BUDAPEST

Saját márkás szódavizet árul a II. kerület

A frissen palackozott szikvízzel az eldobható műanyagpalackos ásványvizek egy részét is szeretnék kiváltani.

Link másolása

Megnyílt a Buda Szóda a Fény Utcai Piacon, közölte közösségi oldalán Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere, aki szerint a szikvíz nem csak kristálytiszta, de fenntartható is.

Ráadásul a Buda Szódát azért is hozták létre, hogy saját, kerületi szikvízzel válthassák ki az eldobható műanyagpalackos ásványvizek egy részét.

A Buda Szóda palackjai többször felhasználhatóak, újratölthetőek, vagyis a szódafogyasztás újabb lépés a fenntarthatóság felé.

– olvasható a polgármester közösségi oldalán.

A víz ötkomponensű szűrőn áthaladva kerül a saját hűtéssel ellátott palacktöltő készülékbe, majd a tisztított palackokba. A folyamat ráadásul követhető, hiszen amolyan látványtöltőként is működik a Buda Szóda, ahol végignézhető a töltési folyamat, és megismerhetjük, hogyan működik a régen oly népszerű szódás üzem.

„Mindenkinek szívből ajánlom, hogy jöjjenek el a piacra, nézzék meg az üzemet, kóstolják meg a szódát, és vásároljanak bátran, hiszen tényleg a miénk, kristálytiszta és fenntartható.”

- írja közösségi oldalán a polgármester.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Bajban van a BKV, rengetegen mondanak fel, és már a menetrendet sem tudják tartani
Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából

Link másolása

A buszsofőrök és trolivezetők soha nem látott ütemben mondanak fel a cégnél, gyakorlatilag lehetetlenné vált a menetrendi igények kiszolgálása - értesült a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, hogy először idén májusban, aztán rögtön júniusban is rekordot döntött a járművezetői létszám csökkenése: tavasz végén 48, a nyár első hónapjában 55 sofőr hagyta ott a BKV-t. A csökkenés 2021 óta tapasztalható.

Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából.

A járművezetők száma mostanra a 2017-es szintre zuhant vissza. Miközben 2021 elején a 2700-at közelítette a munkavállalók száma, ma már 2400-an sem dolgoznak a BKV-nál.

A kialakult helyzetet már az utasok is megérezhetik. Az alacsony létszámot valameddig túlórával, illetve a pihenőnapok elvonásával lehetett ellensúlyozni, de a kieső járművezetők miatt az ígért menetrend már nem teljesíthető hiánytalanul.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy júliustól jelentősen megszaporodtak a személyzeti okokra visszavezethető kimaradások.

Átlagosan napi 50-60 esetben történt meg, hogy a BKV nem tudott járművezetőt biztosítani. Ezek az autóbuszok értelemszerűen kiestek a menetrendből, és a telephelyeken maradnak.

A lap információi szerint a kilépő BKV-s sofőrök háromnegyede öt éven belül hagyta ott a céget, az összes távozó járművezető negyede pedig már egy éven belül felmondott, ami az alacsony béreknek és a járműpark állapotának is köszönhető.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
Új Kolodko-szobor Budapesten: Az oroszok már a spájzban vannak
A szobrász videón mutatta meg, hogyan készült az új alkotás, és néhány fotón pedig közelről is megcsodálható az újabb mestermű.

Link másolása

Újabb miniatűr szobrot készített Kolodko Mihály. Ezúttal Budapesten, a Duna partján kell keresni. Annyit elárulunk, hogy a budai oldalon. A pontos helyszín is gyorsan kideríthető a szobrász filmjéből, ha alaposan figyelsz.

Kolodko Mihály egy videón megmutatja azt is, hogyan készült el az újabb miniszobor.

VIDEÓ: Az oroszok már spájzban vannak

És néhány fotón pedig közelről is szemügyre vehető az alkotás, melyhez Kolodko Mihály - ismét csak A Tizedes meg a többiek című filmre utalva - annyit írt:

"Nincs kompót".

A lelkes Kolodko-rajongók pedig megnézhetik azt a pillantot is, amikor a szobrocska elfoglalja helyét:

Bár a fotók és a videók csak nemrégiben kerültek ki a közösségi oldalra, máris többen fotókkal is igazolták, hogy rábukkantak a spájzban keresgélő orosz katonára.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Így változik a közlekedés a szombati margitszigeti Fenyő Miklós-koncert és a tűzijáték miatt
Aznap este még egy éjszakai futóverseny is lesz, így a környéken szórakozóknak ezzel is számolni kell.

Link másolása

Idén augusztus 27-én Fenyő Miklós két jubileumot is köszönt Pábijubileum 75/25 című teltházas koncertjével a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A 75. születésnapját és a 25. margitszigeti koncertjét ezúttal tűzijáték is kíséri, azaz aznapra halasztották az augusztus 20-ai tűzijátékot. Fenyő Miklós és a Produkció, valamint a Margitszigeti Színház kéri a közönséget, hogy az út- és hídlezárások, forgalomterelések miatt, időben induljanak a koncertre, melyet megszakítás nélkül terveznek előadni.

Az augusztus 20-ai tűzijáték augusztus 27-ére (szombat) került, mely napon a Margitszigeti Színházban Fenyő Miklós koncert lesz, ezért a szervezők felhívják a közönség figyelmét, hogy a tűzijáték miatt több lezárásra és forgalomkorlátozásra számíthatnak Budapesten (többek között a Margit híd is érintett), így kérik – ezzel számolva –, időben induljanak az eseményre.

„A csodálatos Közönségünk érdekét messzemenőkig figyelembevéve, a lehetőségeket jól körüljárva, arra jutottunk a Margitszigeti Színházzal közösen, hogy az augusztus 27-ére meghirdetett, teltházas előadásunkat megtartjuk, mert erre nagyon sokan számítanak, mivel már tavaly november óta tudható a jubileumi buli időpontja. Kérjük, mindenki időben induljon a koncertre, hogy együtt ünnepelhessünk a Pábijubileumon!” – nyilatkozta Fenyő Miklós.

Fontos információk a közlekedésről

E napon, a MAHART tájékoztatása szerint, nem közlekedik a színházi hajójárat sem, így ezzel nem tudnak érkezni a koncertre. Akik aznapra, előre váltottak külön hajójegyet, azok a jegy bemutatása után, a margitszigeti jegypénztárban visszakapják a jegyek árát.

Távozás a Margitszigetről

Ezen felül a BKK tájékoztatása szerint, augusztus 27-én (szombaton) – éjszakai futóverseny alatti forgalom lezárás miatt – a Fenyő Miklós Pábijubileum koncert után a BKK buszok nem tudnak a Margitszigeti Színház bejáratához közlekedni.

Így előadás után, a 26-os és a színházi rásegítő autóbuszjáratok a Margitsziget Árpád híd felőli oldalán elhelyezkedő Zenélő kúttól szállítanak utasokat a Göncz Árpád városközpont felé.

A Margitszigeti Színház azok számára, akiknek nehézséget jelent a gyaloglás, „kisvonatos sétajárat” közlekedési eszközt indít az Árpád híd felé a buszokhoz. A járat annyi alkalommal fordul a színház és a Zenélő kút között, ahányszor szükséges.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Tűzfalra került Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye Budapesten
Nemcsak a fővárosban, de országosan is egyedülálló, hogy egy híres festmény hiteles reprodukciója kerüljön fel egy tűzfalra. Az alkotók elárulták, hogyan készítették és honnan jött az ötlet.

Link másolása

Az idén 125. tanévét kezdő Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai mostantól a névadó egyik legismertebb alkotásának hatalmas méretű változatát láthatják majd nap, mint nap.

„A léghajó szimbóluma az emberi gondolatok szárnyalásának és a művészi szabadságnak, mely mégsem távolodik el kozmikus magasságokba, hanem az emberiség élettere, a föld közelében marad”

– olvasható Szinyei Merse Anna, a dédnagyapja életét és munkásságát feldolgozó könyvében a művész „talán legeredetibb, hetyke-tréfás”, 1882-ben készült festményéről.

A középiskola vezetősége régóta fontolgatta a belső udvaron lévő óriási tűzfal felület megfestését, dekorálását, amire a kerek évforduló tökéletes alkalmat adott. A VI. kerületi Önkormányzattal folyatott egyeztetések után pedig zöld utat kapott az elképzelés megvalósítása.

A Neopaint csoport festőművészei egyértelmű ajánlása volt a Léghajó megjelenítése. Ezt megelőzően több ötlet is volt arra vonatkozóan, hogy mi kerüljön fel a falra, de végül az iskola vezetősége teljes egyetértésben döntött a Léghajó mellett.

Óriási kihívás volt a 42x39,3 cm-es festmény megjelenítése egy ekkora felületen, mert az amúgy kisméretű kép számtalan apró részletet tartalmaz, amelyek felnagyítva előkerülnek, illetve Szinyei egyedi ecsetvonásait is ábrázolni kellett úgy, hogy az óriás festmény végül visszaadja a Léghajó valódi hangulatát.

Első ránézésre nem tűnik egy bonyolult alkotásnak, de jobban megvizsgálva láthatjuk, hogy egy igen aprólékos és teljesen egyedi ábrázolású képről van szó.

Az 500 m2-es falfestmény 2 hét alatt készült el a legnagyobb kánikula közepette, 5 festőművész közreműködésével.

A Neopaint Works csoport tagjai bíznak benne, hogy ez egy jó példa lehet arra vonatkozóan, hogy még több hasonló jellegű alkotás készülhessen országszerte, hiszen egy-egy ilyen falfestmény nemcsak turisztikai látványossággá, de egyfajta kultúrmisszióvá is válhatna.

„Ha tehetnénk, mi csak ilyen képeket festenénk, mert ennek célja és értelme van. Számunkra a legnagyobb dicséret az lenne, ha Szinyei láthatná, és azt mondaná rá: Ez igen, szép munka!”

– mondta el a Neopaint vezetője, Jankovits Barnabás.

A Neopaint Works csoport:

A festőcsoport 17 éves fennállása óta több 10.000 m2 falfelületre készített dekoratív falfestményeket, megteremtve ezzel hazánkban a tűzfalfestészet, a legális köztéri falfestészet kultúráját.

Az olyan monumentális alkotások, mint a Rubik-kocka, a 6:3 - Az Évszázad mérkőzése, a Sissy, Róth Miksa emlékfal, a Nemzet Színészei vagy a Klauzál téren lévő „zöldséges” mára Budapest nevezetességeivé és turisztikai célpontjaikká váltak, számuk meghaladja a 60 darabot. A grafikák témaköreinek megválasztásánál fontos szempont, hogy a vizuális élmény mellett a festménynek legyen tartalma is, hiszen így lesz teljes egy városdíszítő faldekoráció. Tevékenységük tehát nem sorolható be sem a graffiti sem a street art kategóriákba, mert nem saját stílusukat akarják megjeleníteni falfestményeinken, hanem figyelembe véve a felület környezetét, elhelyezkedését alakítják ki koncepcióikat majd legálisan, engedélyezések után valósítják meg terveiket.

Számtalan felkéréseik közül a Léghajó volt a legnagyobb megtiszteltetés és egyben a legnagyobb kihívás is, mert egy olyan projektet bíztak rájuk, ami nem mindennapi: egy kivételes festőművész alkotását lemásolni, megjeleníteni nagy kihívás, amihez maximális bizalom szükséges a megrendelők részéről.

A sok száz kisebb-nagyobb munka alatt szerzett tudásnak és gyakorlatnak, valamint az egyedi technikának köszönhetően jóformán bármilyen elképzelést, grafikai tervet meg tudnak valósítani.

A festőcsoport elsődleges célja, hogy minél több minőségi falfestmény készülhessen országszerte köztereken, valamint különböző közintézményekben.

VIDEÓ: A Léghajó készítéséről

Még több információ ITT

Íme egy régebbi alkotásuk:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk