BUDAPEST

Steezy Café: a hely, ahol a kávéból fűszernövény lesz

Az első érkező ingyen kapja a kávét, a kutyákat nem kell kint hagyni, és a kávéból kakukkfű sarjad.

Link másolása

Van a belvárosban egy aprócska kávézó, ahová nyugodtan betérhettek a kutyátokkal, sőt kis szerencsével akár ingyen is kávézhattok! A dolog különlegessé azonban nem itt, hanem a kávés pohárból kikelő kakukkfűnél kezdődik.

A belváros szívében, a Ferenciek tere mellett találhattok rá a Steezy Café-ra. A Steezy név egy internetes betűjáték nevéből, a Style with ease kifejezésből ered, amit magyarra kb. úgy fordíthatunk, hogy "stílusosan, könnyedén". Ez a stílusos könnyedség a kávézóba belépve is megjelenik, ugyanis rögtön egy nagyon kedves környezetben találhatjátok magatokat, a logóban uralkodó színek itt-ott felbukkannak a belső térben is.

001Steezy_1000x666

002_1000x657

003_1000x724

Az augusztus elején megnyílt Steezy legnagyobb különlegessége a kávéja: akár helyben fogyasztjátok, akár elviszitek, papírpohárban fogjátok kapni. Ennek nem az egyszerűség az oka, hanem a környezettudatosság. A pohár köré csavart papírgyűrű ugyanis egészen különleges, hiszen fűszernövények, egészen pontosan kakukkfű magjai vannak benne. Mint a papírgyűrűn és a kávézóban kihelyezett ábrán is láthatjátok, ezt a gyűrűt kell összegyűrni, belehelyezni a pohárba, egész kicsi földdel elfedni, öntözni és várni, hogy kikeljen a saját kakukkfüvetek.

Szerencsére semmilyen extra kertészkedési jártasságra nincs szükségetek, hiszen miután kikelt a növény, a papírpohárral együtt el tudjátok ültetni egy cserépbe, ugyanis 100 százalékig komposztálható, lebomló anyagokból készült. A kávézó tulajdonosai, Csengeri Richárd és Vinkler Brigitta tervei szerint hamarosan már mentamagos poharakkal is találkozhattok majd, ha beugrotok kávézni.

005tulajok_1000x666

A tulajdonosok: Brigitta és Richárd

0010kvvirag_1000x722

004_1000x666

006reggel_1000x666

Ha szeretnétek, hogy a reggeletek igazán jól induljon, akkor érdemes elsőnek érkezni, mert a fél 8-kor nyitó a Steezy első vendége minden reggel ingyen kávézik! Richárd szerint ugyanis az, aki ilyen korán ideér, megérdemli, hogy ingyen kapja a kávéját. Cserébe csak annyit kérnek, hogy engedjétek magatokat lefotózni, hogy aztán kirakhassák a képet a Facebook-oldalukra, névvel és a kávé nevével, amit isztok.

A tehát Steezy-be akár a reggeli kutyasétáltatás közben is betérhettek, annál is inkább, mert ide kutyával is beengednek benneteket. Ezt az ajtón is jelzik egy matricával, hiszen a tulajdonosok szerint nincs semmi oka, hogy kint maradjon a kutya. "Tartunk kutyaeledelt is, szóval, ha arról van szó, még enni-inni is tudunk adni a kutyusoknak. Nem is értem, máshol miért nem lehet bevinni őket?”.

008kutya_1000x666

006_1000x666

007_1000x666

A napi pozitív töltetet pedig csak erősíti, hogy ha - miközben várjátok a kávétokat - oldalra néztek, akkor egy tükörre pillantva a következő feliratot olvashatjátok le a szemközti falról: "Always have another point of view”, vagyis: "Mindig van egy másik nézőpont”.

Így juttok el egy helyi legendáig, miszerint az üzlet helyén a 100 éves épületben mindig is virágbolt volt. Most ennek a hagyománynak a kávézó méltó örököse: hisz itt a kávéból is növény lesz.

009tukor_1000x666

0010_1000x666

Steezy Café

Hol: 1053 Veres Pálné utca 10.

Nyitva tartás: minden nap 7:30–19:30

Telefon: (1) 231 0321

Honlap: steezycafe.com

Ízelítő az árakból: Cappucino: 590,-; Tejeskávé: 620,-

Kutyát is bevihettek, kártyával is fizethettek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: