?> /budapest/luxushajon-utazhattok-budapesten-a-dunan/ Luxushajón utazhattok Budapesten a Dunán | szmo.hu
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Luxushajón utazhattok Budapesten a Dunán

Juhász György Thetis nevű hajója nem azért luxus, mert őrült drága. Hanem mert felhőtlenül jól érezhetitek magatokat pár órára.
Képek: Mervai Márk - szmo.hu
2015. augusztus 08.


Link másolása

hirdetés

Budapesten kevés olyan hajó van, amely kiérdemelné a luxushajó nevet. Talán csak egy-kettő. Szerintünk ugyanis nem attól luxus valami, hogy szinte megfizethetetlen árakon csillivilli körülmények közt sznob utasok tömege próbál úgy csinálni, mintha jól érezné magát. A luxus szerintünk azt jelenti, hogy egy kisebb társaság kibérel egy frankó kis hajót, amelyen egy-két órán keresztül kiválóan szórakozik, utazik egyet fel és alá a Dunán, gyönyörű díszletek között, jó esetben nagyszerű időben kiülnek a fedélzetre, esznek-isznak, buliznak és egy kis időre úgy érzik, mintha csak értük volna minden. Budapest, a Duna, a hajó és a legénység. Na, ez a luxus.

Amikor megtudtuk, hogy elkészült a Thetis, az a kicsi, de mozgékony és kedves hajó, amely épp ezt a cél tűzte ki maga elé, már elhatároztuk, hogy kipróbáljuk. Nem csalódtunk, hisz Juhász György, aki a hajót újjávarázsolta, (a történetét lásd alant)pontosan azt nyújtja az ügyfeleinek, amit várnak. Legyen az lány- vagy legénybúcsú, céges meeting, egy családi összejövetel, születésnap vagy akár csak egy baráti társaság bulija.

Mi épp egy vihar kellős közepébe futottunk bele a hajóval, de ez csak még izgalmasabbá tette a másfél órát, amit a Thetisen töltöttünk. A Dunán, az Újpesti-öbölből a hajóskapitány lakóhajójától (amely szintén megér egy misét) indultunk, és tettünk meg pár kilométert az öbölben a hajójavító és a part mentén kikötött hajók és a kajakosok-kenusok közt szlalomozva. Természetesen a hajót kibérlő társaságok főleg délutánra-estére kérik az utat, és persze a főváros központján végighajózva buliznak a hajón.

Kérésre főznek is, persze nem a hajón, ott csak melegítik, de lehet napozni, a kajüt-részben heverészni vagy a kormány mellett lábatlankodni, és okosakat kérdezni a kapitánytól, ahogy mi is tettük...

IMG_0843k

hirdetés

IMG_0903k

IMG_0938k

Juhász György a felújításról:

A Thetis egyedi megrendelésre épült 1963-ban egy gazdag német üzletember részére. Mind a design és a felhasznált anyagok luxust és jó ízlést sugároznak. A hajó teste fémből készült, míg a felépítmény teljes egészében hondurasi mahagóniból van, a hajtásért pedig két darab 4000 ccm Mercedes motor felel. A Thetis bejárta a világot, míg vissza nem került a szülőhelyére, a Boden-tóhoz, Németországba. Mintegy 10 évvel ezelőtt találtak rá a Bódis fívérek elhagyatottan a Bodan-Werftben, egy 100 éves német hajóépítő műhelyben, amely azóta bezárta kapuit. Elhozták a Balatonra, ahol a következő években személyszállító hajóként üzemelt. Tavaly került hozzánk, a Sió csatornán hoztuk fel Budapestre, hogy ismét életet leheljünk belé. És most itt vagyunk egy gyöngyszemmel, amely nagyon sok történetet fog mesélni leendő utasainak.

Miután a Thetis felkerült a Balatonról, kicsit megpihent a Dunán, mielőtt belevágtunk a felújításba tavaly októberben. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy nagy sebészeti beavatkozást, ami sok figyelmet és odaadást, időt, szaktudást és precizitást igényel.

A víz alatti résszel kezdődött a munka, és onnan haladtunk felfelé. Ki lettek bontva és cserélve a korhadt falak, ki lett szedve a teljes elektromos rendszer és a két kilométernyi kábelhálózat, fel lettek újítva a motorok, a teljes elektronika, a víz- és fűtésrendszer, a fürdő, a dekk. A fa felületek pótlására Amerikából rendeltünk hondurasi mahagóni furnér lemezeket, a hátsó fedélzeten a vászontetőt kemény tető váltotta fel. A manapság már igazi ritkaságnak számító hondurasi mahagóni dekk is megújult, és kialakítottunk egy napozó-felületet. A legmodernebb navigációs és biztonsági berendezések lettek beépítve, illetve olyan finomságok, mint padlófűtés a fürdőben. Megdupláztuk az üzemanyag tartályok méretét, és felszereltünk 2db 250W-os napelemet, amely folyamatosan ellátja árammal a hajót.

IMG_0665k

IMG_0711k

IMG_0790k

IMG_0797k

Dunna, Halidor, Como, Thetis – a hajók szerelmese, a Kapitány története

Juhász Anna írása Juhász Györgyről és a Thetisről

Mint minden reggel, ma is egy verssel a fejemben ébredtem fel. Irodalmárként ez talán nem is olyan különleges, hisz napról napra, évről évre épülnek belém a teremtett szavak, gondolatok, sorok. Szeretem a verseket és ezeket a reggeleket. Szeretem, ha az ágyban fekve a hajnali első napsugarak a félig leeresztett redőny fa csíkjai közötti kis réseken megfestik a takarómat, a falat, a könyveket. Kinyitom a szemem és a paplanra festett nap-könnyeket csodálom, a fény-játékot, ahogy pillanatról pillanatra változnak a lakásban szerteszét.Ma reggel azon kaptam magam, hogy a redőnyön keresztül, a Gellért hegy lábánál a Dunát nézem, József Attila verse zakatol a fejemben. A Dunát, ami messze van innen, nem láthatom, mégis ott hullámzik a redőny pici pontjaiban. Elmosolyodtam, megértettem a belső hangot: amellett, hogy a víz maga az élet, hogy a Duna a Balaton mellett örök szerelem nekem, mostanában sokat is foglalkoztam vele, mégpedig az unokatestvérem miatt. Ő ugyanis a család Kapitánya, aki jó pár éve mert egy nagyot álmodni, és mára ennek a bátorságnak köszönhetően sikeres hajóépítő és az egyetlen hazai lakóhajó tulajdonosa. De ez nem mese, még ha álmodozás bőven akadt számára az elmúlt időszakban. Ez a valóság, Juhász Gyuri története.

Adva van tehát egy fiú, akinek nagypapája az egyik leghíresebb történész, a Széchenyi Könyvtár egykori, legendás igazgatója, Juhász Gyula. Egy művészeti közeg, amibe beleszületett és felnőtt, hisz a rokonságban a kétszeres Kossuth-díjas Juhász Ferenc költő, de a Madridban, Párizsban és Nagybányán tanult Herrer Cézár festőművész is tisztelt tag. Ő Juhász György, az unokaöcsém, akinek születésétől fel volt adva a lecke: mit kezdjen ezzel a páratlan művészeti örökséggel, s miként tudja saját formájára szabni az alkotást.

Micsoda gazdagság lakozhat egy-egy családban, micsoda emberi történetek, harcok, kudarcok, sikerek és boldogságok bontakozhatnak ki a szemünk előtt, s micsoda szerencse, ha picit is, de részesei lehetünk egymás teremtett világának. Gyuri az egyik legnagyobb hatalom, a víz szerelmeseként építeni kezdett – nem a betűkkel, nem a szavakkal, de a két kezével és a végtelent átfogó juhászi képzelettel. Édesapja, Juhász Péter után másodgenerációs hajóépítő lett, a legjobb angliai képzést elvégezve, s tudását itthon kamatoztatva.

Emlékszem, mennyit játszottunk a leányfalui faházban gyerekként, a jövő tudás-nélkül, ártatlanul. Vajon már akkor is hajtott minket valami? Magunkban, mélyen, már akkor is álmodtunk célokról – vízről, szóról, szerelemről, vagy akár erről a háromról együtt?

Emlékszem, kamaszként Gyurival engedtek el először az éjszakába, majd évekkel később vele vitorláztam először életemben. Büszke voltam, mert a kikötőben mindenki elismerően nézett rá, ekkor megértettem - tudása, határozottsága, munkája által a legjobbak közt van. Egy megtalált út volt ez már akkor, s nem volt idegen számomra: Édesapám és a költészet – már ismert – teremtése és hatalma mellett megláttam, milyen szenvedéllyel alkotni, milyen páratlan dolog a víz emberi birtokba vétele, egy hajó megépítése.

A különleges feladatok és célok sorában Gyurinak egyre jöttek a kihívások: az első hajó, ami, azt hiszem örök szerelem marad, az 1966-ban épült, 29 lábas fa Dragon, a Halidor, aminek 2007-ben végezte teljes felújítását.

2010-ben egy egyedülálló kihívás találta meg a Kapitányt: a Budapesti Műszaki Egyetem felkérte őt, hogy készítse el a végzős Réder Ákos hajómakett-tervét a diplomamunkájához. Az ötlet olyan inspiráló volt számára, hogy Gyuri megépített egy lendületes, exkluzív megjelenésű hajót, amit COMOEA-nek neveztek el. Hagyomány és újítás – a kezdetektől ez vált Gyuri mottójává, ezúttal is így dolgozott. A hagyományos hajóépítési technikák mellett a legfejlettebb modern megoldásokat építették bele a COMO-ba, amely így számos újítást hozott a hazai és a világ hajós piacára. Maga a név egyébként a continuity és a mobility, vagyis a folytonosság és a mozgékonyság szavakból tevődik össze. Forradalmi újításuk, amit a világon először ők alkalmaztak, hogy a hajókat iPad-alapú vezérlés irányítja.

Közben egy beteljesült szerelemmel, a feleségével, Lindával együtt 2011-ben bátor és különleges dologra vállalkoztak: belefogtak, immár közösen egy gyerekkori álom megvalósításába: egy önellátó, újrahasznosított, dunai lakóhajó megépítésébe. A 27 méteres, 120 tonnás hajó, a Dunna ma az újpesti rakparton, a vízen áll, szobái, terei, terasza tele munkával, szeretettel, hittel – élettel. Ez az első és egyetlen lakóhajó ma Magyarországon, de több ennél: a bátorság és az ember kreativitás győzelme, a hatalmas akarat és álom megvalósulása. A folyamatról ezen az oldalon olvashatunk.

IMG_0654k

Juhász György a kormánynál

IMG_0579k

2014-ben pedig jött a Thetis, még egy álom-csepp az egymáshoz kapcsolódó hajó-történetek vizén, immár egy hajó, egy kihívás, amivel a család legfőbb szálait egyesíthetjük, az építés mellé irodalmat vihetünk a fedélzetre, így bekapcsolódhatok én is a munkába. Tavaly októberben Gyuri és Linda újabb feladatba vágtak bele: az 1963-ban, egyedi megrendelésre épült Thetis hajó kalandosan felhajózott a Dunára, hogy újult erővel folytassa legendás életét. A Thetis hajó története önmagában különleges: bejárta a világot, míg vissza nem került a szülőhelyére, a Boden-tóhoz, Németországba. Mintegy 10 évvel ezelőtt találtak rá a Bódis fívérek elhagyatottan a Bodan-Werftben, egy 100 éves német hajóépítő műhelyben, amely azóta bezárta kapuit. Elhozták a Balatonra, majd a Sió csatornán hozták fel Budapestre, hogy ismét életet leheljenek belé.

A Thetis azóta épül, szépül és immáron egy hónapja a legszebb, legstílusosabb hajóként a Dunán mindenki közelebb kerülhet hozzá - hogy egy gyöngyszemként nagyon sok történetet mesélhessen leendő utasainak. A hajó számtalan lehetőséget nyújt, emellett minden részletében kifinomultan mesél: egy korról, egy világról, amiben élt, amit magában hordoz és amivel üzen.

Vajon igaza volt Flaubert-nek? Minden elmúlik, ahogy a víz is elfolyik, ahogy a szív is felejt? Én úgy érzem a szavak mellett ezek a hajók is magukban hordozzák a végtelent, a teremtett erőt a víz hatalmával szemben, örök szerelmeket ismerve, olyan szíveket hordva, amik nem felejtenek. Így a mienk sem. Mert vannak emberek, akikre büszkék vagyunk. Ismerősök, barátok, családtagok. Alkotók. Szerencsés vagyok, hogy a családomban kivételes tehetségek vannak, kitartóés tervező emberek, akik megvalósítják álmaikat.

„Alig hallottam, sorsomba merülten, / hogy fecseg a felszin, hallgat a mély. / Mintha szivemből folyt volna tova, / zavaros, bölcs és nagy volt a Duna.” – ezekkel a sorokkal ébredtem, s most felkelek, indulok: vár a Thetis és a sok terv – Az irodalmi hajós programokról többet is megtudhatsz a hivatalos oldalon.

tehtis

Lánybúcsú a Thetisen

IMG_0635k

IMG_0638k

IMG_0560k

IMG_0718k

Ha te is szívesen utaznál a Thetis-en, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST

Harry Potter filmeket idéző varázslatos helyszín nyílt Budapest belvárosa alatt

Egy belvárosi romos pincét alakítottak át partihellyé, rejtett ajtókkal, titkos rekeszekkel, izgalmas és néha már picit félelmetes részletekkel.

Link másolása

hirdetés

Nemrég nyílt meg a Tiltott Zug elnevezésű hely Budapest belvárosa alatt, amelyben egy Harry Potter tematikájú világ elevenedik meg rejtett ajtókkal, titkos rekeszekkel, izgalmas és néha már picit félelmetes részletekkel. A 15 fő befogadására alkalmas pincehelyiség tökéletes helyszín lehet születésnapra, lánybúcsúra, baráti találkozókra, fotózásokra vagy éppen egy közös filmnézésre, társasjátékozásra.

Elrejtett titkos ajtók, ismerős falak, varázslatos folyosók várják a Harry Potter rajongókat, vagy azokat, akik csak egy különleges helyen szeretnének barátaikkal elvonulni a világ elől.

Ez a titkos hely egyébként nem az első felújított és átalakított budapesti pince. A Lazula elnevezésű klubok első partihelye a Titkos Kert, ami 4 évvel ezelőtt nyitott meg. Ugyanezen koncepció alapján készült el a Tiltott Zug is, azaz egy újabb különleges tematikájú privát klub a föld alatt. Míg a Titkos Kert egy télikert jellegű, elegáns hely, addig a Tiltott Zug a Harry Potter filmeket idézi meg.

„A Lazula klubok igazán tökéletes lehetőséget biztosítanak arra, hogy bárki a társaságával elvonuljon a világtól, közösen kikapcsolódni, szórakozni, együtt lenni, és ami fontos, hogy mindezt biztonságos környezetben. A Tiltott Zugba érkezők egy különleges világba csöppennek, és egyúttal egy mindennel felszerelt, evésre, ivásra, vagy éppen hangfalon való zenehallgatásra is alkalmas klubot kapnak”

– mondta a hely egyik tulajdonosa, Vajda Zsuzsanna.

„Annak idején sokat beszélgettünk arról, hogy mennyi kihasználatlan romos pince van Budapest belvárosa alatt, és akkor pattant ki a fejünkből, hogy mi lenne, ha hasznosítanánk őket. Így fogtunk bele az első ilyen romos pince felújításába, most pedig megnyitottuk a második ilyen klubunkat, a Tiltott Zugot, ami Harry Potter tematikájú” – meséli az ötletgazda, Petz Annamária.

A tematikus pincék megálmodói tehát a föld alatti helyiségek felmérése után belefognak az állagmegóvási munkálatokba, szellőztetőrendszert építenek ki és igényesen felújítják. Ezáltal ezek a romos, föld alatti helyiségek már nem beázva dohosodnak a bérházak alatt, hanem az elhanyagolt pincék helyén igényesen felújított terek jönnek létre.

hirdetés

A helyszín további különlegessége, hogy úgy lehet lejutni a klubba, hogy közben senkivel nem kell találkozni.

„Kidolgoztunk egy online, automatikus foglalási rendszert, aminek az a lényege, hogy foglaláskor tudják csak meg a vendégek a klub címét és azt a kódot, amivel be lehet jutni, anélkül hogy személyzettel vagy bárki mással kellene találkozniuk. Így tehát, mint minden Lazula klub, a Tiltott Zug is egy szigorúan privát zóna, ahol nem tör rá senki az ott vendégeskedő társaságra” – meséli Annamária.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
BUDAPEST

Megvan a tervező, így épülhet ki a dél-budai szuperkórház közlekedése

Több új közlekedési csomópont is létesülhet, a szuperkórház 1,2 millió embert szolgál majd ki.

Link másolása

hirdetés

A FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt. nyerte el a Dél-budai Centrumkórházhoz kapcsolódó közösségi és közúti, valamint a gyalogosok és a kerékpárosok megfelelő kiszolgálására alkalmas közlekedési infrastruktúra tervezését, írja a Magyar Építők.

A tervezési feladat fő célja a Dél-budai Centrumkórház megközelíthetőségének megfelelő kialakítása, amihez figyelembe veszik a különböző közlekedési módokkal történő eljutás lehetőségét, valamint a mentő járművek előnyben részesítését.

A tervezett szuperkórház a XI. kerületben, Dobogó városrészben épül fel és összesen 1,2 millió embert szolgál majd ki.

Az új közlekedési infrastruktúrát úgy alakítanák ki, hogy az ne csak az új kórház forgalmát, hanem az egész térség közlekedését is javítsa.

A beruházás részeként több új csomópont is létesülhet:

- az M1-M7 autópálya bevezető szakasz - Budaörsi út - Gazdagréti út - Lapu utca - Dobogó út kereszteződésében,

hirdetés

- a Balatoni út - Dobogó út kereszteződésében,

Megtervezik a mentő-, és buszsávok létesítését is. A Dobogó út Lapu utca - Balatoni út közötti szakasza 2x2 sávos lesz a tervek szerint.

A fejlesztések érintik a Kelenföldi pályaudvar, M1-M7 autópálya, Egér út, Péterhegyi út által lehatárolt területet is, beleértve az 1. sz. főút kezdő szelvénye (Sasadi úti csomópont) és az Egér út közötti szakaszát.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

A budapesti strandokra csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-t megerősítette, hogy igazolvány nélkül nem lehet strandolni az intézményeikben.

Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is hírt adtunk, a júniusban érvényes BKK Budapest-bérlet tulajdonosa a Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt. online felületén megvásárolt felnőtt fürdőbelépő árából 20% kedvezményt kap a pénztárakban feltüntetett jegyárakhoz képest.

Nemrégiben több médium is arról számolt be, hogy nem kérnek védettségi igazolványt a fővárosi fizetős strandokon. Az Óbuda, Itt Lakunk portál megkérdezte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-t (BGYH), hogy igaz-e a hír. Ők megerősítették, hogy

a strandjaikat, fürdőiket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni.

Célszerű strandolás előtt tájékozódni, hogy az egyes helyeken milyen szabályok vannak érvényben.

A BGYH strandjain ezek a szabályok érvényesek:

hirdetés

- A vonatkozó kormányrendelet alapján csak olyan 18 éven felüli személy látogathatja a fürdőket, akik rendelkeznek érvényes védettségi igazolvánnyal. Ennek ellenőrzése az üzemeltető felelőssége és kötelezettsége.

- A 18 éven aluliak és a beutalóval érkező vendégek számára nem szükséges a védettségi igazolvány, azonban részükre maszk viselése kötelező.

- A védettségi igazolványok ellenőrzését a testhőmérséklet mérésével együtt a fürdők bejáratánál végzik.

- A védettségi igazolvány kizárólag személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel együtt érvényes.

- A 18 éven aluli, védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személyek kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkező személy felügyeletével látogathatják a fürdőket. A 18 éven aluli személyek életkorát azonban ebben az esetben is ellenőrzik.

Bővebb információk a BGYH honlapján ITT. A koronavírus elleni védettség igazolására alkalmas az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér működtetője által biztosított applikáció is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
BUDAPEST

Júniusban BKK-bérlettel olcsóbban fürödhetünk egyes strandokon és gyógyfürdőkben

A Budapesti Közlekedési Központ különleges ajánlattal kedveskedik ügyfeleinek: a júniusban érvényes BKK-bérlet 20% kedvezményt biztosít a Budapest Gyógyfürdői által üzemeltetett vizes helyekre.
Fotó: BKK.hu - szmo.hu
2021. június 02.


Link másolása

hirdetés

„Használd ki a BKK Budapest-bérleted! Több van benne, mint gondolnád” – szól a BKK legújabb kampányüzenete.

A júniusban érvényes BKK Budapest-bérlet tulajdonosa a Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt. online felületén megvásárolt felnőtt fürdőbelépő árából 20% kedvezményt kap a pénztárakban feltüntetett jegyárakhoz képest.

A rendszeresen közösségi közlekedést használók további élményeket szerezhetnek a BKK Budapest-bérlettel. Úszáshoz, kikapcsolódáshoz, lazításhoz, baráti élményekhez, testi-lelki feltöltődéshez egyaránt igénybe vehető a BKK Budapest-bérlet által kínált kedvezmény, és felfedezhetők Budapest ikonikus fürdői és strandjai: a Széchenyi, a Gellért, a Rudas, a Lukács, a Dandár, a Csillaghegyi, a Paskál, a Pesterzsébeti, a Palatinus, a Római vagy a Pünkösdfürdő.

Az ajánlat pontos igénybevételi feltételei a http://bkk.hu/ajanlatok oldalon érhetők el.

Az ajánlat a 2021. június 1. és 30. között érvényes BKK Budapest-bérletekre vonatkozik. A kedvezményes felnőtt fürdőjegyek június 1. és július 4. között vásárolhatók meg online a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. weboldalán.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk