BUDAPEST

Kávézz macskák társaságában

Két olyan kávézó is nyílt, ahol egy-egy csésze kávé vagy tea mellett az üzletben lakó számos macska társaságát is élvezhetitek.

Link másolása

Némi keveredést jelenthet, hogy bár tulajdonosaiknak nincs közük egymáshoz, mindkét hely a Cat Café (illetve Cat Cafe) névre hallgat. Az egyik a Bazilika szomszédságában, a Révay utcában található, míg a másik a Damjanich utcában, a Városliget közelében.

A kettő közül a Révay utcai kávézó az, amely közelebb áll az eredetileg Japánból származó alapötlethez. Ez arról szól, hogy azoknak is lehetősége nyíljon az állatokkal való kapcsolatteremtésre, akik bár szeretik őket, otthonukban nem tudnak, vagy nem akarnak macskát tartani.

Ennek megfelelően a kimondottan nagy alapterületű, alagsori és emeleti résszel is rendelkező hely csak úgy hemzseg a cicáktól. Összesen 15-en vannak, akik közül öten a maine coon típust képviselik, hárman az olasz eredetű és itthon igazi ritkaságnak számító toyger fajtát, heten pedig a Herman Ottó állatotthonból származó házimacskák. Életkoruk, egyetlen kivétellel, mind egy év alatt van, így aztán különösen játékosak és emberszeretőek.

A kávézó megálmodóinak nem titkolt célja, hogy megváltoztassák a macskákról sokakban élő képet, tehát bebizonyítsák, hogy a kutyákhoz hasonlóan igenis ragaszkodóak és a tanulásra is fogékonyak lehetnek. Ennek az elvnek a mentén a jövőben gyakorlati tréningek tartását is tervezik, melyekre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Író-olvasó találkozókat is szerveznek a helyre, természetesen a profiljukat nem meghazudtolva. Március 6-án például Simon Tamás, a „Vérmacska, avagy Alfi világuralomra tör” című könyv szerzője érkezik hozzájuk egy beszélgetésre.

A Városliget melletti Cat Cafe felfogása némileg különbözik a fentiektől. Ugyan ott is a cicák állnak a középpontban (akik jelenleg hárman vannak és hasonlóan elbűvölőek), ők sokkal inkább a közösségépítő szerepet helyezték előtérbe.

Alapfelfogásuk, hogy a macskák remek összekötő kapcsot jelentenek ismeretlen emberek között is, tehát megadhatják az alaphangot ahhoz, hogy az egymástól függetlenül érkező vendégek összeismerkedjenek és együtt tölthessék el idejüket.

Az időtöltésnek pedig csak egyik részét adja a fogyasztás, illetve a cicákkal való foglalkozás. Ugyanis a hátsó helyiségben, amely egyébként sokkal inkább hasonlít egy otthonos lakás nappalijához, mint kávézóhoz, számos társasjáték várja az érdeklődőket.

A polcokon található például sakk, marokkó, scrabble, monopoly, vagy römi, a sor pedig a jövőben tovább bővül majd. Ezekhez kapcsolódóan rendszeres időközönként bajnokságokat is rendeznek, melyeknek külön nevezési díjuk nincsen, de lehetőséget nyújtanak arra, hogy akár közeli barátok, akár addig ismeretlen érdeklődők is játékkal tölthessenek egy délutánt egymás, na és persze a cicák társaságában.

Ami a kínálatot és az árakat illeti: a Révay utcai üzletben egy kancsó tea 690 forintba kerül, a kávék 4-700 forint között mozognak, a szendvicsek és édességek pedig szintén ehhez hasonló összegbe kerülnek. Egyébként utóbbiak is erősen cicás kötődésűek: a pohárkrémek, muffinok és egyéb sütik mind felérnek egy-egy önálló művészeti alkotással. Ha minden a terv szerint alakul, a későbbiekben alkoholos italokkal is bővülni fog a paletta. A teljes listát a honlapjukon megtalálhatjátok.

A Damjanich utcai kávézó más módszert követ. Nincs különálló árlapjuk, hanem 1350 forintért cserébe egy órát tölthettek el a helyen, de ígéretük szerint ezt rugalmasan kezelik, senkit nem küldenek el szigorúan 60 perc után.

Az összeg a korlátlan italfogyasztás (számos tea, kávé, kakaó, 100%-os gyümölcslé) mellett tartalmaz egy adalékanyag-mentes házi süteményt, illetve természetesen a cicák társaságát, valamint a társasjátékok használatát is.

És hogy a fentiek fényében melyik helyet ajánlanánk? A döntést rátok bízzuk. Mi mindkét Cat Caféban nagyon jól éreztük magunkat és úgy gondoljuk, hogy a megegyező alapkoncepció ellenére különböznek annyi dologban, hogy kölcsönösen megvan a létjogosultságuk. Tehát ha ráértek és van kedvetek, próbáljátok ki akár mindkettőt :)

Nyitvatartás:

Révay utcai Cat Café - minden nap 10 és 22 óra között.

Bővebb infó ITT.

Damjanich utcai Cat Cafe - keddtől péntekig 11 és 21, hétvégén pedig 12 és 21 óra között.

Hétfőnként zárva.

Bővebb infó ITT.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: