem az arcomat. Egyáltalán nem törődtem magammal, mert úgy gondoltam, nincs értelme”

– emlékezett vissza.

A 31 éves nő számára azért sem volt könnyű a változtatás, mert kontrollmániás párja mindent megszabott neki: mit ehet, hova mehet, mit csinálhat. Például azt is megtiltotta neki, hogy edzőterembe menjen. Miután kilépett a négy évig tartó kapcsolatból, elhatározta, hogy rendbe szedi magát - ekkor 127 kilót nyomott.

„Az első edzés borzalmas volt. Két perc után már azt éreztem, hogy el fogok ájulni. Le kellett ülnöm, annyira nehéz volt. De elszánt voltam: le akartam fogyni és megváltoztatni az életemet”

– mondta.

Személyi edzőt fogadott, aki edzésprogramot és étrendet is összeállított neki. A mozgás azóta már nem rémálom számára, épp ellenkezőleg: feltölti energiával és a mentális egészségének is jót tesz. Mindennap jár konditerembe, és az étkezésére is odafigyel. Alapvetően fehérjedús ételeket eszik, de nem sanyargatja magát, mert tudja, hogy egy kis nasi még nem teszi tönkre mindazt, amit elért.

Az életmódváltásnak köszönhetően a fiatal édesanya másfél év alatt több mint 40 kilótól szabadult meg, már kevesebb mint 80 kiló.

Mint mondta, teljesen megváltozott az élete, amit most kezd csak igazán élni.

„Elvesztettem magamat pár évre, amit a barátaim is észrevettek. Most viszont azt mondják, jó, hogy újra a régi vagyok. Olyan önbizalmam és szabadságom van most, mint még soha.”


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

EGÉSZSÉG
A Rovatból
Ingyen szűrik a nemi úton terjedő betegségeket a Szigeten
Csak 20 percet vesz igénybe, minden évben érdemes igénybe venni azoknak, akik védekezés nélkül és több partnerrel is szexuális életet éltek.

Link másolása

A szexuális úton terjedő betegségek szűrését évek óta biztosító Pozitív Élet Alapítvány és partnere, a Magyar Dermatológiai Társulat szerint most a szokásosnál is fontosabb a fesztiválozók tesztelése, mert a pandémia miatt az elmúlt években világszerte jelentősen visszaesett a nemi úton terjedő betegségek miatt szűrővizsgálatra jelentkezők száma.

A gyorstesztes HIV-, hepatitis B-, C- és szifiliszszűrést a Sziget Civil Falujában vehetik igénybe a fesztiválozók – a tesztelés körülbelül 20 percet vesz igénybe.

Augusztus 10–15 között a szűrőállomásnál minden jelentkező ingyenesen és anonim módon tesztelhet. Az eredmény elkészítéséhez szükséges 20 percben a helyszínen dolgozó orvosok és egészségügyi dolgozók magyar, angol és német nyelven tanácsokat is adnak, valamint válaszolnak a fesztiválozók kérdéseire is.

Az évente diagnosztizált HIV-fertőzöttek kétharmada továbbra is a 40 évesnél fiatalabb korosztályból kerül ki. A kockázati csoportba tartozók, illetve a védekezés nélkül és több partnerrel is szexuális életet élők számára a HIV-szűrés legalább évente ajánlott.

A koronavírus okozta világjárvány minden országban mérhetően visszavetette a nemi úton terjedő betegségek szűrését is. Az Egyesült Államokban a járvány első évében, 2020-ban már 50 százalékkal esett vissza a HIV-szűrések száma. A WHO adatai szerint Európában ugyanebben az évben körülbelül 1 millióval csökkent a HIV-tesztek száma, az európai országok többségében tavaly már 50 százalékkal kevesebb tesztet végeztek el, mint 2019-ben.

Magyarországon évente mintegy 200-250 embernél diagnosztizálják újonnan a HIV-fertőzést, közülük sajnos minden ötödik ember már későn, a betegség AIDS-stádiumában kerül az ellátórendszerbe. Ugyancsak komoly probléma a hepatitis C, amely a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) becslése szerint szexuális úton is terjedő vírusos májgyulladásként 50 ezer embert érint Magyarországon. Az érintettek többsége nincs is tisztában azzal, hogy fertőzött lehet.

A szervezet közleményében azt írja,

akár a HIV-ről, akár a hepatitis C-ről van szó, elsődleges a korai diagnózis. A hepatitis esetében ugyanis komoly májkárosodástól vagy akár májráktól óvhatja meg az érintetteket az időben elkezdett, és akár gyógyulásig tartó orvosi kezelés. A HIV esetében pedig a modern terápiás megoldások teljes értékű és hosszú évtizedekig egészséges életet garantálhatnak, ha – akár napi egy tabletta szedésével – korai stádiumban kapja a fertőzött a szükséges ellátást.

Magyarországon minden megyében működik ingyenes és anonim szűrőállomás, Budapesten is várják a jelentkezőket 20 perc alatt elvégezhető gyorstesztekkel. Ezekhez sem regisztráció, sem előzetes bejelentkezés nem szükséges.

A nemi úton terjedő betegségek elleni leghatékonyabb védelmet a rendszeres gumióvszer-használat adhatja, hiszen betegségtől függően akár a szexuális érintkezések 90 százalékában is megakadályozhatja a betegségek átadását. Saját és környezetünk biztonságáért a tudatos óvszerhasználat mellett akkor tehetjük a legtöbbet, ha legalább évente részt veszünk szűrésen – olvasható a közleményben.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

EGÉSZSÉG
A Rovatból
A rendszeres teafogyasztók jóval tovább élhetnek egy tanulmány szerint
Mindegy, hogy tejjel vagy cukorral, hidegen vagy melegen, csak igyunk minél több teát a kutatók szerint.

Link másolása

Csökkenti a halálozás kockázatát, ha naponta két vagy több csésze fekete teát fogyasztunk - írja a UK Biobank felmérése alapján a The Guardian. A kutatók arra jutottak, hogy

a rendszeres teafogyasztók körében 9-13 százalékkal alacsonyabb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás esélye azokkal szemben, akik nem teáznak.

Az Annals of Internal Medicine című egészségügyi lapban hétfőn publikált eredmények szerint mindegy, hogy tejjel vagy cukorral ízesítjük a teát, ahogy az is, hogy milyen hőmérsékleten fogyasztjuk. A kedvező hatásokat ezek közül egyik paraméter sem befolyásolta.

A kutatásban részt vevő félmillió brit 85 százaléka vallotta rendszeres teafogyasztónak magát. A válaszadók 89 százaléka a fekete tea mellett tette le a voksát. A kérdőíveket még 2006 és 2010 között töltötték ki, majd a válaszadók életét több mint egy évtizedig követték nyomon.

Fernando Rodriguez Artalejo madridi professzor szerint a kutatásból kiderül, hogy

a fekete tea a legszélesebb körben fogyasztott teafajta Európában.

Hozzátette: a főzet rendszeres fogyasztása akár több mint 10 évvel is kitolhatja a középkorú, többségében fehér lakosság esetében a halálozás esélyét, különösen a szív- és érrendszeri betegségek esetében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk