Minden ötödik magyarnál súlyosabb tüneteket okozhat az alkohol egy enzim hiánya miatt
Nyári estéken szeretünk a szabadban iszogatni barátokkal, azonban mindenkinek a teste más módon reagálhat az elfogyasztott alkohol mennyiségre. Szervezetünkben különböző enzimek gondoskodnak az alkohol lebontásáról, de van köztünk olyan is, aki egyáltalán nem, vagy csupán kisebb mennyiségben rendelkezik velük. Körülbelül egymilliárd embert érint a Földön az az enzimhiány, amely miatt arcpirosodás, illetve heves szívdobogás léphet fel iszogatás közben, de másnap akár súlyosabb tünetek is kialakulhatnak.
„Alkoholt többnyire azért isznak az emberek, mert bódult állapotot okoz. Az ittasság egy megváltozott tudatállapot. Normál esetben a testbe jutott alkoholból acetaldehid lesz, majd később ecetsav és acetil koenzim-A. Ez a folyamat biológiai oxidáció által energiát termel. Ugyanakkor megváltozik a viselkedésünk is, hangulatunk kezdetben jobb lesz, fokozódik szexuális késztetésünk, lassul a reakcióidőnk, oldódnak gátlásaink. Akiknél azonban fennáll a már említett enzimhiány, azoknak ezt komolyan kell venni, hiszen az ő szervezetükben más folyamatok is elindulnak” - mondja Dr. Szemelyácz János addiktológus és pszichoterapeuta, az INDIT Közalapítvány szakmai vezetője.
A meghatározott mennyiség nőknél hetente 7-10 ital, amíg férfiaknál 15-20 ital. Egy ital körülbelül 20 gramm tiszta alkoholt tartalmaz, amely 0,3 cl töménynek, 1,5 dl bornak, vagy 4 dl sörnek felel meg.
Az elfogyasztott alkoholmennyiség mindössze 10%-a ürül ki testünkből légzés, illetve folyadékvesztés - izzadás, vizelet - által, a többit lebontja a szervezet. Ez a folyamat már a gyomorban megindul, de főként a májban zajlik le, amely átlagosan 10 gramm alkoholt képes lebontani óránként, nemtől, testsúlytól függetlenül. A májban és a gyomorban is a sejtplazmában levő úgynevezett alkohol-dehidrogenáz enzim végzi a folyamat 70%-át.
Az alkoholbontás első lépésként acetaldehid keletkezik, amely mérgező. Az acetaldehidet az aldehid-dehidrogenáz enzim bontja tovább, amely ha hiányzik, vagy csak kis hatásfokkal működik, akkor súlyos mérgezés, köznapi szóval másnaposság alakul ki.
- mondja az addiktológus.
„Leginkább nőknél, illetve ázsiai népeknél fordul elő, ott akár a lakosság 80%-át is érintheti. Az enzim hiányának vagy renyhe működésének tünete lehet az akár egy pohár bor elfogyasztása után jelentkező nagyon erős arcpír, szaporább pulzus, csökkenő vérnyomás. Felléphet erős izzadás és hányás is, de jelentkezhet izomgyengeség, illetve fejfájás is. Szaknyelven ezt 'flushing szindróma'-nak hívjuk.”
A flushing szindróma alacsony alkoholbontási képességet jelent. Az említett tünetek jelentkezésekor jobb, ha az érintett azonnal abbahagyja az ivást, és elfogadja, hogy más kikapcsolódás után kell néznie, mint a baráti borozgatás.
„Amennyiben az illető nem áll le az alkoholizálással a fenti tünetegyüttes megjelenésénél, nem pusztán másnapos lesz, hanem mérgezési tünetei is jelentkezhetnek, hosszú távon pedig akár súlyos szövődményei is kialakulhatnak” - mondja Dr. Szemelyácz János.
Az alkohol lebontásáért körülbelül 30%-ban egy másik enzim is felelős, az ún. monooxigenáz. Amikor az alkohol-dehidrogenáz enzim hiányzik, ez veszi át a feladat jelentős részét.
„Ennek az enzimnek az "elszaporodása" csökkenti a vércukorszintet, úgynevezett hipoglikémiát okozhat, amely például cukorbetegek számára akár végzetes következményekkel is járhat, mert az alacsony vércukorszint hatalmas megterhelést jelent a szervezetnek. Az illető rosszul lesz, fázik, nyűgös, valamint légszomj léphet fel.”
Az alkohol alapesetben is erős fertőtlenítő szer, vizet von el sejtjeinktől. Ez sejtjeinknek és a szervezetünknek nem tesz jót, ezt jelzi a másnapi rosszullét. „Az említett acetaldehid többek között szervezetünk DNS hibajavító képességét is rontja, így például abba a folyamatba is beleszól, ami a daganat-sejtek képződését megelőzi. Ezért látunk a rendszeresen alkoholizálóknál magasabb arányban rákos megbetegedéseket.”
Óvintézkedésként mindenképpen figyeljünk a folyamatos folyadékpótlásra. Bor és rövid italok mellé nagyon fontos, hogy igyunk elég vizet, illetve vigyünk be cukrot is a szervezetbe. Ezek segítik anyagcserénket, ezáltal pedig a kijózanodást. Másnap pedig egy banános vagy ananászos turmix tehet a legjobbat.