EGÉSZSÉG

12 egyszerű, otthon is elvégezhető vizsgálat, melyből kiderül, hogy milyen egészségi állapotban vagyunk

Néhány egyszerű módszerrel bárki utánajárhat otthon is, hogy milyen egészségi állapotban van.


Minden idők legkeményebb telére készül a brit egészségügy többek között az óriásira nyúlt várólisták és az ezzel párhuzamosan egyre lassabban reagáló mentők miatt. A háziorvosok szinte elérhetetlenek, az emberek pedig egyre dühösebbek. Mindeközben soha nem látott mértékben hagyják el a pályáját egy olyan időszakban, amikor egyébként is 10 500 orvos és 47 000 ápoló hiányzik a rendszerből - írja a The Sun.

Az egyébként is komoly nyomás alatt álló egészségügy előtt ráadásul új Covid-, és influenza-járvány áll. Éppen ezért létfontosságú lenne, hogy aki csak teheti, otthon vizsgálja meg magát alaposan, és csak szükség esetén forduljon orvoshoz, tanácsolja egy brit háziorvos. Dr. Zoe Watson ennek érdekében tizenkét könnyű módszert is javasol, amivel képbe kerülhetünk egészségi állapotunkat illetően anélkül, hogy elhagynánk otthonunkat.

1. Vérnyomás

Az orvos szerint a szinte bárhol beszerezhető házi vérnyomásmérők tökéletesen alkalmasak egy otthoni vizsgálat elvégzésére. Minél idősebb valaki, annál magasabb lesz a vérnyomása. A tartósan magas vérnyomás azonban növelheti a szív- és vesebetegségek, valamint a stroke kockázatát. Aki úgy érzi, hogy valami nem stimmel, mérje meg a vérnyomást naponta akár több alkalommal is. Orvoshoz csak akkor érdemes fordulni, ha tartósan 140/90 feletti értéket tapasztalunk.

2. Pulzus

A nyugalmi pulzusszámnak percenként 60 és 100 között kell lennie. A legegyszerűbben ezt úgy mérhetjük meg, ha a csuklónál megkeressük a pulzuspontot, majd 30 másodpercen keresztül számoljuk a szívveréseket. Az eredményt szorozzuk fel kettővel. Ha a kapott szám alacsonyabb 40-nél vagy magasabb 100-nál, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Akkor is érdemes felkeresni a háziorvost, ha számolás közben rendszertelen vagy kimaradó szívverést tapasztalunk. Utóbbi akár a szívinfarktus vagy szívkoszorúér-betegség jele is lehet.

3. Látás

A szemek esetében nemcsak a látás élességét érdemes vizsgálni. Normális esetben a szemfehérje teljesen fehér, csak egészen apró erek láthatók rajta. Ha a fehér rész vörös, az gyulladást jelezhet, a sárga szín pedig sárgaságra utalhat. Mindkét esetben ajánlott a háziorvos felkeresése. Dr. Watson szerint a látásunk nem lehet homályos, fekete foltok sem jelenhetnek meg, ahogy a kettős látás is aggasztó. Egyes esetekben ezek a tünetek akár a stroke, agydaganat vagy a cukorbetegség jelei is lehetnek. A háziorvos szerint éppen ezért legalább kétévente érdemes szemészhez menni.

4. Hallás

A látáshoz hasonlóan a hallással kapcsolatos panaszok is valamilyen mögöttes betegség, például agyhártyagyulladás vagy diabétesz jelei lehetnek. Érdemes online tesztelni a hallást, erre számtalan ingyenes honlap áll rendelkezésre az interneten. A tompa hallás egyik elsőszámú okozója a fülzsír felgyülemlése lehet. Ilyen esetben érdemes néhány csepp olívaolajat a fülbe cseppenteni, hogy lágyabbá váljon a zsír, és megtörténjen az öntisztulás. Ha egy hétnél tovább tart a panasz, érdemes orvoshoz fordulni.

5. Mellek

Kevesen tudják, hogy nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is kialakulhat mellrák. Éppen ezért érdemes havonta ellenőrizni, hogy vannak-e olyan elváltozások, melyek aggodalomra adhatnak okot. Tisztálkodás előtt vagy után a tükörben nézzük meg alaposan. Amennyiben változott a formája, alaposan tapogassuk is meg egészen a hónaljig és a kulcscsontig bezárólag a területet. Akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha megváltozott a mell alakja, a bőr tapintása eltér a korábbitól, új duzzanat vagy bőrpír alakul ki, esetleg a hölgyek esetében váladék távozik a mellbimbóból.

6. Túlsúly

A brit egészségügyi intézet legújabb ajánlása szerint pillanatok alatt kideríthető, hogy túlsúlyosak vagyunk-e vagy sem. Ehhez mindössze egy mérőszalagra van szükség, amivel előbb a testmagasságot, majd a derék körméretét kell lemérni. Ha megvagyunk, akkor utóbbit (derék) el kell osztani a magassággal. Amennyiben a kapott érték 0,4 és 0,5 között van, akkor minden rendben a testsúllyal. Ennél magasabb arány esetén érdemes dietetikushoz fordulni, mert az elhízás növeli a rák, a szívelégtelenség, a stroke és a kettes típusú cukorbetegség kockázatát.

7. Herék

A fiatal férfiak körében az egyik leggyakoribb betegség a hererák. Ezért fontos rendszeres időközönként ellenőrizni, hogy nem jelentek-e meg új csomók vagy egyéb elváltozások a heréken. Az orvos szerint havi egyszer, zuhanyzás vagy fürdés közben érdemes ezt megejteni, amikor a meleg víz miatt egyébként is ellazult állapotban van a herezacskó. Óvatosan érdemes megtapintani a heréket, hogy akár formára vagy textúrára nem érzékelhető-e eltérés a korábbiakhoz képest. Amint bármit felfedezünk, érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

8. Bőr

A bőr a legnagyobb szervünk, ráadásul otthoni körülmények között is jól ellenőrizhető. Ebben az esetben is érvényes az elv: minél előbb észleljük a bajt, annál nagyobb esély van a gyógyulásra! Az orvos szerint érdemes az anyajegyekről fotókat készíteni, és egy-egy ellenőrzés során összevetni a jelenlegi állapotot a korábbiakkal. A legjobb módszer erre az ABCDE-szabály: Assymetry (alak), Border (szegély), Colour (szín), Diameter (átmérő) és Evolving (változás). Eltérések esetén forduljunk szakemberhez.

9. Menstruáció

Nem kell azonnal kétségbe esni, ha egyszer-egyszer kimarad a menstruáció, de a biztonság kedvéért érdemes terhességi tesztet csinálni. Ahogy telnek az évek, a havi ciklus úgy válik egyre rendszertelenebbé, nehezebbé vagy éppen könnyebbé. Érdemes a periódus számon tartásához valamilyen online vagy offline naptárat használni. Szakembert akkor érdemes felkeresni, ha a ciklusok között vagy szex után jelentkezik vérzés.

10. Mentális egészség

Legalább annyira fontos a mentális egészség, mint a testi épség. Ráadásul a szeretteink állapotát is nyomon lehet követni, ha tudjuk, mire kell figyelni. Legegyszerűbben ezt két, az interneten is elérhető kérdőív (PHQ-9 és GAD-7) segítségével tudjuk felmérni. Míg előbbi a depresszió, utóbbi a szorongás felismerésében tud segíteni. Az értékelés függvényében érdemes orvoshoz fordulni.

11. Horkolás

A horkolás komoly párkapcsolati feszültségforrás, melyet leggyakrabban a helytelen életmód okoz. A horkolás kialakulhat többek között a túlzott alkoholfogyasztás vagy az elhízás miatt is. Ugyanakkor jelezheti az alvási apnoét is, ami növelheti a stroke, szívbetegségek, kettes típusú diabétesz vagy akár a depresszió kialakulását is. A horkolást nem szabad félvállról venni, különösen akkor nem, ha napközben a horkoló állandó álmosságot érez. Ilyenkor érdemes beszerezni egy alvásfigyelő eszközt, és ha nem folyamatos az éjszakai pihenés, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

12. Széklet

Ne legyünk szégyenlősek, és időnként nézzük meg a székletünket. Ha például véresnek tűnik, komoly bajt is jelezhet. Ilyen lehet például a bélrendszer daganatos megbetegedése. Ha ezen felül változást érzünk a vécére járás gyakoriságában, a széklet állagában, vagy állandó hasmenés, netán székrekedés gyötör minket, feltétlenül tájékoztassuk a változásról a háziorvost.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


EGÉSZSÉG
Drámaian megugrott a betegek száma Magyarországon
3,2 millió embert kezeltek a háziorvosok magas vérnyomással, de meghaladta az egymillió főt az iszkémiás szívbetegségben és a diabéteszben szenvedők száma is.


A KSH egyik 2021-es adatokkal dolgozó tanulmánya szerint az elmúlt 11 évben az asztmások és a daganatos betegek száma nőtt leginkább, de 147 százalékkal ugrott meg az agyi erek katasztrófáit érintő diagnózisok és a cukorbetegek száma is - írja a napi.hu.

A 19 évesnél idősebb korosztályban 2021-ben tízezer lakosra:

 • 4007 magas vérnyomásban szenvedő beteg jutott, 2011-ben 3400;
 • daganatos beteg 512 volt, 2011-ben 337;
 • a cukorbetegek száma is drámaian nőtt tíz év alatt, 2021-ben 1406 betegről szólnak a statisztikai adatok, 2011-ben pedig 1072 diabéteszes jutott 10 000 lakosra.

  2021-ben a háziorvosok nyilvántartása szerint összesen 3,2 millió embert kezeltek magas vérnyomással, de meghaladta az egymillió főt az iszkémiás szívbetegségben és a diabéteszben szenvedők száma is.

  A top négy betegszám emelkedés a következő volt:

 • az asztmások száma 272 százalékkal nőtt;
 • a rosszindulatú daganatos betegek száma 158 százalékkal lett magasabb;
 • a cerebrovaszkuláris (agyi ereket érintő) betegségek aránya 147 százalékkal ugrott meg;
 • a diabéteszesek (cukorbetegek) száma 137 százalékkal emelkedett két évtized alatt.

  A demográfiai tendenciákról is katasztrofális képet fest a tanulmány, az idősödő korszerkezet miatt a halálozások száma egyre nagyobb mértékben haladja meg a születésekét.

  Az ezredfordulótól a Covid19-járvány kitöréséig évente 126–136 ezren haltak meg, 2020-ban és 2021-ben a halálozások száma 141, illetve 156 ezerre ugrott, 2022-ben pedig 136 ezer haláleset volt, miközben a szülőképes korú nők száma is folyamatosan csökken.

  A 2022-es népszámlálás adatai szerint már csak 9,6 millió fő élt Magyarországon, 333 ezer fővel kevesebben, mint a 2011-es népszámlálás idején. A 2011. és a 2022. évi népszámlálások között csak Pest és Győr-Moson-Sopron megye népessége gyarapodott 10, illetve 4,4 százalékkal, a többi megyéé és a fővárosé fogyott.

  Eközben 2021-ben az előző évinél 22-vel kevesebb, 6516 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisban volt alapellátás. Az orvossal nem rendelkező, helyettesítésben ellátott praxisok száma 2015 óta a korábbinál meredekebben emelkedett, 2021-re számuk 375-tel, 662-re nőtt.

  2023-ban összesen öt olyan háziorvos praktizál Magyarországon, aki 30 év alatt van. A KSH szerint 2021-ben 42,5 ezer orvosra és 105,3 ezer szakdolgozóra lett volna szükség az országban az egészségügy zavartalan üzemeltetéséhez. Ezzel szemben 41,2 ezer orvos dolgozott, és 101,6 ezer szakdolgozói állás volt betöltve.

  Ötszázalékos volt az orvoshiány Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Bács-Kiskun megyében 4,5 százalékon állt a betöltetlen orvosi állások száma, de Budapesten is óriási orvosi létszámhiánnyal (4,3 százalék) küzd az egészségügy.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

 • Ajánljuk
  EGÉSZSÉG
  A Rovatból
  A legtöbb Covid-halál egy teljesen másmilyen fertőzés miatt következhetett be egy kutatás szerint
  Legalábbis azon betegek körében, akik lélegeztetőgépre kerültek.
  Fotó: Unsplash - szmo.hu
  2023. május 11.  Egy új kutatás szerint azoknak az embereknek egy nagy része, akik lélegezetőgépre kerültek Covid-fertőzés miatt, másodlagos fertőzésként bakteriális tüdőgyulladásban is szenvedtek. Mint kiderült, közülük a tüdőgyulladás következtében többen hunytak el, mint a koronavírus-fertőzés miatt - írja a Science Alert.

  Ez azt jelenti, hogy miközben ezek az emberek a Covid miatt kerültek kórházba, a gépi lélegeztetés következtében kialakult fertőzés miatt nagyobb valószínűséggel haláloztak el, amennyiben a bakteriális probléma nem reagált a kezelési módokra.

  A tanulmány rámutat annak fontosságára, hogy a kritikus állapotban lévő betegeknél rendkívül fontos a másodlagos bakterális pneumónia megelőzése és agresszív kezelése – mondta a Northwestern Egyetem tüdőgyógyásza, Benjamin Singer, aki részt vett a kutatásban.

  Az orvosok 585 intenzív osztályra került beteg állapotát vizsgálták. Az adatokból kiderült, hogy magához a koronavírushoz köthető halálozás viszonylag alacsony volt, de más okok, amelyek az intenzív osztályon való hosszú tartózkodás során jelentkeztek, lerontották ezt az arányt.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk

  EGÉSZSÉG
  Érdemes átszokni az ülve pisilésre a férfiaknak: szakértők szerint egészségesebb és hatékonyabb
  Az idő előrehaladtával az ülve pisilés jót tesz a prosztatának, ráadásul alaposabban kiürül a húgyhólyag is.


  Óva inti a férfiakat az állva pisiléstől egy vezető angol urológus, írja a LADbible. Gerald Collins, a manchesteri Alexandra Kórház urológusa szerint az állva pisilés hagyománya valószínűleg kényelmi szempontok és körülmények miatt alakult ki.

  Az orvos szerint azonban az évek előrehaladtával érdemes lehet ezen a szokáson változtatni. Ennek hátterében a jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH) áll, mely a harmincas éveikben járó férfiak 8 százalékát, míg a 80 felettieknek már a 80 százalékát érinti.

  „A BPH a prosztata hormonális környezetének megváltozása miatt alakul ki, főként a 40-es évek elejétől kezdve” – magyarázta el Collins. „Megemelkedik a tesztoszteron egy bizonyos bomlástermékének jelenléte, ami a prosztata sejtfejlődésének és méretének növekedését okozza. Ennek következtében a férfiak egyre inkább úgy érezhetik, hogy sokkal jobban tudnak ülve pisilni.”

  A Leideni Egyetem Orvosi Központjának holland kutatói egy 2014-es kutatás során arra jutottak, hogy az ülve vizelés előnyös lehet. Ebben a testhelyzetben a hólyag gyorsabban és alaposabban kiürül, mert a medence és a gerinc izmai az ácsorgással szemben teljesen ellazulnak.

  Ezzel szemben a YouGov egy friss felmérése alapján a férfiak többsége világszerte inkább állva könnyít magán. A brit férfiak 33 százaléka jelentette ki, hogy soha nem ülne le pisiléshez, és csak 24 százalékuk vallotta be, hogy többnyire ülve vizel.

  Vigyázni kell azonban a túlzott ücsörgéssel is. A Mayo Clinic nonprofit orvosi központ kutatása szerint nem érdemes túlságosan elhúzni a trónolást, mivel könnyen aranyeret okozhat a hosszú ideig tartó erőlködés.

  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk

  EGÉSZSÉG
  Napi két csésze tea segíthet megvédeni az egyik legfontosabb szervünket az öregedéstől
  Egy új tanulmány szerint a teában található flavonoidok karban tartják az agyat és a memóriát.


  Napi két csésze tea karban tartja a memóriát, írja a The Sun egy friss tanulmány alapján. A teában természetesen előforduló vegyi anyagok, az úgynevezett flavanoidok fokozzák az agy teljesítményét és segítik a memóriát. A hatás ugyanaz attól függetlenül, hogy a teát üresen vagy tejjel ízesítve fogyasztjuk.

  A szakértők azután jutottak erre a megállapításra, hogy megvizsgálták, hogyan befolyásolták az almában és bogyókban is megtalálható flavonoidok több mint 3500 egészséges, 60 év feletti ember memóriáját. Az egyik csoport napi 500 mg-ot szedett, ami nagyjából két csésze teának felel meg, míg egy másik csoport csupán placebót kapott. A három évig tartó vizsgálat végén szófelidézési feladatokat kaptak a kísérleti alanyok.

  A flavonoidos csoport pontszámai átlagosan 10,5 százalékkal voltak jobbak, mint a másik csapatba tartozóké.

  Gunter Kuhnle szerint a teafogyasztás a „legegyszerűbb módja” a flavonoidbevitel növelésének. A Readingi Egyetem professzora úgy véli, hogy napi két csésze az emberek többsége számára elegendő lehet.

  Dr. Scott Small, az amerikai Columbia Egyetem tudósa szerint az időskori memóriavesztés emberenként változó. Ugyanakkor megjegyezte, hogy ha a 60 év felettiek esetében ilyen hatalmas különbség mutatkozik a flvonoidok rendszeres fogyasztása miatt, feltehetően még szembetűnőbb eredményeket lehetne elérni, ha a 40-es, 50-es éveikben járók kezdik el a rendszeres teafogyasztást.

  Tara Spires-Jones, az Edinburgh-i Egyetem professzora felhívta a figyelmet arra: más tanulmányok szerint a flavonoidok segíthetik az agy működését azzal, hogy fokozzák a szinapszisok, azaz a neuronok közötti kapcsolatok kialakulását.


  Link másolása
  KÖVESS MINKET:

  Ajánljuk