EGÉSZSÉG

12 egyszerű, otthon is elvégezhető vizsgálat, melyből kiderül, hogy milyen egészségi állapotban vagyunk

Néhány egyszerű módszerrel bárki utánajárhat otthon is, hogy milyen egészségi állapotban van.

Link másolása

Minden idők legkeményebb telére készül a brit egészségügy többek között az óriásira nyúlt várólisták és az ezzel párhuzamosan egyre lassabban reagáló mentők miatt. A háziorvosok szinte elérhetetlenek, az emberek pedig egyre dühösebbek. Mindeközben soha nem látott mértékben hagyják el a pályáját egy olyan időszakban, amikor egyébként is 10 500 orvos és 47 000 ápoló hiányzik a rendszerből - írja a The Sun.

Az egyébként is komoly nyomás alatt álló egészségügy előtt ráadásul új Covid-, és influenza-járvány áll. Éppen ezért létfontosságú lenne, hogy aki csak teheti, otthon vizsgálja meg magát alaposan, és csak szükség esetén forduljon orvoshoz, tanácsolja egy brit háziorvos. Dr. Zoe Watson ennek érdekében tizenkét könnyű módszert is javasol, amivel képbe kerülhetünk egészségi állapotunkat illetően anélkül, hogy elhagynánk otthonunkat.

1. Vérnyomás

Az orvos szerint a szinte bárhol beszerezhető házi vérnyomásmérők tökéletesen alkalmasak egy otthoni vizsgálat elvégzésére. Minél idősebb valaki, annál magasabb lesz a vérnyomása. A tartósan magas vérnyomás azonban növelheti a szív- és vesebetegségek, valamint a stroke kockázatát. Aki úgy érzi, hogy valami nem stimmel, mérje meg a vérnyomást naponta akár több alkalommal is. Orvoshoz csak akkor érdemes fordulni, ha tartósan 140/90 feletti értéket tapasztalunk.

2. Pulzus

A nyugalmi pulzusszámnak percenként 60 és 100 között kell lennie. A legegyszerűbben ezt úgy mérhetjük meg, ha a csuklónál megkeressük a pulzuspontot, majd 30 másodpercen keresztül számoljuk a szívveréseket. Az eredményt szorozzuk fel kettővel. Ha a kapott szám alacsonyabb 40-nél vagy magasabb 100-nál, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Akkor is érdemes felkeresni a háziorvost, ha számolás közben rendszertelen vagy kimaradó szívverést tapasztalunk. Utóbbi akár a szívinfarktus vagy szívkoszorúér-betegség jele is lehet.

3. Látás

A szemek esetében nemcsak a látás élességét érdemes vizsgálni. Normális esetben a szemfehérje teljesen fehér, csak egészen apró erek láthatók rajta. Ha a fehér rész vörös, az gyulladást jelezhet, a sárga szín pedig sárgaságra utalhat. Mindkét esetben ajánlott a háziorvos felkeresése. Dr. Watson szerint a látásunk nem lehet homályos, fekete foltok sem jelenhetnek meg, ahogy a kettős látás is aggasztó. Egyes esetekben ezek a tünetek akár a stroke, agydaganat vagy a cukorbetegség jelei is lehetnek. A háziorvos szerint éppen ezért legalább kétévente érdemes szemészhez menni.

4. Hallás

A látáshoz hasonlóan a hallással kapcsolatos panaszok is valamilyen mögöttes betegség, például agyhártyagyulladás vagy diabétesz jelei lehetnek. Érdemes online tesztelni a hallást, erre számtalan ingyenes honlap áll rendelkezésre az interneten. A tompa hallás egyik elsőszámú okozója a fülzsír felgyülemlése lehet. Ilyen esetben érdemes néhány csepp olívaolajat a fülbe cseppenteni, hogy lágyabbá váljon a zsír, és megtörténjen az öntisztulás. Ha egy hétnél tovább tart a panasz, érdemes orvoshoz fordulni.

5. Mellek

Kevesen tudják, hogy nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is kialakulhat mellrák. Éppen ezért érdemes havonta ellenőrizni, hogy vannak-e olyan elváltozások, melyek aggodalomra adhatnak okot. Tisztálkodás előtt vagy után a tükörben nézzük meg alaposan. Amennyiben változott a formája, alaposan tapogassuk is meg egészen a hónaljig és a kulcscsontig bezárólag a területet. Akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha megváltozott a mell alakja, a bőr tapintása eltér a korábbitól, új duzzanat vagy bőrpír alakul ki, esetleg a hölgyek esetében váladék távozik a mellbimbóból.

6. Túlsúly

A brit egészségügyi intézet legújabb ajánlása szerint pillanatok alatt kideríthető, hogy túlsúlyosak vagyunk-e vagy sem. Ehhez mindössze egy mérőszalagra van szükség, amivel előbb a testmagasságot, majd a derék körméretét kell lemérni. Ha megvagyunk, akkor utóbbit (derék) el kell osztani a magassággal. Amennyiben a kapott érték 0,4 és 0,5 között van, akkor minden rendben a testsúllyal. Ennél magasabb arány esetén érdemes dietetikushoz fordulni, mert az elhízás növeli a rák, a szívelégtelenség, a stroke és a kettes típusú cukorbetegség kockázatát.

7. Herék

A fiatal férfiak körében az egyik leggyakoribb betegség a hererák. Ezért fontos rendszeres időközönként ellenőrizni, hogy nem jelentek-e meg új csomók vagy egyéb elváltozások a heréken. Az orvos szerint havi egyszer, zuhanyzás vagy fürdés közben érdemes ezt megejteni, amikor a meleg víz miatt egyébként is ellazult állapotban van a herezacskó. Óvatosan érdemes megtapintani a heréket, hogy akár formára vagy textúrára nem érzékelhető-e eltérés a korábbiakhoz képest. Amint bármit felfedezünk, érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

8. Bőr

A bőr a legnagyobb szervünk, ráadásul otthoni körülmények között is jól ellenőrizhető. Ebben az esetben is érvényes az elv: minél előbb észleljük a bajt, annál nagyobb esély van a gyógyulásra! Az orvos szerint érdemes az anyajegyekről fotókat készíteni, és egy-egy ellenőrzés során összevetni a jelenlegi állapotot a korábbiakkal. A legjobb módszer erre az ABCDE-szabály: Assymetry (alak), Border (szegély), Colour (szín), Diameter (átmérő) és Evolving (változás). Eltérések esetén forduljunk szakemberhez.

9. Menstruáció

Nem kell azonnal kétségbe esni, ha egyszer-egyszer kimarad a menstruáció, de a biztonság kedvéért érdemes terhességi tesztet csinálni. Ahogy telnek az évek, a havi ciklus úgy válik egyre rendszertelenebbé, nehezebbé vagy éppen könnyebbé. Érdemes a periódus számon tartásához valamilyen online vagy offline naptárat használni. Szakembert akkor érdemes felkeresni, ha a ciklusok között vagy szex után jelentkezik vérzés.

10. Mentális egészség

Legalább annyira fontos a mentális egészség, mint a testi épség. Ráadásul a szeretteink állapotát is nyomon lehet követni, ha tudjuk, mire kell figyelni. Legegyszerűbben ezt két, az interneten is elérhető kérdőív (PHQ-9 és GAD-7) segítségével tudjuk felmérni. Míg előbbi a depresszió, utóbbi a szorongás felismerésében tud segíteni. Az értékelés függvényében érdemes orvoshoz fordulni.

11. Horkolás

A horkolás komoly párkapcsolati feszültségforrás, melyet leggyakrabban a helytelen életmód okoz. A horkolás kialakulhat többek között a túlzott alkoholfogyasztás vagy az elhízás miatt is. Ugyanakkor jelezheti az alvási apnoét is, ami növelheti a stroke, szívbetegségek, kettes típusú diabétesz vagy akár a depresszió kialakulását is. A horkolást nem szabad félvállról venni, különösen akkor nem, ha napközben a horkoló állandó álmosságot érez. Ilyenkor érdemes beszerezni egy alvásfigyelő eszközt, és ha nem folyamatos az éjszakai pihenés, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

12. Széklet

Ne legyünk szégyenlősek, és időnként nézzük meg a székletünket. Ha például véresnek tűnik, komoly bajt is jelezhet. Ilyen lehet például a bélrendszer daganatos megbetegedése. Ha ezen felül változást érzünk a vécére járás gyakoriságában, a széklet állagában, vagy állandó hasmenés, netán székrekedés gyötör minket, feltétlenül tájékoztassuk a változásról a háziorvost.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljukLink másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk