BUDAPEST

Különleges koncertekbe csöppenhetsz a budapesti piacokon

A Zenélő Piac ingyenes programjai feldobják az unalmas bevásárlást októberben és az adventi időszakban.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. október 12.


Link másolása

Idén ősszel és az adventi időszakban mindenképp érdemes lesz kilátogatnod a budapesti vásárcsarnokokba és piacokra, mert izgalmas zenei élmények töltik meg a tereket. A Zenélő Piac ingyenes programjain bevásárlás közben hallgathatsz élőzenét: jazzt, elektronikus zenét, világzenét, de számos más különleges stílusban játszó együttes is fellép.

Az élmény valahol a koncert és az utcazene között van: nem egyértelműen koncert, mert nincs kialakított színpad. De nem is utcazene, hiszen a zenészek fizetést kapnak, és van meghirdetett műsor is.

Iliás-Nagy Katalin fotója

A fantasztikus hangulatú kezdeményezésnek a Budapest Tuning program adott új lendületet.

A Budapest Tuning a Budapest Brand nZrt. és Budapest Főváros Önkormányzata ötletpályázata, amely különleges városélményt nyújtó kulturális programok megvalósítását segíti. A pályázatok új találkozási helyek létrehozását ösztönzik, ahol a városlakók nem hétköznapi módon használhatják a főváros tereit. A Budapest Tuning ötletpályázat nyertesei között van a Zenélő Piac is, ami Budapest vásárcsarnokaiba és piacaira viszi ki a magas színvonalú élőzenét.

Mi a Fehérvári úti piacon az Ágoston B Terv hangulatos koncertjébe csöppentünk bele. Hozzánk hasonlóan természetesen mások is megálltak hallgatni a zenét. Kicsik és nagyok, idősek és tinik egyaránt kíváncsian állták körül a különleges hangszereken játszó zenészeket. A gyerekek táncra perdültek, doboltak és tapsoltak. A mi arcunkról pedig egyszerűen nem tudott leolvadni a mosoly, olyan jó hangulatot teremtettek percek alatt a zenészek.

A fülbemászó dallamokat együtt hallgattuk a Zenélő Piac szervezőjével, Udvardi Márton budapesti trombitással. Marci elárulta,

a kezdeményezés egyik célja, hogy a vásári forgatagban a közönség olyan zenékkel ismerkedjen meg, amit magától valószínűleg nem keresne.

Programjaikon felcsendült már népzene, mexikói zene, indiai szakrális zene, citera, 14. századi itáliai zene, illetve világzene és régizene. Mi pedig ez alkalommal a Kék Duna keringőt mosogatóból és csövekből tákolt “konyharsonán” játszva is meghallgathattuk.

Marciék a szervezéskor mindig figyelembe veszik a hely adottságait. Előre bejárják a helyszíneket, megvizsgálják, hogy az egyes tereknek milyen zene, stílus, hangulat állna jól. Emellett felmérik az igényeket is, megkérdezik az eladókat és a vásárlókat, hogy mit hallgatnának szívesen.

Iliás-Nagy Katalin fotója

…és váratlanul végigcsördültek a Bosnyák téri piacon.

A Zenélő Piac ötlete még 2021-ben, a Covid legszigorúbb kijárási tilalma alatt fogant meg Marciban, amikor egy szombati napon a Bosnyák téri piacon nézelődött. Rendes körülmények között ilyenkor hatalmas tömeg vásárol a piacokon, de a járvány otthon tartotta az embereket. Marci és zenésztársai hónapok óta nem léphettek fel élőben, és elképzelte, ahogy rezesbandájával bemennek az épületbe, hogy kicsit felrázzák a hangulatot.

A lezárások véget értek, de az ötlet nem hagyta nyugodni. Amikor tavaly nyáron költözés miatt lement pár dobozért a közeli piacra, gondolt egyet, és most vagy soha alapon bement a piacfelügyelőséghez. Felvette a kapcsolatot az igazgatósággal, és legnagyobb örömére ők is lelkesedtek az ötletért. Mint kiderült, a gazdasági igazgató szintén zenész, (mármint szó szerint, mert ő is trombitán játszik) és már ők is gondolkodtak valami hasonlóban. Sikerült megállapodniuk, így Marci és zenésztársai végül tényleg váratlanul végigcsördültek a Bosnyák téri piacon.

Ezt követően öt budapesti vásárcsarnok és piac két hét alatt 14 pop-up jellegű minikoncertnek adott helyszínt. Majd további sikeres pályázatok révén a piacokon 24 kiskoncert és 5 nagyobb szabású koncert megrendezésére nyílt lehetőségük.

Iliás-Nagy Katalin fotója

A Budapest Tuningnak köszönhetően a Zenélő Piac idén ősszel és az adventi időszakban összesen 27 piackoncertet tart 7 új budapesti helyszínen.

Zenéltek a Flórián téri Üzletközpontban és

többször is fellépnek majd a Vörösvári úti Heti Vásáron, a Fény utcai, Római parti, Bosnyák téri, Fehérvári úti és Békásmegyeri Piacon.

A további piackoncerteken lesz manouche jazz, hip-hop és freestyle, autentikus cigányzene, rézfúvós kvartett és hallgathatsz füstös bárzenéket is.

Iliás-Nagy Katalin fotója

Amíg Ágoston B Terv játszott, én összekötve a kellemest a hasznossal, vettem körtét és gesztenyét a közeli árusoktól. A Zenélő Piacban az a fantasztikus, hogy tulajdonképpen felpezsdít egy olyan programot, amit amúgy is kötelezően meg kell csinálnunk.

Ha te is szívesen feldobnád egy klassz zenei élménnyel az unalmas bevásárlást, vagy csak szívesen belecsöppennél egy hangulatos piackoncert forgatagába, akkor válogass a Zenei Piac programjai közül. A helyszíneket, időpontokat és fellépőket megtalálod a Zenélő Piac Facebook oldalán.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
A Rovatból
Kiakadtak a kommentelők a rezsicsökkentett „fényvillamoson” – mi is megnéztük magunknak
Kicsit fakóbb, kicsit kevésbé díszes – nyilván akaratán kívül, de valamelyest visszatükrözi az ország jelenlegi hangulatát.

Link másolása

Az emberek át lettek verve – nagyjából ez érződik a legtöbb kommenten, amit idén a BKV a szokásos adventi karácsonyi villamosok képei alá kapott. A szokásosan csak "fényvillamosnak" hívott, feldíszített járműveket idén is ezzel a névvel hirdették meg több helyen, de ez az elnevezés csalóka.

A több vonalon is közlekedő járműveket idén takarékosság okokból nem díszítették fel fényfüzérrel, csak a belső teret alakították át.

Az így kapott terméket végül a táblákon már "Adventi villamosnak" keresztelték el, de a közösségi média népe érezhetően csalódott volt. Egyesek szerint a belső díszítés veszélyben lehet egy-egy zsúfolt időszakban, míg más azt veti a város szemére, hogy a fényvillamosok a korábbi években némi melegséget csempészhettek azok szívébe is, akik messziről látták elsuhanni, míg most csak azok tudják igazán élvezni, akik fel is szállnak rá.

A legtöbben mégis azt jegyzik meg, hogy a spórolás értelmetlennek tűnik, tekintve azt, hogy mennyit lehet megtakarítani egy LED-es fényfüzérrel.

„Saccolva is a villamos vontatómotorjához képest ezred nagyságrendű lehet a díszkivilágítás energiaigénye!” – írja az egyik kommentelő, míg egy másik megjegyzi: „Látom annyi esze senkinek sem volt, hogy kiszámolja annak a pár nyamvadt LED-nek a fogyasztását, ami elárulom, hogy fillérekben lenne mérhető.”

De szinte minden hozzászólás arról, szól, hogy az utazóközönség nagyon szomorú a fényvillamosok hiánya miatt, sokan külön kiemelik a gyerekeket, akik nagyon várták a különleges járműveket.

A Szeretlek Magyarország fotósa a helyszínen járva hasonló gondolatokat fogalmazott meg az "Adventi villamossal" kapcsolatban. A fények hiánya, és a gyér külső díszítés mintha kissé visszatükrözné az ország jelenlegi pesszimista állapotát és nehéz helyzetét. Ottjártakor az emberek sem voltak felhőtlenül boldogok, a korábbi években a fényvillamosokon szinte minden kattintásra jutott egy boldog vagy csodálkozó arc.

Valószínűleg túl erős lenne a "gagyi" szót használni, de az a kicsik és nagyobbak arcán és a kommentekben is tükröződik, hogy a rezsiválság, az energiakrach, az infláció, a bezárások idején és általában a sötét novemberi-decemberi napokon ennél többnek örült volna igazán Budapest utazóközönsége. Apróságnak tűnhet, mégis beszédes: a villamoson az adventi járatot reklámozó plakáton található QR-kód segítségével az Oltalom Egyesület hajléktalanóvodáját lehet támogatni...

Különösen beszédes a villamos "szegényessége", ha a gyakorlatilag teljes pompában világító Parlament előtt húz el, vagy ha a Dunapartról feltekintve az emberek a sokmilliárból felújított Vár épületeit nézik.

A Facebookon rengetegen szinte követelik vissza a korábbi évek díszes fényvillamosát, így még bízhatunk benne, hogy összeül a városháza kiszámítani, hogy vajon nem éri-e meg kissé felvidítani az utazókat. De a jelenlegi helyzetet figyelembe véve könnyen lehet, hogy idén ez van, ezt kell – megpróbálni – szeretni.

Az Adventi villamosról további információt EZEN A LINKEN találsz.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
Több fa, több wc, új utcabútorok – ilyen lett a felújított Blaha Lujza tér
Több mint egy évig tartó felújítás után a hétvégén átadták a felújított a teret, ahol végre egy nyilvános vécé is helyet kapott.

Link másolása

Tizenhét hónapig tartó felújítás után szombaton átadták a megújult Blaha Lujza teret. A pesti belváros egyik legfontosabb csomópontjában több lett a zöldfelület és a gyalogátkelőhely, és egy nyilvános vécé is helyett kapott végre.

A Blaha Lujza tér felújítása még tavaly júliusban indult, a beruházás összesen 505 napig tartott és 3,6 milliárd forintba került. Karácsony Gergely főpolgármester a szombati átadón azt mondta, hogy „adósságot jöttek törleszteni”, illetve hogy az elmúlt bő ötven évben nem volt olyan városvezetés, amely ne ígérte volna meg a Blaha felújítását.

A főpolgármester szerint a felújítással

„a Blaha most már találkozási hely, nem pedig parkoló és közlekedési csomópont”.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombati közleményében azt írta, hogy a megújult téren 1000 négyzetméter új zöldfelületet alakítottak ki, és 80 új fát ültettek. Az új fák egyik részét egybefüggő zöldfelületbe, a másik részét pedig a burkolatba ültették, teljes talajcserével és talajszint alatti öntözőrendszerrel.

Mesterséges váztalajt is bevetettek, hogy a fák gyorsabban nőhessenek, és a korábbi fák is megmaradtak, köztük az a két koros tölgy, amelyet 1969-ben ültettek át a térre a Tabánból, már akkor is koros állapotukban.

Emellett a felújítás során

 • 4474 négyzetméternyi burkolat újult meg,
 • 12 új asztal került térre,
 • 2 új MOL Bubi gyűjtőállomást és 29 új kerékpártámaszt telepítettek,
 • megújult a közvilágítási rendszer,
 • 3 új gyalogátkelőt alakítottak ki,
 • 11 új, kisméretű szoborkompozíció helyeztek el
 • és végre helyett kapott egy új akadálymentes illemhely is.

  A téren álló egykori Népszínházra utalva felújították a Színházi emlékkövet. Ugyancsak

  megújult a tér emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő „gomba szökőkút” is, amely kissé megváltozott formában, a buszmegállóhoz közelebb helyezkedik már el.

  A tér átépítésével megváltozott a forgalmi rend is: a Rákóczi útról közvetlenül jobbra lehet kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, a Somogyi Béla utca pedig egyirányú lett a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Rejtett utalást is beépítettek a felújított Blaha Lujza térre
„Ha a lábunk elé nézünk a hetes busz megállójában, vagy a metró kijárata közelében, akkor végigkövethetjük a kontúrt a burkolatban” – írta Bardóczi Sándor , Budapest főtájépítésze.
Fotó: BKK - szmo.hu
2022. december 14.


Link másolása

»Tényleg nem hiányzik a Blaháról semmi, csak a Népszínház« – írta ma reggel egy kommentben N. Kósa Judit, aki egy fantasztikus könyvet írt nemrég a Nagykörútról. Sejtelmesen csak annyit írtam neki, hogy az sem hiányzik róla

– ezt írta Bardóczi Sándor a Facebook-oldalán.

Budapest főtájépítésze el is mondta, mit ért a sejtelmes mondat alatt:

„A Nemzetit ugyan a metróépítés miatt lebontották 1965-ben, de a tér mostani rendezésekor a tervezők kiszerkesztették az egykori kontúrját, s a tér anyagával azonos, vékony burkolati vonallal visszarakták az alaprajzát a térre.”

Utalt arra is, hol van pontosan, és egy fotót is mellékelt:

"Ha a lábunk elé nézünk a hetes busz megállójában, vagy a Metró kijárata közelében, akkor végigkövethetjük a kontúrt a burkolatban. Mivel a kontúr a mai Rákóczi út aszfaltsávjába is belóg, ott ez a vonal megszakad"

„A téren egyébként a janus arcú rekonstruált szobor, az ülőtámfalba rögzített kisplasztikák, és a forgószékek színe és formája is a Nemzetit idézik meg. De ez a kontúr a legrejtettebb utalás arra, hol állt pontosan a Népszínház, a hazai színjátszás egyik legfontosabb korai temploma" - fogalmazott a posztban.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
December 10-én adják át a megújult Blaha Lujza teret
A tér új burkolatot, rengeteg növényt és számos, a korábbi Nemzeti Színházra emlékeztető utcabútort kapott.
Fotó: BKK - szmo.hu
2022. december 03.


Link másolása

2022. december 10-én, szombaton újra megnyitják Budapest egyik legforgalmasabb közterületét, a Blaha Lujza teret – közölte Facebook-oldalán Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke.

A Facebook-eseményhez azt írják:

„Találkozzunk december 10-én a Blaha Lujza téren, és fedezzük fel együtt a megújult teret! Forró tea, zene és sok újdonság vár.”

Néhány napja már bejelentették, hogy lezajlott a tér műszaki átvételi eljárása. A megújult Blahán

 • lerakták a térburkolatot;
 • elültették az összes fát, így a már meglévőkkel és az újakkal együtt 89 fa áll a téren;
 • befejezték a növénytelepítést a növénykazettákba ültetett fák környezetében, valamint
 • helyére tették az akadálymentes nyilvános illemhelyet.

Emellett tizenegy kis méretű, úgynevezett mikroszobrot helyeztek el a megújuló Blaha Lujza téren, a növénykazetták ülőfelületén. A különleges alkotások az egykori Népszínház, majd Nemzeti Színház színészlegendáit mutatják be egy-egy ikonikus szerepükben. Nem csak a szobrok emlékeztetnek a színházra: a tér az egykori Nemzeti székeire utaló bordó színű köztéri ülőalkalmatosságokkal és asztalokkal várja majd a megpihenni vágyókat, valamint a burkolatban megjelenik a lebontott épület körvonala.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk